Hoeveel water moet je nu eigenlijk drinken per dag?

hoeveel water moet je nu eigenlijk per dag drinken

Mirjam Blanken

26 juni 2021


Summer is here! En tijdens warme zomerse dagen is het natuurlijk helemaal belangrijk om voldoende water te drinken. Het grootste deel van ons lichaam bestaat namelijk uit vocht en water is dan ook van essentieel belang om goed te kunnen functioneren.

Zo is water onder andere nodig om je lichaamstemperatuur te kunnen regelen, dient het transportmiddel voor voedingsstoffen zoals vitamines, afvalstoffen worden afgevoerd met behulp van water en is het belangrijk voor een goede opname van voedingsstoffen in je darmen. Sterker nog: je hele stofwisseling is afhankelijk van een goede vochtbalans in het lichaam!

Feitje van de dag

Wist je dat het lichaam van een vrouw gemiddeld voor de helft uit vocht bestaat en dat van mannen voor zo’n 65%? Hiervoor is een simpele verklaring: vrouwen hebben over het algemeen meer vetweefsel dan mannen en vetweefsel bevat geen vocht.

Goed slapen met warm weer? Met deze tips ben je zo in dromenland!

Hoeveel water heb jij nodig?

Voldoende water drinken is dus een must. Maar hoeveel water moet je nu eigenlijk drinken per dag? Het algemene advies is dat een volwassene gemiddeld 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig heeft. Met de nadruk op gemiddeld, want in de praktijk blijkt dit toch net even wat genuanceerder te zijn.

Hoeveel vocht je precies nodig hebt hangt namelijk af van verschillende factoren zoals leeftijd, lichaamsgewicht, temperatuur, eetpatroon, lichamelijke inspanning, medicijngebruik en gezondheid. En dat is logisch.

Zo hebben vrouwen die borstvoeding geven ook meer vocht nodig dan de gemiddelde norm. En iemand die intensief sport (en dus hoogswaarschijnlijk meer transpireert) heeft meer water nodig dan iemand die de hele dag op kantoor heeft zitten werken.

Simpel gezegd is het zo dat wat je aan vocht verliest je ook weer aan moet vullen. Wil jij weten hoeveel je gemiddeld per dag zou moeten drinken? Dan kun je gebruik maken van deze formule: 0,03 x je lichaamsgewicht is namelijk de hoeveelheid water die je per dag moet drinken.

Tel jij jouw bakjes koffie, thee, frisdrank en biertje ook mee als ‘water drinken’? Slecht nieuws, deze drankjes voegen namelijk geen vocht toe aan het lichaam. Sterker nog, voor iedere kop koffie heeft je lichaam twee glazen water nodig om je vochtbalans weer op peil te brengen. G

Symptomen van een tekort aan water

Wist je dat wanneer je dorst hebt, je eigenlijk al een beetje uitgedroogd bent? Het is natuurlijk fijn dat je lichaam dit signaal geeft, maar eigenlijk ben je dan dus al te laat. Naast deze signalen zijn er nog meer symptomen die aangeven dat je een tekort aan water hebt.

  • droge mond
  • hongergevoel
  • hoofdpijn
  • duizeligheid
  • spierpijn
  • misselijkheid

De kleur van je urine

De kleur van je urine is trouwens ook een goede indicator of je wel voldoende drinkt. Wanneer je urine een (licht)gele kleur heeft, kun je ervan uitgaan dat je voldoende gehydrateerd bent. Heeft jouw urine een diepgele of zelfs oranje kleur? Dan is dit een signaal dat je lichaam vocht vasthoudt en je dus aan het uitdrogen bent. Let wel op, als je vitamine B of C slikt, dan kleurt je urine donkerder en heb je niets meer aan bovenstaande informatie.

Tips and tricks

  • Vind je water drinken maar saai? Geef dan easy peasy een smaakje aan jouw water door er schijfjes citroen of sinaasappel, plakjes komkommer of wat verse munt aan toe te voegen. Ook stukjes fruit zoals framboos is een goed idee!
  • Sport je intensief? Dan is het handig om meer water te drinken. Doordat je gaat zweten, verlies je namelijk ook vocht.
  • Door onze voeding krijgen we gemiddeld per dag ook nog een liter vocht per dag binnen. Ons voedsel bestaat namelijk ook voor een deel uit vocht. Logisch eigenlijk! Wanneer je kiest voor voeding met een hoog vochtgehalte kun je dus ook op die manier je lichaam extra hydrateren. Denk hierbij aan watermeloen, ijsbergsla, komkommer, aardbeien en bleekselderij.
  • Ben je veel onderweg en vind je het lastig om dan voldoende water te drinken? Schaf dan een duurzaam hervulbaar waterflesje (zoals bijvoorbeeld een Dopper) aan.

Te is nooit goed…

En dat geldt ook voor de hoeveelheid water die je dagelijks drinkt. Per dag kunnen je nieren in totaal zo’n 8 liter vocht verwerken en de kans dat je aan deze hoeveelheid komt is natuurlijk heel erg klein. Je nieren kunnen echter per uur maximaal 0,7 tot 1 liter water verwerken. Veel water drinken in een korte tijd is dus helemaal geen goed idee.

Door veel te veel water te drinken kun je het natrium gehalte in je bloed verstoren. Hyponatriëmie, oftewel watervergiftiging ontstaat door een verstoorde balans tussen water en zout (natrium) in het lichaam. Bovendien kan een teveel aan vocht leiden tot vochtophoping in de hersenen. Als gevolg van het dalende zoutgehalte gaan de cellen namelijk steeds meer water opnemen, waardoor ze opzwellen.

Health is wealth!

Liefs Mirjam


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This