Kaneelschors etherische olie

kaneel

Mirjam Blanken

12 oktober 2015


Wie heeft er nu geen fijne herinneringen aan warme vers gebakken appeltaart, theebeschuit met suiker 😉 en kaneel, glühwein… Als ik kaneel ruik ben ik meteen weer in de keuken van mijn moeder in ons ouderlijk huis. De geur van kaneel heeft voor mij iets troostends en brengt me terug naar vroeger.

Kaneel

De handel in kaneel als specerij is belangrijk geweest in onze koloniale geschiedenis. Doordat kaneel oorspronkelijk alleen groeide op Ceylon en in zuid India was het een dure specerij waar veel geld aan werd verdiend.

De kaneelboom kan 18 meter hoog worden en de schors wordt eens in de twee jaar gehaald uit de jonge scheuten. Het buitenste deel wordt weggehaald en het binnenste deel wordt gedroogd. Het rolt tijdens het drogen op tot het voor ons bekende kaneelrolletje.

kaneel-infographic

De werking

Kaneelschors etherische olie wordt verkregen uit de schors door waterdampdestillatie. Er is meer dan 100 kilo bast nodig om 1 liter kaneelschors etherische olie te verkrijgen.
Kaneelschors etherische olie heeft zowel antibacteriële, antischimmel als ontstekingsremmende eigenschappen en kent vele toepassingen. Je kunt het onder andere gebruiken bij huidproblemen, als stimulans bij de spijsvertering, bij reumatische aandoeningen of menstruatieklachten. Het kan de doorbloeding bevorderen, verlichtend werken bij verkoudheid en griep en het immuunsysteem versterken.

Als je de olie koud vernevelt blijft de therapeutische werking ervan intact.
Je kunt de etherische olie goed verdunnen in een dragerolie (olijf-, jojoba-, sesam-, kokosolie, enzovoort) om te gebruiken als massageolie. Als massageolie heeft het een verwarmende werking en kan het pijn verlichten. Ook kan het helpen bij wratten en andere huidschimmels.

Let op!

Kaneelschors etherische olie is een zogenaamde hete olie. Dat komt omdat er een hoog gehalte natuurlijke aldehyde inzit. Dit veroorzaakt huidirritatie indien de olie puur gebruikt wordt. Ook kan het bij directe inademing de slijmvliezen irriteren. Zorg daarom in het gebruik voor voldoende verdunning en voel hoe je lichaam reageert.
Ook wordt er geadviseerd om deze etherische olie niet of zeer spaarzaam te gebruiken bij zwangerschap, omdat de olie een weeën-opwekkende werking zou hebben.

Liefs Hermien
www.oliefans.nl

Disclaimer: Deze gegevens zijn uitsluitend bedoeld ter algemene informatie. De omschrijvingen met betrekking tot het gebruik en de werking van de etherische oliën vervangen niet de reguliere behandeling, medicatie of diagnose van een arts. Raadpleeg uw huisarts voor een medische behandeling. Bovenstaande gegevens zijn mijn eigen mening en niet die van een specifiek bedrijf of andere organisatie. Schrijver van dit blog kan niet verantwoordelijk gesteld worden bij foutief gebruik.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This