Etherische oliën bij hooikoorts en pollenallergie

Etherische oliën bij hooikoorts en pollenallergie

Mirjam Blanken

12 april 2017


Etherische oliën bij hooikoorts en pollenallergie

April is voor mij de mooiste tijd van het jaar: ik houd ervan als de tuin langzaam groen wordt, de bollen uitkomen en de bloesems tot bloei. Helaas geldt dit niet voor iedereen… Deze maand is namelijk ook de maand waarin veel mensen in beginnen te sniffen: pollen! Ik mag mezelf gelukkig prijzen dat ik er geen last van heb, maar mijn oudste zoon is er bijzonder gevoelig voor. En juist daarom ben ik heel blij met mijn etherische oliën. Want wist je dat je etherische oliën bij hooikoorts kunt gebruiken om het effect van pollen op luchtwegen en ogen te verminderen? Op deze manier kun je hooikoorts en pollenallergie op een natuurlijke manier behandelen. Wat we doen is trouwens een kwestie van én én, en niet van óf óf om het meeste resultaat te behalen. En vooral doorzetten, want alles heeft tijd nodig…

Etherische oliën bij hooikoorts en pollenallergie

Etherische oliën vernevelen

Als je etherische oliën vernevelt heeft dat als voordeel dat de hele omgeving profijt heeft van de heilzame werking van de oliën. Dus als we onze pollenmix in de vernevelaar doen voor onze zoon met hooikoorts, dan kan de rest van het gezin ook lekker diep ademhalen. Pure winst!

Wat heb je nodig?

 • 1 druppel lavendel
 • 1 druppel citroen
 • 1 druppel pepermunt

Heb je geen vernevelaar? Niet getreurd, je kunt namelijk ook een crème maken!

Wat heb je hiervoor nodig?

 • glazen potje
 • 2 glazen schaaltjes die in elkaar passen
 • 2 eetlepels kokosolie, koudgeperst
 • 5 druppels pepermunt
 • 5 druppels citroen*
 • 5 druppels lavendel

*Citroen etherische olie is fotosensitief. Dit houdt in dat het de werking van de zon vergroot. Deze olie kun je het best aanbrengen onder de kleding, maar ik ken ook mensen die ermee in de zon gaan door de lage dosering ervan in deze crème.

 1. Verwarm de kokosolie op lage temperatuur au bain marie.
 2. Schenk het over in het glazen potje en laat afkoelen tot lichaamstemperatuur.
 3. Meng de etherische oliën erdoor.

Tip! Helemaal gemakkelijk is 30 ml plantaardige olie in een druppelflesje met dezelfde hoeveelheid etherische olie als in de kokosolie.

Gebruik

De hoeveelheden etherische olie die ik geef zijn minimaal, het motto is: begin langzaam en met lage hoeveelheid. Je kunt er ten slotte altijd meer bij doen, nietwaar? Bovendien reageren we allemaal anders op de oliën, omdat de stofwisseling per persoon verschilt. Je kunt experimenteren en kijken wat voor jou het beste werkt. Voor kinderen gelden er andere verdunningen. Je kunt hiervoor kijken op de website van Olie fans.

Naast vernevelen kun je de olie ook op je huid aanbrengen. Er zijn verschillende plekken waar je de olie kunt smeren:

 • achter je oren
 • in je nek
 • onder je voetenDit is de veiligste manier voor het aanbrengen van etherische oliën. De voeten bevatten de grootste poriën van het lichaam en ook de meeste: wel 2000 per voet! Daarnaast zitten op de voeten alle reflexpunten naar de belangrijke organen.
 • op je slapen en je voorhoofd
 • op je borst

Extra boost?

Neem een plantaardige capsule met 3 druppels citroen, 3 druppels pepermunt en etherische olie. De capsule verder vullen met een plantaardige olie als olijf-, sesam-, zonnebloemolie. We hebben helaas (nog) niet lavendel etherische olie geregistreerd als +olie (supplement). Om toch tot dit trio te komen kun je met 15 druppels lavendel etherische olie bovenstaande crème maken.

Je kunt etherische oliën innemen, mits je zeker weet dat ze zuiver zijn en er niets aan is toegevoegd. Ik ben verknocht aan de etherische oliën van Young Living, omdat ik ze fantastisch vind werken en me heel erg kan vinden in de filosofie en kwaliteitseisen van het bedrijf. Ze staan bekend om het Seed-to-Seal principe, het bedrijf is open en transparant en als je wil kun je op bezoek bij de verschillende boerderijen die Young Living in eigen beheer heeft.

Geniet van de lente!

Liefs Hermien
www.oliefans.nl

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Disclaimer: Deze gegevens zijn uitsluitend bedoeld ter algemene informatie en niet tot het stellen van een diagnose. De omschrijvingen met betrekking tot het gebruik en de werking van de etherische oliën vervangen niet de reguliere behandeling, medicatie of diagnose van een arts. Raadpleeg uw huisarts voor een medische behandeling. Bovenstaande gegevens zijn mijn eigen mening en niet die van een specifiek bedrijf of andere organisatie. Schrijver van dit blog kan niet verantwoordelijk gesteld worden bij foutief gebruik.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This