Natuurlijke en hormoonvrije anticonceptie? Meet Daysy!

hormoonvrije anticonceptie

Mirjam Blanken

24 april 2018


Natuurlijke en hormoonvrije anticonceptie? Meet Daysy!

Ik stop ermee! Of beter gezegd: ik ben ermee gestopt. Na ruim 20 jaar hormonale anticonceptie is het tijd voor the real deal: ik stap over op hormoonvrije anticonceptie. De reden? Na jarenlang de negatieve bijwerkingen van hormonale anticonceptie in de vorm van de pil en de Mirena spiraal te hebben ‘geaccepteerd’, ben ik inmiddels wel klaar met mijn lijf volstoppen met kunstmatige hormonen. De beruchte Diane-pil kreeg ik als tiener al voorgeschreven voor mijn onrustige huid. Nadat ik hier mee stopte, omdat manlief en ik een kinderwens hadden merkte ik al snel dat mijn dat mijn moodswings al sneeuw voor de zon verdwenen, mijn libido toenam en mijn pigmentvlekken langzaam verdwenen. Aangezien de pil geen optie meer was liet ik me na mijn zwangerschap verleiden tot het plaatsen van een Mirena spiraal.

Wat in eerste instantie een walhalla leek, bleek een dikke vette illusie. Weliswaar menstrueerde ik niet meer, maar mijn gewicht nam toe, mijn moodswings kwamen terug, ik kreeg last van menstruele migraine en ik zat alles behalve lekker in mijn vel. In mijn zoektocht naar natuurlijke en hormoonvrije alternatieven kwam ik Daysy tegen, een cyclus computer die aan de hand van het dagelijks meten van je lichaamstemperatuur jouw menstruatiecyclus in kaart brengt.

Wist jij dat je eigenlijk maar 8 dagen per maand vruchtbaar bent? Vijf dagen voor je ovulatie, de dag van je ovulatie en zo’n 1-2 dagen na je ovulatie om precies te zijn. Waarom zou je dan iedere dag van de maand kunstmatige hormonen gebruiken?

hormoonvrije anticonceptie

Daysy: de cyclus computer zonder bijwerkingen

Daysy is de cyclus computer met een ingebouwde thermometer die gebruik maakt van de zogeheten Fertility Awareness Method. Daysy laat jouw vruchtbare, onvruchtbare dagen en ovulatie dag zien, waardoor je niet alleen inzicht krijgt in je menstruatie cyclus, maar ook een zwangerschap kunt voorkomen. Het enige wat je hoeft te doen is iedere ochtend voordat je opstaat je temperatuur te meten en Daysy laat meteen zien of je die dag vruchtbaar of niet vruchtbaar bent. Zonder bijwerkingen en kunstmatige hormonen, oftewel hormoonvrije anticonceptie!

Hoe kun je vruchtbaarheid meten met alleen lichaamstemperatuur?

Gedurende je cyclus verandert je basale lichaamstemperatuur, dit is je lichaamstemperatuur direct na het wakker worden en nog voordat je actief bent. Deze verandering in temperatuur gebeurt onder invloed van hormonen. De 2 voornaamste hormonen zijn oestrogeen en progesteron.

Voor iedere vrouw geldt dat de basale lichaamstemperatuur in de dagen voor de eisprong erg laag is en vervolgens met 0,3 tot 0,5 graden stijgt. Juist door die stijging van lichaamstemperatuur kan de ovulatie plaatsvinden. De temperatuur blijft vervolgens (onder invloed van het hormoon progesteron) tot aan je menstruatie licht verhoogd. Aan de hand van je basale lichaamstemperatuur leert Daysy jouw persoonlijke menstruatiecyclus kennen. Daarnaast maakt Daysy gebruik van een uniek algoritme van duizenden cycli. Op deze manier kan Daysy jou precies vertellen waar in je cyclus je je bevindt.

hormoonvrije anticonceptie

Is deze methode betrouwbaar?

Het speciale algoritme van Daysy heeft een Pearl index van 0.6. De Pearl index geeft de betrouwbaarheid aan van een anticonceptiemiddel. In dit geval betekent het getal 0.6 simpelweg dat minder dan 1 op de 100 vrouwen ongewenst zwanger raakt met deze manier van anticonceptie. Ter vergelijking: de pil heeft een Pearl index van 9 en een condoom heeft een Pearl index van 18.

Leer je natuurlijke cyclus kennen

Dit is hoe het werkt: iedere ochtend, meteen na het wakker en nog voordat je opstaat meet je met Daysy jouw temperatuur. Dit doe je easy peasy door het beschermkapje te verwijderen en Daysy te activeren door kort op de activeringsknop te drukken. Vervolgens druk je nog een keer op de knop en leg je de thermometer onder je tong. Na maximaal 1 minuut laat Daysy door middel van een piepje weten dat de meting succesvol was. Je kunt nu meteen aan de kleur zien of je een vruchtbare of niet-vruchtbare dag hebt. Daysy laat namelijk de status van je vruchtbaarheid zien die geldt voor de komende 24 uur.

 • Groen: niet-vruchtbaar. Op groene dagen kun je dus niet zwanger worden.
 • Geel: leerfase of schommelingen in je cyclus. Daysy moet jouw cyclus de eerste maanden leren kennen. Wanneer je niet zwanger wilt worden moet je gele dagen als rode dagen zien.
 • Rood: vruchtbaar. Rode dagen zijn de dagen voor, tijdens en na de ovulatie (eisprong). Daysy meet wanneer jouw ovulatie plaatsvindt en geeft de dagen ervoor al ‘rood’ omdat sperma meerdere dagen in je baarmoeder en eierstokken kan overleven.
 • Rood knipperlicht: ovulatie dag.

hormoonvrije anticonceptie

DaysyView: de app van Daysy

Uit recent verschenen wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Daysy betrouwbaarder uit de bus is gekomen vergeleken met het voorgaande model LadyComp. Dit is te danken aan het gebruik van de app DaisyView waardoor je als gebruiker veel beter inzicht hebt in je cyclus. Je kunt de opgeslagen gemeten temperaturen synchroniseren met de DaysyView-app. Hierdoor zie je niet alleen jouw temperatuurcurve, maar krijg je ook inzicht in jouw persoonlijke cyclus. Daysy geeft dus ook een prognose over jouw vruchtbaarheid, verwachte eisprong en jouw menstruatie.

Ik ben nog maar net begonnen met Daysy en hierdoor heb ik nog veel rode dagen. Daysy moet mijn cyclus simpelweg nog leren kennen en dit kan een paar cycli duren. En eerlijk is eerlijk: dit vind ik wel een heel fijn idee. Dit is meteen ook de reden dat je altijd aan Daysy door moet geven dat je menstrueert.  Ook als je in de avond gaat menstrueren dan geef je dat aan in de App op die dag. Na een paar maanden zal Daysy jou steeds beter leren kennen en krijg je meer groene kleuren. Ik ben benieuwd!

Met de DaysyView-app kun je:

 • Jouw dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse vruchtbaarheidsstatus bekijken
 • Je temperatuurcurve bekijken
 • Zien wanneer er iets in je cyclus veranderd
 • Aantekeningen maken
 • De data delen met je partner
 • Contact opnemen met een expert voor advies en ondersteuning

Kortingscode

Leuk nieuws! Speciaal voor de lezers van Eat.Pure.Love is er namelijk een speciale kortingscode aangemaakt. Met de code EATPURELOVE krijg je 20 euro korting op jouw Daysy. En vandaag besteld is morgen al in huis! De Daysy kost 290 euro en gaat minstens 7 jaar mee en geeft ook nog eens 2 jaar garantie. Niet goedkoop, maar in vergelijking met een Mirena spiraal die ‘slechts’ 5 jaar meegaat en 130 euro kost is de Daysy deze prijs wat mij betreft meer dan waard.

Health is wealth!

Had jij voor het lezen van dit artikel al gehoord over hormoonvrije anticonceptie? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen rondom anticonceptie. Laat gerust een reactie achter onderaan dit artikel. Eventuele vragen kun je hier ook kwijt!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Daysy. Lees hier mijn disclaimer.

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

9 Reacties

 1. Marijke Langenegger

  Superinteressant! Ik had er nog nooit van gehoord! Maar ik ga er zéker over nadenken!!

  Antwoord
  • Tamara

   Interessant artikel, ik heb het laatste jaar steeds vaker last van dagen dat ik me moe en down voel. Iedere eventuele veroorzaker afschaffen lijkt mij de moeite waard. Ik wilde hem direct bestellen, maar de kortingscode werkt niet. Klopt dat?

   Antwoord
  • Charmilla

   Bij mij werkt de code niet.

   Antwoord
 2. Kim

  Heel erg bedankt voor het delen! Had het vorige week met vriendin erover. Ik móet echt van de pil af… hier al wat over gehoord en fijn jouw bevindingen te lezen. Ik ga me hier nog even in verdiepen 🙂 Thnx!

  Antwoord
 3. CvS

  Super zeg, dankje voor alle info! Ik ben even gaan zoeken en ik kom idd ook de LadyComp (advanced) tegen. Wat is jouw motivatie geweest om de Daysy te kopen?
  Ik zocht eigenlijk de verschillen omdat er flink wat prijs verschil in zit..

  Antwoord
 4. Evelien

  Wat bijzonder! Is het ook mogelijk om Daysy te laten “wennen” aan je cyclus zolang je nog aan de anticonceptiepil zit?

  Antwoord
 5. Lies

  Hormoon vrije anticonceptie. Al zeker 10 jaar doen we het met de NFP methode.
  Ik ben nu 49 en in de overgang. Nog steeds kan ik op deze manier zien wanneer er een eisprong aankomt. Zeker de moeite waard om je in te verdiepen! Alleen een thermometer nodig! Heel goedkoop dus.

  Antwoord
 6. Saar

  De code werkt inderdaad niet meer, klopt dit?

  Antwoord
 7. Danie

  Hoi,
  Ik ben me aan het verdiepen in hormoonvrije anticonceptie en kwam dus deze post tegen. We zijn inmiddels een paar jaar verder, gebruik je Daysy nog steeds? Zo ja, ben je er nog steeds tevreden over? Is het effectief gebleken voor jou?
  Ik hoop een antwoord van je te krijgen.
  Groetjes, Danie

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This