Wat is Integrative Medicine?

Wat is Integrative Medicine?-1

Mirjam Blanken

27 april 2017


Geneeskunde of medicijnen?

Is het niet knap wat we binnen de geneeskunde allemaal bereikt hebben? Onze levensverwachting is exponentieel gegroeid, een dierbare met kanker heeft kans op genezing en met een stevige pijnstiller ben je zo van die lage rugpijn af. Bij ernstige en acute ziekte zijn we enorm geholpen met de huidige geneeskunde. Met een pil of twee hebben we symptomen onder controle en leven we aanzienlijk langer. Maar vergeten we in de wirwar van pillen en technische snufjes niet dat de meeste ziektes ook te voorkomen zijn? Kies jij voor geneeskunde of medicijnen? In dit artikel leg ik uit wat Integrative Medicine precies is.

Zou een focus op gezondheid behouden, meer dan op ziekte bestrijden niet fijner, logischer en goedkoper zijn?

Wat is Integrative Medicine?-1

‘Alles wat afwijkt van reguliere geneeskunde is voor gerimpelde vrouwen met paars gebreide truien’. De Groningse nuchterheid binnen mijn opvoeding, met het grote taboe op alternatieve geneeskunde binnen de artsenwereld, legden de basis voor deze opvatting. Maar de honger naar meer dan wat de reguliere geneeskunde te bieden had was hardnekkig. Op mijn professionele zoektocht naar meer kennis over volksgezondheid en hoe deze te stimuleren, kwam ik terecht bij ‘Integrative Medicine’.

Wat is Integrative Medicine?

Integrative Medicine is een wereldwijde stroming waarbij de focus meer op gezondheid dan op ziekte ligt. Het ‘integreert’ alle bewezen, liefst minst toxische en non-invasieve methoden om gezondheid zoveel mogelijk te behouden en bevorderen. Niet alleen de fitheid van het lichaam wordt meegenomen, maar ook van ons brein en niet te vergeten omgevingsfactoren als voeding, bewegen, slapen, ontspanning, sociale activiteiten etc. Oftewel, terug naar de basis en tegelijkertijd gebruik van alle internationale rijkdom aan geneeswijzen. Wat heeft de mens nu écht nodig om gezond te blijven?

Meer bewegen, voldoende slaap en gezond kokkerellen

Ik geef toe, het is niet de makkelijkste optie. Het is een enorme uitdaging binnen deze maatschappij, waar nauwelijks tijd is om te voelen hoe je je überhaupt voelt. Laat staan dat er tijd over blijft voor meer bewegen, voldoende slaap en gezond kokkerellen. Inderdaad, die pil om de bloeddruk laag te houden en die andere pil om je van de hoofdpijn af te helpen werken prima en zijn stukken minder tijdrovend.

Maar is het niet gaaf te realiseren dat we ook zonder die pillen de hoge bloeddruk en hoofdpijn kunnen voorkomen en genezen? En nee, hiervoor hoef je niet gelijk drie keer per week hard te lopen en alleen maar groente te eten. Neem lekker de trap in plaats van de roltrap, maak tijd voor dat ontspannen filmavondje met een vriend of verwen jezelf met een stevig havermout ontbijtje. Dat helpt al! En lukt dit even niet zijn er vele (para)medische opties, anders dan die chemische pil, om je een handje te helpen.

Eerlijk, groen en duurzaam is helemaal in. Integrative Medicine sluit hier mooi op aan. Wereldwijd groeit deze stroming en is zelfs onderdeel van het geneeskunde onderwijs in Amerika. Deze wil voor een gezonder en gelukkiger leven gunnen wij onszelf, nuchtere Nederlanders, toch ook?

Health is wealth!

Willemijn Geluk
Huisarts in opleiding
Opleiding voor Integrative Medicine

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This