Het FODMAP dieet + win FODMAP dieet kookboek

het fodmap dieet

Mirjam Blanken

28 december 2015


Het FODMAP dieet + win FODMAP dieet kookboek

Elke dag een borrelende buik, zo opgeblazen dat je net zwanger lijkt, vaak naar de wc moeten hollen of juist niet nar de wc kunnen… Herkenbaar? Je bent niet de enige! 10 tot 20 procent van de mensen heeft last van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en maakt dit bijna elke dag mee. Je eet hartstikke gezond, met lekker veel vezels want dat is toch zo gezond, maar het lijkt af en toe wel alsof je een kilo extra lucht meedraagt in je buik.

Wanneer je PDS hebt is de eerste stap de huisarts. Hij of zij moet andere (ernstige) aandoeningen eerst uitsluiten. Maar als dat eenmaal is gebeurd en je krijgt de fijne stempel PDS, dan is er nu eindelijk ook wat aan te doen! Naast stress (de grootste factor), zijn er nog een heel aantal punten waar je PDS mee kunt verergeren of juist verbeteren.

Het FODMAP dieet is er één van. Maar met een hoog slagingspercentage! Meer dan 75% van de mensen met PDS heeft baat bij het FODMAP dieet. PDS gaat niet over, maar met FODMAP kun je jouw klachten in ieder geval een heel stuk verminderen. Zodat je ook weer lekker kunt doen wat je het liefste doet, zonder constant die vervelende buik die in de weg zit.

kookboek Mirte Kaan

Kookboek voor een rustige buik is een uitkomst voor iedereen die te maken heeft met gevoelige darmen, en in het bijzonder voor hen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). De basis voor het kookboek is de wetenschappelijk onderbouwde FODMAP-methode uit Australië. Door bepaalde voeding te vermijden, komt je buik tot rust en kun je eindelijk ervaren wat het is om zonder buikpijn door het leven te gaan.

Wat is het FODMAP dieet?

Het FODMAP dieet is een wetenschappelijk bewezen dieet dat steeds vaker wordt ingezet als behandelmethode bij PDS. Uit onderzoek blijk dat mensen met PDS heftiger kunnen reageren op bepaalde suikers (FODMAP’s) dan ‘gewone’ mensen.

FODMAP staat voor:

Fermenteerbare

Oligosachariden (fructanen en galactanen)

Disachariden (lactose)

Monosachariden (fructose)

And/en

Polyolen

FODMAP’s zijn fermenteerbare suikers die van nature voorkomen in allerlei voedingsmiddelen. Ze zijn niet ongezond, veel gezonde producten bevatten ook juist FODMAP’s, maar als je PDS hebt kun je wel op FODMAP’s reageren met bijvoorbeeld een opgeblazen buik, winderigheid en verstopping of diarree.

Waar zitten FODMAP’s in?

Peulvruchten, tarwe(zemelen), knoflook, appel en avocado zijn voorbeelden van FODMAP rijke producten. Inderdaad, voorheen vaak aangeprezen bij PDS door hun vezelrijke eigenschappen! Maar ook melk, honing, suikervrije kauwgom en pistachenoten kunnen bijvoorbeeld zorgen voor meer PDS klachten.

Er wordt vaak van alles – dus ook FODMAP rijke ingrediënten – toegevoegd aan kant- en klaar producten of producten waar je het niet altijd verwacht. Denk aan sorbitol in marshmallows en vitaminepillen, fructose in frisdrank en lactose in sausjes en kruiden. Dit zorgt ervoor dat veel mensen het dieet in de praktijk als lastig ervaren. Met zeer goede resultaten, maar toch lastig. Als je echter even wegdenkt van de kant- en klaar producten en gewoon puur en vers gaat eten, zonder pakjes en zakjes, dan is het helemaal niet zo ingewikkeld! Vaak duurt het even, maar na een tijd ben je eraan gewend en wil je niet meer terug. Puur en vers smaakt beter en is ook nog eens veel gezonder!

Hoe werkt het FODMAP dieet?

Het FODMAP dieet bestaat uit twee fasen: de eliminatiefase (waarin je volledig FODMAP arm eet) en de herintroductiefase (waarin je elke FODMAP groep apart gaan testen). Na het dieet kom je uiteindelijk op de FODMAP Way of Life: je kan veel voedingsmiddelen gewoon eten, maar bepaalde voedingsmiddelen kan je beter laten staan als je niet met pijn op de bank wilt belanden aan het eind van de avond.

Goede begeleiding is essentieel

Het FODMAP dieet bestaat niet uit alternatieve middeltjes of een vaag probeer-dit-maar-eens-dieet. Belangrijk bij het FODMAP dieet is om goede begeleiding te zoeken. Het is geen eenvoudig dieet en zonder hulp is het lastig om goed af te ronden en geen dingen over het hoofd te zien. Naast FODMAP zijn er ook andere factoren waar je rekening mee moet houden: een ervaren diëtist of voedingskundige kan je hierbij helpen.

Het ‘gevaar’ is vaak dat het dieet zo goed bevalt, dat iemand niet meer wilt herintroduceren. Terwijl het juist belangrijk is om jouw persoonlijke (in)tolerantie grens leert kennen zodat je een zo breed mogelijk voedingspatroon kan samenstellen. Een groot aantal voedingsmiddelen die veel FODMAP’s bevatten, zijn namelijk wel erg gezond. Het is fijn als je dan weet dat je bijvoorbeeld gerust een halve avocado kunt eten zonder klachten achteraf, maar liever niet een hele omdat je anders buikpijn krijgt. Het is daarom niet de bedoeling levenslang het strikte FODMAP dieet te blijven volgen. Vergeet dit niet!

Zoek het niet alleen in voeding. PDS is een complex probleem en voeding speelt hierin vaak een grote factor, maar zeker niet de enige factor! Sommige ‘alternatieve’ middelen en therapieën om bijvoorbeeld stress te reduceren zijn in mijn ogen óók belangrijk! Samen met jouw diëtist of voedingskundige zoek je naar jouw persoonlijke PDS multidisciplinaire behandelplan!

Mirte Kaan heeft de opleiding voeding & diëtetiek afgerond aan de HvA en is voedingskundige. Ze heeft veel kennis van en persoonlijke ervaring met het FODMAP dieet. Ze is vooral gespecialiseerd in het creatief toepassen van een speciaal dieet in de keuken: voor de kookliefhebbers maar ook voor mensen die niet geboren zijn als keukenprins of -prinses.

Win een exemplaar! (winactie gesloten)

Wil jij een exemplaar van Kookboek voor een rustige buik van Mirte Kaan winnen? In het boek vind je 90 heerlijke gerechten, helemaal FODMAP proof!

Wat moet je hiervoor doen?

 1. Laat hieronder een leuke, lieve, grappige reactie achter zodat ik je kan bereiken wanneer je gewonnen hebt.
 2. Spread the word! Share this post with your friends. Easy peasy met de buttons onderaan deze post.

De winnaar maak ik maandag 4 januari bekend. Succes! Francisca is de winnares van het boek. Gefeliciteerd! Zij heeft inmiddels bericht ontvangen.

Liefs Mirjam

Volg jij Eat.Pure.Love al op social media? 


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

73 Reacties

 1. Miranda

  Ik zou hem heel graag willen winnen om een meisje waarvan ik coach ben te helpen bij het volgen van het fodmap dieet. Ik hoop dat het haar eindelijk helpt van haar klachten af te komen.

  Antwoord
 2. Mandy

  Dat boek klinkt heel goed!! Beter dan al dat boeren… :$

  Antwoord
  • Mirjam Blanken

   Haha…boeren kan natuurlijk meerdere oorzaken hebben. Het probleem kan in dit geval ook goed in je maag zitten. Heb je al eens een bezoekje aan een specialist gebracht?

   Antwoord
   • Mandy

    Lief je reactie! Loop helaas inderdaad bij een mld arts…Jaar geleden werd ik ziek. Pds en een chronische darmontsteking.. proctitis ulcerosa. Hoop erg op het boek! 🙂 Je levenswijze veranderen is moeilijk!
    Goed voornemen! 😉 Beste wensen allemaal!

    Antwoord
 3. Mandy bakkum

  Geweldig deze actie! Via mijn diëtiste aan het fodmap dieet begonnen..super!! Zou heel graag dit boek willen winnen!!

  Antwoord
  • Mirjam Blanken

   Ik zou zeggen: geef het boek ook aan je diëtiste. Misschien kan zij uitleenexemplaren aanschaffen 😉

   Antwoord
 4. Christine

  Jeeeeejjjj eindelijk, eindelijk eens een echt boek!!! Zou hem graag willen winnen, misschien kan ik er dan eindelijk eens vanaf zijn..

  Antwoord
  • Mirjam Blanken

   Goed he! Mirte Kaan heeft een goed boek geschreven inderdaad. Fijn, een boek waar je alles kunt vinden en ook nog eens de lekkerste recepten in staan!

   Antwoord
 5. Marjolein

  Dit is precies waar ik naar uitkeek! Een boek dat houvast en structuur kan bieden! Zo vaak met mijn handen in mijn haar gezeten! Ik ben heel blij dat dit boek is uitgekomen en ik zou het heel graag winnen!

  Antwoord
 6. Marcia

  Ik heb zowat twee jaar geleden mijn leefstijl omgegooid, door bijvoorbeeld geen geraffineerde suikers meer te eten en mijn pakjes-en-zakjes-mentaliteit de deur uit gezet. Inmiddels ben ik 48 kilo lichter en een stuk happier, maar helaas blijft het af en toe (lees: best wel vaak) erg rommelen in mijn buik. Soms zelfs zo erg dat andere mensen mij bevreemd aankijken. Ik heb al eerder gehoord van het FODMAP-dieet en misschien dat het wat voor mij is om uit te proberen, zodat ik eindelijk zonder gerommel in mijn buik kan rondlopen en mij nog beter voel dan ik nu al doe. Een boek met handvaten en recepten zou hierbij natuurlijk een aanwinst zijn.

  Antwoord
  • Mirjam Blanken

   Jeetje, wat goed zeg die 48 kilo! Petje af hoor. ‘Gerommel’ in je buik is niet fijn. Duimen maar!

   Antwoord
 7. Marjolijn

  Nadat ik meermaals bij de huisarts was geweest en meerdere onderzoeken (waaronder een maag en darmscopie) verder was, bleek dat ik de campylobacter had opgelopen. Helaas bleef ik na een antibioticakuur klachten houden en kreeg ik de stempel “pds” opgedrukt.

  Inmiddels is mijn buikpijn niet meer dagelijks, gelukkig!! Maar ik kan nog steeds een intense pijn hebben in mijn maag/darmen. Ik hoop dan altijd maar dat mocht ik ooit zwanger worden, de weeën niet erger zijn dan dat, dan ben in er in ieder geval al aan gewend ;).

  Hoe dan ook, dit boek lijkt mij super en hopelijk doet het mijn buikpijnen nog meer afnemen! Kan ik gelijk mijn vriend aan het koken zetten als ik weer eens buikpijn heb en hij vraagt: “kan ik wat voor je doen?”.

  Antwoord
  • Mirjam Blanken

   Wat een bummer zeg. Denk je de oorzaak gevonden te hebben, speelt er nog iets mee. Heb je ook al eens gedacht aan een bezoekje aan een orthomoleculair therapeut om je spijsvertering te optimaliseren?

   Antwoord
 8. anneke

  Jaaaa! Voor mijn vriendje, die zo vaak last heeft van zn buik en als ik dit artikel lees zou dit hem wel eens van zn klachten af kunnen helpen. Weg opgeblazen buik, hallo zichtbare abs ?

  Antwoord
  • Mirjam Blanken

   Wat lief dat je aan zijn buik denkt! 😉 En inderdaad zijn die abs die zichtbaar worden wel een leuke bijkomstigheid 😉

   Antwoord
 9. Fany

  Niet alleen mijn buikje zou gelukkig zijn met dit boek. Heb het vermoeden mijn vriend zijn body ook maar ja mannen praten niet hè ?
  En last but not least mijn portemonnee ….Want die is al leeg sinds ik gezond eet haha.

  Antwoord
  • Mirjam Blanken

   December is een dure maand inderdaad! En 2 voor de prijs van 1 zou in dit geval wel zo fijn zijn. Niets romantischer dan samen ‘fodmappen’. 😉

   Antwoord
 10. Petra

  2,5jr geleden heb ik te horen gekregen dat ik Crohn heb. Internist heeft gezegd dat ik alles mag eten en drinken maar niet roken. Ik weet zeker dat ik met voeding m’n klachten jan minderen .. Hier zou ik dus graag formap dieet voor gebruiken.. ??

  Antwoord
  • Mirjam Blanken

   Crohn is niet niks. Sterkte daarmee! Voeding kan inderdaad een heleboel doen. Ik zou dit dieet wel in overleg met je arts beginnen. Better safe than sorry.

   Antwoord
 11. Petra

  Fodmap!

  Antwoord
 12. Veronique

  Ik zou heel graag dit boek winnen voor mijn schoonmoeder die sinds een paar maanden aan het ‘fodmappen’ is. Bizar positieve resultaten na jaren van ellende, pijn en narigheid. Sinds de ‘jonge’ huisarts nu eens out of the box dacht, ipv de ‘oude’ huisarts die alles maar op stress af schoof.

  Antwoord
  • Mirjam Blanken

   Wat een lief gebaar en wat goed dat je schoonmoeder aan het ‘fodmappen’ is. Fingers crossed!

   Antwoord
 13. priscilla brai

  fodmap, al veel over gehoord, maar clueless hoe ik het moet toepassen.
  al jaren heb ik PDS en voor mij betekend dat begrensd en soms stressvol eten.
  ik zou graag willen uitvinden wat werkt en wat niet. graag het gevoel hebben dat ik kan bouwen om mijn lichaam en weer kan genieten van mijn eetmomenten, ongeacht wat ik kan eten.

  gr, priscilla

  Antwoord
 14. Jill

  Nou Ben erg benieuwd of dit wat zou kunnen brengen. Als ik het 3 maanden heb geprobeerd. Dan zal ik zeker verslag uitbrengen. Mits ik het boek win. Dus als je op gezwets van en Brabantse tante zit te wachten. … Hihi

  Antwoord
 15. Marlies

  Wat zou ik dit boek graag voor mij en mijn zus willen winnen! Mijn zus heeft crohn en door de medicatie is ze aangekomen.. Door dit boek helpt het haar hopelijk om af te vallen en om gezond te eten met een rustige buik.. Ook mijn buik rommelt vaak erg en overal zoek ik of er een wc in de buurt is.. Hopelijk is dat dan ook niet meer nodig, fingers crossed ✌?️

  Antwoord
 16. Marijke Langenegger

  Wat een mooi helder interessant verhaal! ????
  Ik heb niks ernstigs?, maar wél heel vaak opgeblazen borrelende buik en mijn dochter klaagt ook vaak over buikpijn. ?
  Wat zou het keileuk zijn om dit toffe boek te winnen en daar heerlijk samen uit te koken in 2016????! Fijne jaarwisseling?!

  Antwoord
 17. Vivianne

  Klinkt goed! ik heb pds en een lactose intollerantie. ik weet al van bepaald edingen dat ik ze beter neit kan eten, of bepaalde combi’s. Maar de dingen die hier genoemd worden als wellicht minder geschikt eet ik juist veel. Vermoed dat dit boek dus een nieuwe wereld voor me opent die hopelijk nog weer wat meer verbetering brengt. Voor een prikkel-arm-darm 2016 😉
  Voor jou ook een heel ‘soepel’ jaar gewenst

  gedeeld via fb als Vivianne Vissers

  Antwoord
  • Lisenka

   Kwam toevallig op deze site. Veel dingen zijn (helaas) herkenbaar. Zou t super vinden om het boek te winnen om te kijken hoe goed het werkt.

   Antwoord
 18. Manies brouwer

  O wat een mooi boek. Heb mijn leven lang al dit probleem? ik dacht dat dit normaal was. Wat een opluchting. Dat er meer mensen zijn die dit hebben. Wat een fijn dat je hier mee om kan leren gaan. Graag zou ik dit willen winnen en uitproberen. Dan kan ok me eindelijk voor 100 procent goed voelen! Dat is pas een goed begin van het nieuwe jaar!!!!!

  Antwoord
  • Manoes brouwer

   O wat een mooi boek.heb mijn hele leven al dit probleem.☺️Ik dacht dat het normaal was. Wat een opluchting. Dat er meer mensen zijn die dit hebben. Wat fijn dat je hier mee om kan leren gaan. Graag zou ik het boek willen winnen en uitproberen.dzn kan ik me ook eens voor 100 procent goed voelen! Dat is pas een goed begin van het nieuwe jaar!!!!

   Antwoord
 19. Anita H.

  Vooral in de zomer heb ik een enorme buik. En nog altijd op zoek naar een manier om daar van af te komen.

  Antwoord
 20. Veerle

  Ik zou dit boek graag willen winnen voor mijn zus. Ze weet nog maar sinds kort dat ze PDS heeft en is alles nog aan het uitzoeken. Ze is er altijd voor anderen en zet zichzelf altijd op de laatste plaats. Daarom vind ik dat zij dit fijne boek verdiend, zodat ze ook eens aan zichzelf kan denken.

  Antwoord
 21. caitlin

  Dit zou mijn buikje heel fijn vinden !

  Antwoord
 22. Stephanie Kroon

  Jaaa heel graag. Heb er zelf wel eens overgedacht een soort elininatiedieet te doen om uit te vinden waar mijn klachten vandaan komen maar weet niet zo goed waar ik moet beginnen. Dit boek zou daar erg bij helpen!!

  Antwoord
 23. Susan

  Een super voornemen, geen pijn meer in 2016! Na jaren een haat liefde verhouding met eten ben ik nu vrienden met eten. Alleen die buik zit dan wel nog eens in de weg. Al ben ik niet te dik er moeten eerder nog wel wat kilooootjes bij. Ik wens iedereen veel succes en een rustig en gezond 2016! And remember #dreamsdohappen

  Antwoord
 24. Desirée Brinkhorst

  Graag zou ik dit boek wel winnen. Ik merk bij mezelf een rustige buik is ook een rustiger hoofd en ik lees er graag meer over om mezelf daarin te ondersteunen 🙂

  Alvast een fijne jaarwisseling gewenst en een top 2016!

  Antwoord
 25. Herma

  Is dit dieet ook geschikt voor spastische darmen?

  Antwoord
 26. Jeanine

  Na de kerstvakantie is het meest gehoorde ‘bijkomende probleem’ in mijn osteopathie praktijk: naast mijn ‘gewone’ klachten heb ik ineens zoveel buikpijn. Volgens mij altijd een fysieke reactie op ander(s) eten. Leuk om dit boek als advies mee te geven. Ik heb er veel over gehoord, maar vind de door bomen het bos nog maar eens in het kookboek- en leefstijladviesboeken. Ik schrijf graag een recensie!

  Antwoord
 27. Kristien

  Hej eatpurelovetje,
  Wat is me dat weer een leuke wedstrijd… Zeker omdat ik nu toch maar weer even in de rompslomp van dokters-lopen ben aangegaan omdat ik zooooveel pijnen en zooooo weinig nachtrust blijf hebben dat ik graag iets aan mijn levenskwaltiteit zou willen kunnen doen. Als dit boek op een leuke creatieve manier daaraan kan bijdragen, tja, dan ben ik helemaal om!
  Dikke knuffel en fijn nieuw jaar voor jou en al wie je graag ziet…
  (En ik tip een vriendin die zeker ook veel zou hebben aan dit boek via facebook, beloofd!)

  Antwoord
 28. Jo's Daughter

  Jeetje, wat raakt dit artikel me!! Ik heb precies dezelfde klachten. Hoe vaak ben ik al gefeliciteerd met een niet bestaande zwangerschap?! Zelfs de huisarts vroeg me, of ik écht zeker wist dat ik niet in verwachting kon zijn 🙁 Zo ontzettend pijnlijk & wat ook flink zeer doet is mijn buik.

  Ik ben al zoveel mogelijk vegetarisch gaan eten, zonder kaas en ook geen suiker. Het mag allemaal niet baten die “ballon-buik”, zoals ik hem omschrijf, heb ik nog steeds. Na elke maaltijd begint het te borrelen en kan ik erop wachtten. De pijn en het opzwellen die beide langdurig aanhouden zijn er weer, vreselijk ik krijg daardoor echt een hekel aan mijn eigen lichaam.

  De leuke, maar niet heus, onderzoekjes in het ziekenhuis wezen niets uit. Gelukkig zou je zeggen maar hoe kom ik van die ingebouwde zelf opblazende ballon af?? Want dit is alles behalve een feestje!

  Ik doe dan ook héél graag mee in de hoop dat ik niet alleen de dolblije winnaar ben, maar ook bij die 75% zit die fantastische resultaten hebben met fodmap… Fingers crossed 🙂

  Antwoord
 29. Marije Helder

  Ik wil dit kookboek graag voor mijn zusje winnen. Sinds september volgt zij het fodmap-dieet. Ze is er enorm van opgeknapt.

  Antwoord
 30. Myrna van der Molen-Klein

  Heel erg graag. Ik ben al 13 jaar op zoek naar de oorzaak van mijn buikproblemen en wil in januari een afspraak maken bij een diëtiste en beginnen aan het Fodmap-dieet om te kijken welke producten ik wel en niet kan eten. Daar zou dit boek goed bij kunnen helpen.

  Groetjes van Myrna

  Antwoord
 31. Riekie Bos

  mijn gevoelige buikje wordt vast heel blij van dat fijne kookboek en daarom waag ik een kansje!
  duim duim duim, fijne jaarwisseling en groetjes van Riekie

  Antwoord
 32. patricia

  Dat zou fantastisch zijn !!!
  Mijn buik ziet eruit alsof ik 7 maanden zwanger ben, terwijl mijn dochter 11 is…
  Mijn buik is vaak erg opgezet en kan ook pijnlijk zijn…
  Het zou ook super zijn om zobder verstoppibg door het leven te gaan

  Antwoord
 33. Irene

  Ja heel graag, dat maakt alles wel een stukje makkelijker om wat te kunnen koken voor mij lieve vriendin die al jaren met PDS kamt en nu ook het FODMAP hanteert…en het helpt mij ook nog weer om mijn darmen nog iets rustiger te krijgen..
  Fijne jaarwisseling!!

  Antwoord
 34. Dominique

  Wat een leuke actie.
  Door bijna een maand ziekenhuis met operatie en beroerte en maand revalidatiecentrum heb ik alles los moeten laten kwa voeding.
  Ben nu weer begonnen met mn voedingspatroon wat goed voor me is. En zo niet meer opgeblazen te zijn en zwanger uit zien (wil gerust zwanger eruit zien maar wel echt zwanger ☺). Dit mooie kookboek zou mij daar nog meer bij kunnen helpen. Handvaten geven. Enn mn buik weer tot rust brengen.

  Antwoord
 35. Marisa

  Hallo, wat een goed stuk! Ik ben al ruim een jaar bezig met zoveel mogelijk suikervrij eten en alles zelf te maken ook voor de kleintjes vind ik dat erg belangrijk maar ik blijf vaak last hebben van mijn buik en nu ik dit lees denk ik WoW wat herkenbaar. Ik zou het boek graag winnen en ga hier natuurlijk ook verder naar onderzoeken. Weer een stuk wijzer geworden, dank je wel en ik wens iedereen een hele fijne jaarwisseling en een mooi en gezond 2016 zonder last van al die buikongemakjes ;-)!

  Antwoord
 36. Esley

  Mijn gekkige buik zal blij zijn met dit kookboek. Sinds vorige zomer weet ik dat ik dat ik dat ik een PDS heb. Een super vervelende periode met veel pijn. Ik weet soms gewoon niet meer wat ik wel of niet moeten eten. ‘Leer er maar mee leven’, met dit kookboek is het misschien wat beter.

  Ik ben trouwens super benieuwd naar de ervaringen van andere mensen.

  Antwoord
 37. Misha van Vugt

  Ik heb al vaak gelezen over fodmap maar nog niet de stap gezet omdat ik geen idee heb waar te beginnen. Ik kamp sinds mijn 12de met extreme buikpijn die al tot vele ziekenhuisbezoeken en opnamens hebben geleid. Afgelopen jaar wederom helemaal binnenste buiten gekeerd omdat ik zo ziek was en bleef ondanks een dosis aan medicatie. Conclusie door PDS icm voedsel intoleranties heb ik vaak en heftige aanvallen van buikgriep. Doordat ik zovaak ziek ben is mijn maag inmiddels aangepast en sluit het klepje tussen mijn maag en slokdarm niet meer. Met dat als gevolg dat mijn slokdarm weer is aangetast door het maagzuur. Afgelopen jaar vanalles geprobeerd samen met de diëtiste maar pfff wat een zoektocht.15 kilo afvallen en weer 10 kilo vocht erbij. Mijn doel voor 2016 is gezonder worden en minder afhankelijk van een medicijnkast waar menig apotheker jaloers op zou zijn. Misschien, of ik hoop, dat fodmap kan helpen in mijn zoektocht en een (kook)boek is dan wel handig als basis en backup.

  Antwoord
 38. Chantal Christ-Mathijssen

  Oh wat een fijn boek zou dit zijn! Door het schrappen van tarwe en suiker zijn mijn klachten zoveel minder…maar zou me er graag nog meer in verdiepen omdat ik soms ineens weer last heb en niet weet waardoor precies…
  Gedeeld via Facebook

  Antwoord
 39. Eline

  Jaa, dat boek wil ik graag winnen! Ik heb het fodmap-dieet gevolgd en weet nu redelijk wat ik wel en niet mag. Blijven variëren is echter lastig. Dit kookboek zou er zeker bij helpen 🙂

  Antwoord
 40. Melissa

  Oh met dit boek zouden dingentjes net even ietsjes makkelijker worden. Voor mij is het nog zoeken en kijken wat goed gaat en wat net niet en dit boek zou daar uitstekend bij kunnen helpen en het proces ook net even iets makkelijker maken.

  Antwoord
 41. Meike

  ik heb dit boek laatst in mijn handen gehad en toch weer teruggelegd. Misschien omdat ik al zoveel heb geprobeerd dat ik niet meer zou gauw overtuigd ben. Ik kamp al heel mijn leven met PDS en heb door ‘goede’ voeding al een hoop klachten teruggedrongen. Echter blijf ik reageren, maar weet niet op wat….. Dit boek zou misschien kunnen helpen kunnen in mijn zoektocht?, ik ben iig erg enthousiast na het lezen van bovenstaande informatie. Nu duimen dat ik win??

  Antwoord
 42. Monika

  Ik zou hem heel graag willen winnen voor een vriendin die naast fibromyalgie ook nog eens PDS heeft en al heel heel veel heeft uitgeprobeerd. Wie weet dat dit het voor haar wat prettiger en draaglijker kan maken!

  Antwoord
 43. barbara

  ik zou heel graag winnen

  ik heb al dikwijls artikels op het internet gelezen over FODMAP, iedere avond heb ik een lastige buik, en FODMAP principe lijkt mij interessant

  ik hoop er baat bij te hebben

  Antwoord
 44. Marianne

  Ohhhh wat zou dat lekker zijn om mijn broeksknoop eens dicht te kunnen laten omdat mijn buik eens minder uitzet!

  Antwoord
 45. marijksels

  Oh dat klinkt goed zeg! ik had al wel eerder over FODMAPS gehoord, maar nooit geweten hoe je dat dan precies aan moest pakken. Ik denk dat het erg heilzaam kan zijn voor mn steeds terugkerende darminfectie. Duimen maar!

  Antwoord
 46. Silvia

  Het is net of je mijn dochters klachten beschrijft, ze heeft al jaren veel last van haar buik en de tips van de diëtiste hielpen helaas niet. Heb nog niet eerder van het fodmap dieet gehoord maar ik zou het dolgraag samen met mijn dochter proberen! Pijn en ongemak weerhouden haar ervan om optimaal van het leven te genieten. En daar zou ik zo ontzettend graag verandering in zien!

  Antwoord
 47. Joke Feijen

  Wow klinkt super goed!! Ikzelf heb al jaren last van een opgeblazen buik en van die vervelende grommelende geluiden. ‘S morgens opstaan met een platte buik en ’s avonds zwanger lijken: fantastisch voor je zelfvertrouwen… 😀

  Antwoord
 48. Joseph

  Mijn buik is een rond bolletje, Ja echt het is geen lolletje. Je zou zeggen ben je zwanger dan? Maar ik ben toch echt een man. Veel eten zorgt voor hevige pijn, En zoals je begrijpt is dat niet fijn. Dit boek klinkt me als muziek in de oren, Als ik toch eens bij de winnaars mag horen. Nou dat lijkt me reuze tof, Zeg aub dat ik zo bof 🙂

  Groetjes Joseph

  Antwoord
 49. Mirjam

  Ik ben glutenvrij, want ik heb coeliakie.
  Mijn jongste dochter heeft ook coeliakie. Wij houden ons goed aan ons glutenvrije dieet. Maar ondanks dat heb ik de laatste tijd regelmatig buikpijn. Zal dat door de feestmaand komen? Of is er meer aan de hand. In ieder geval tijd om de komende weken/maanden nog wat meer op onze voeding te letten! Foodmap zal daar een goede richtlijn in zijn.

  Antwoord
 50. Carola

  Ik zou het fodmap-dieet graag een keer een kans geven. Met een boek bij de hand moet dit lukken, genoeg inspiratie!

  Antwoord
 51. Eva

  Had hier nog nooit van gehoord. Je artikel heeft me heel erg nieuwschierig gemaakt naar het boek. En wat een mooie site heb je, helder, inspirerend en leuk geschreven, meteen toegevoegd aan mijn favorieten en gedeeld met mijn vriendinnen! Liefs Eva

  Antwoord
  • Mirjam Blanken

   Hi Eva,
   Bedankt voor je compliment! Daar worden we natuurlijk blij van. Fodmappen is inderdaad nog niet bij iedereen bekend. Hopelijk komt daar door middel van het artikel verandering in. Liefs!

   Antwoord
 52. Dionne

  Hier word ik blij van. Al jaren last van een opgeblazen gevoel en prikkelbare darmen. Het is soms best lastig om nieuwe receptjes te bedenken en met dit boek word dat natuurlijk een stuk makkelijker.

  Antwoord
 53. Francisca

  Drie jaar geleden is mijn zusje op 23 jarige leeftijd overleden aan kanker. Ik heb sinds die dag elke dag last van buikpijn. Ik heb tijdens haar ziekteproces veel ingelezen over voeding en hierdoor veel gezonder gaan leven. Maar door bepaalde ‘fodmap’ rijke producten meer te eten, de stress en het verdriet wordt mijn leven bepaalt door mijn darmen. Eindelijk na drie jaar heeft een dokter (na meerdere keren naar de huisarts te zijn geweest) gezegd dat ik PDS heb. De diëtiste heeft mij een lijst gegeven van wat ik wel en beter niet kan eten. Maar dat vind ik nogal lastig omdat ik erg hou van lekker meestal ook gezond eten. Ik zou heeeeel graag dat kookboek willen winnen zodat ik eindelijk ook echt iets lekkers kan maken voor mezelf en vrienden!!!

  Antwoord
 54. Carolien

  Ohhhhh, ik zie deze actie nu pas! Mag ik nog meedoen? Hoop van wel. Mijn dag zou niet stuk kunnen als ik dit kookboek win! Ben sinds enkele maanden fodmapper en het zu een geweldige bron van inspiratie zijn!

  Antwoord
 55. Marloes

  Ohjee, vandaag wordt de winnaar al getrokken! Ik heb al 6 jaar gediagnostiseerde PDS en pas een maand geleden heeft iemand me verteld over het FODMAP-dieet! Ik ga het proberen, maar waar start je dan he? Dit boek zou me denk ik enorm kunnen helpen!

  Antwoord
 56. Quirine

  Ik zou ontzettend vraag het boek willen winnen! Ik volg een klein jaar het fodmap dieet, het werkt fantastisch maar het blijft heel erg moeilijk om te variëren. Het boek zou mij denk ik erg helpen!

  Antwoord
 57. Van Puyvelde Vanessa

  Eindelijk misschien eens een boek dat de klachten echt aanpakt. Het ultieme bewijs om het ‘onbegrip’ van andere mensen aan te kaarten. Ik sta te popelen om de recepten uit te proberen… Duim duim

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This