Koortslip? Probeer het anti-herpes dieet eens!

Koortslip

Mirjam Blanken

17 oktober 2017


Hoe kom ik aan die koortslip?

Een koortslip net voor een leuk avondje uit. Dat is wel het laatste waar je op zit te wachten. Heb jij regelmatig last van die vervelende terugkerende lipblaasjes? Of wellicht ken je iemand in je omgeving die hier vaak last van heeft. Weet je dat meer dan 70% van de Nederlandse bevolking drager is van het herpes simplex virus (HSV-1 virus). Het virus dat de welbekende koortslip veroorzaakt.

Herpes Labialis

De officiële naam van een koortslip is Herpes Labialis. Dit betekent: Herpesinfectie van de lippen. Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus (HSV-1 virus). Een uitbraak van dit virus is vaak zichtbaar als blaasjes op de lip, maar het komt ook voor onder de neus of zelfs bij het oog of de genitaliën. Herpes simplex virus is verwant aan het virus dat waterpokken veroorzaakt, vandaar dat de met vocht gevulde blaasjes er het zelfde uit kunnen zien. Het herpes virus blijft levenslang in je lichaam. Het bevindt zich slapend in de zenuw en wacht af tot het immuunsysteem verzwakt is, zodat het de kans heeft om tot een uitbraak te komen. Een uitbraak kan zich op ieder moment voordoen met de met vocht gevulde, pijnlijk en jeukende blaasjes. Daarnaast kan je ook nog last hebben van griepsymptomen, zoals hoofdpijn, spierpijn en koorts.

Koortslip

Wat zijn de triggers voor een koortslip?

Er zijn verschillende omstandigheden die een uitbraak van het herpes simplex virus stimuleren.

 • Stress en onvoldoende slapen.
 • Verminderde weerstand en koorts.
 • Grote verandering van klimaat (van zonlicht naar kou en vice versa)
 • Bepaalde voedingsmiddelen spelen hierin een rol.

Het anti-herpes dieet

Een anti-herpes dieet bevat voeding die relatief rijk is aan het aminozuur lysine ten opzichte van arginine. Helaas kan het lichaam zelf geen lysine produceren, dus je bent geheel afhankelijk van de eiwitten uit je voeding. Lysinerijke voeding is: vlees, eieren, vis, melk, gevogelte en kaas.

 • Eet 2-4 keer per week vis, want vis bevat veel lysine.
 • Fruit bevat maar weinig eiwitten. Toch kun je hier ook voornamelijk soorten met veel lysine kiezen en dit zijn: abrikozen, appels, ananas, mango, papaja, peren en vijgen.
 • Eet veel groenten, maar kijk uit met te veel bieten, doperwten, kool, radijs, selderij, spruiten en uien op het moment dat je een koortslip hebt.

Pas op met arginine rijke voeding. Het eiwit arginine is van invloed op de ontwikkeling van een koortslip. Het speelt een belangrijke rol bij groeiprocessen en zo ook bij de groei van koortsblaasjes.

 • Vermijd alle noten (ook kokos) en bijna alle zaden (eventueel tijdelijk) en dan met name sesamzaad. Zonnebloempitten kunnen wel.
 • Vermijd alle producten die gemaakt zijn van granen, als boekweit, tarwe, haver, rijst, rogge en gierst.
 • Drink rode wijn met mate.
 • Fruitsoorten met meer arginine zijn: bosbessen, dadels, druiven, sinaasappels en vooral rozijnen.

De Herpotherm to the rescue!

De Herpotherm, ook wel Koortslipapparaat of HotKiss genoemd voorkomt de uitbraak van een koortslip. Dit apparaatje ter grootte van een lippenstift zorgt voor een geconcentreerde warmte tussen de 50 en 52 graden. Je gebruikt het op het moment dat je een koortslip voelt opkomen. Het lipblaasje, dat op dat moment nog in ontwikkeling is, wordt op dat moment aangepakt en de koortslip zal niet doorzetten. Komt je koortslip bijvoorbeeld ’s nachts op en heb je de mogelijkheid niet gehad de Herpotherm vanaf het eerste moment te gebruiken? Gebuik hem dan alsnog, want de warmte stimlueert de enzymen en versnellen het genezingsproces!

Hoe werkt de Herpotherm?

Het gebruik van de Herpotherm is easy peasy en duurt slechts enkele seconden.

 • Druk de Herpotherm voor 3-4 seconden op de betreffende plek.
 • De Herpotherm geeft vervolgens een warmte-impuls aan het Herpesvirus.
 • Het opkomende lipblaasje zet nu niet door en verdwijnt.
 • Bruikbaar voor iederéén.
 • Volstrekt ongevaarlijk en zonder bijwerkingen.

Helaas wordt niet het virus aangepakt, maar enkel het lipblaasje. Wanneer je dus weer een lipblaasje voelt opkomen, kun je de Herpotherm opnieuw gebruiken. De Herpotherm hoef je trouwens maar een keer aan te schaffen. De batterij gaat zo’n 200 behandeling mee en kun je simpelweg vervangen. Hebben? De Herpotherm kun je kopen via www.koortslippreventie.nl.

Health is wealth!

Liefs Yvonne
www.oergezondemond.nl

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Koortslippreventie.nl. Lees hier mijn disclaimer.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

1 Reactie

 1. Maartje

  Hi! Ik heb een vraagje over de hot kiss.
  Sinds 3 dagen heb ik een koortslip, maar dan onder m’n neus.
  Ik heb dit meestal 1x per jaar rond deze tijd. Nu zie ik nu pas dit bericht en heb ik geen blaasjes meer maar wel een dikke korst onder m’n neus. Werkt de hot kiss dan ook nog? Of alleen maar in het begin stadium met blaasjes?

  Liefs Maartje

  Liefs Maartje

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This