Ben jij een koukleum? Met deze 7 tips ben je binnen no time warm!

koukleum

Mirjam Blanken

14 januari 2020


Ben jij een koukleum? Met deze 7 tips ben je binnen no time warm!

Tover jij zodra de eerste blaadjes vallen je stapel dikke truien weer tevoorschijn? En zet jij als ware koukleum standaard de verwarming een graadje hoger? De strijd om de verwarming heeft hier ook heel wat jaartjes geduurd hoor. Zo schommelde de temperatuur in huis wanneer we samen thuis waren gemiddeld rond de 20 graden. Dat dit geklooi met de temperatuur in huis niet echt in de categorie duurzaam valt, dat hoef ik natuurlijk niet uit te leggen. And picture this: man en vrouw laten hond uit tijdens de wintermaanden. Ik a.k.a. koukleum met muts, sjaal met het formaat van een deken, handschoenen, extra vest en winterjas. Manlief draagt enkel een T-shirtje onder zijn winterjas en that’s it…

De baas over de verwarming?

Nu wil het geval dat vrouwen het sowieso sneller koud hebben dan mannen. Dit komt onder andere door onze vrouwelijke geslachtshormonen. En laten deze oestrogenen nu ook je lichaamstemperatuur beïnvloeden. Dit is dan ook de reden dat je het tijdens je menstruatie wat kouder hebt. Je lichaamstemperatuur is dan namelijk een graadje lager! Klinkt als een mooi excuus om de baas over de verwarming te zijn toch? Helaas peanut butter. Want je lichaamstemperatuur wordt niet alleen bepaald door hormonen, maar ook door onder andere je gewicht, je lengte, je leeftijd, je leefstijl en je voedingspatroon. Ben jij een koukleum? Dan heb je vast baat bij deze 7 tips!

koukleum

Tip 1 Eet jezelf warm

Om jezelf op temperatuur te houden, heeft je lichaam energie nodig. En soms ontbreekt het aan die energie. Omdat je bijvoorbeeld niet voldoende hebt gegeten, je lichaam de voeding niet goed opneemt of simpelweg omdat je een beetje ziekjes bent. Maar wist je dat er ook specifiek verwarmende voedingsmiddelen bestaan die ervoor zorgen dat jouw interne kacheltje lekker blijft branden? Verwarmend voedsel verbetert de bloedsomloop en houd je lekker warm. Bye bye koukleum!

De natuur heeft dit heel goed onder controle. Door met de seizoenen mee te eten, krijg je in de koude herfst-en wintermaanden voedingsmiddelen met een verwarmend effect binnen. Denk hierbij aan groente zoals boerenkool, pastinaak, venkel, pompoen en zoete aardappelen. Maar ook kruiden en specerijen zoals peper, nootmuskaat, komijn, kurkuma en kaneel hebben een verwarmend effect. Tel daarbij op dat ook de bereiding van je eten een verwarmend effect kunnen hebben en de keuze is reuze!

 • Laat die koude smoothies staan en kies eens voor een warme smoothie!
 • En wat denk je van een verwarmend havermoutontbijtje?
 • Vermijd diepvriesproducten en ga voor verse, biologische groente.
 • Voeg eens wat vaker kruiden en specerijen toe aan je winterse maaltje.
 • Maak een lekker soepje van verwarmende groenten.
 • Wees een theeleut!
 • Zorg dat je voldoende eet.

Tip 2 Ga koud douchen

Wist je dat ons lichaam eigenlijk heel goed in staat is om zich aan te passen aan kou of warmte? Het probleem zit hem in het feit dat we ons lichaam vaak niet de kans geven om zich aan te passen. Hebben we het koud? Dan zetten we de thermostaat wat hoger. En in de winter stappen we met een dikke winterjas in de auto waar we de kachel ook weer wat hoger zetten.

Door koud te douchen stimuleer je de aanmaak van zogeheten bruin vet in je lichaam. In tegenstelling tot wit vet, dat voornamelijk dient als opslagruimte is de voornaamste taak van bruin vet de productie van warmte. Zo hebben pasgeboren baby’s hebben in verhouding veel bruin vet, zo’n 5% van het lichaamsgewicht. Dankzij dit ‘babyvet’ kan de pasgeborene zijn lichaam op temperatuur houden. Naarmate we ouder worden neemt de hoeveelheid bruin vet in ons lichaam af.

Wanneer je het zo koud hebt dat je gaat rillen blijkt dit het lichaam aan te zetten tot de aanmaak van bruin vet. Het bruine vet produceert vervolgens de warmte die je nodig hebt. Koud douchen zorgt er dus voor dat jouw innerlijke thermostaat de temperatuur beter zelf kan regelen. Je traint als het ware je lichaam om weer om te kunnen gaan met koude en warmte.

Tip 3 Masseer je voeten

Deze is simpel: door je voeten te masseren stimuleer je de doorbloeding. Maak strijkende bewegingen over de voet, met lichte druk om de bloedsomloop in je voeten te stimuleren. En als je even geen masseur in de buurt hebt, dan kun je natuurlijk je eigen voeten masseren of gebruik maken van een simpel voetmassage-apparaat.

Tip 4 Kom in beweging

I know! Opgekruld onder een dekentje op de bank is het ook lekker warm. Maar je krijgt het toch echt sneller warm als je in beweging komt. Bovendien zitten we al zo veel en zijn we simpelweg niet gemaakt om de hele dag te zitten. Zorg dus voor voldoende lichaamsbeweging, het liefst in de buitenlucht. Naast intensief sporten, kun je ook wat vaker de fiets pakken, tijdens je pauze een wandeling maken of een (online) yogales volgen.

Tip 5 Slaap lekker…

Een nachtje minder goed slapen, dat gaat meestal nog wel. Wanneer jouw nachtrust structureel wordt verstoord zorgt dit slaaptekort niet alleen voor een slecht humeur, verminderde concentratie en vermoeidheid. Dit slaaptekort zorgt er ook voor dat jouw metabolisme (en dus je bloedsomloop) een stuk trager is. Onder invloed van onze biologische klok daalt ‘s nacht ook onze kerntemperatuur. Bij het wakker stijgt deze weer. Een aantal slechte nachten kan er dus voor zorgen dat deze schommeling in lichaamstemperatuur wordt verstoord. Een andere verklaring kan zijn dat een verstoorde slaap leidt tot een verstoring van je innerlijke thermostaat in de hypothalamus. Dit deel van de hersenen regelt je lichaamstemperatuur.

Tip 6 Blijf lekker warm door meditatie

Als koukleum kun je ook baat hebben bij meditatie. Met de speciale meditatietechniek Tummo kun je jouw lichaamstemperatuur ook laten stijgen. Wetenschappers kwamen tot deze conclusie na een tweetal experimenten met deze Tummo-techniek. Het eerste experiment vond plaats tijdens een ceremonie in Tibet. Tibetaanse nonnen zaten bij een temperatuur van -25 graden Celsius gewikkeld in natte doeken. Door middel van deze speciale meditatie techniek konden zij hun lichaamstemperatuur laten stijgen tot 38 graden Celsius. Tijdens een tweede experiment bleken westerlingen die zich deze techniek eigen hadden gemaakt, ook hun lichaamstemperatuur door middel van meditatie te kunnen laten stijgen.

Hoe dit kan? De onderzoekers kwamen tot een tweetal verklaringen. Zo zou de speciale ademhalingstechniek leiden tot thermogenese oftewel de productie van warmte. De bijbehorende visualisatie waarbij ingebeeld werd dat er zich vlammen bij de ruggenwervel bevonden, zouden voorkomen dat warmte verloren gaat.

Tip 7 Vitamine B12 en ijzer

Om rode bloedcellen aan te maken heb je voldoende vitamine B12 nodig. IJzer zorgt er op zijn beurt weer voor dat de rode bloedcellen voldoende zuurstof (en dus warmte en voedingsstoffen) door je lichaam kan vervoeren. En je raad het al: te weinig rode bloedcellen zorgen er zo voor dat je het chronisch koud hebt. Vitamine B12 vind je in vlees, vis en zuivelproducten. IJzer vind je in gedroogde vruchten, groene bladgroente, kip, noten en peulvruchten. Krijg je voldoende ijzer en B12 binnen via je voeding, maar heb je het toch vaak koud? Het kan zijn dat jouw lichaam deze voedingsstoffen niet goed opneemt. Een eenvoudig bloedonderzoek kan dan uitsluitsel geven.

But there’s more

Als je een koukleum bent, dan kan dit ook een teken zijn van een traag werkende schildklier. Ben je daarnaast ook vermoeid, heb je een slechte eetlust en kom je toch aan, dan is het een idee om de werking van je schildklier eens onder de loep te nemen.

Heb jij last van een traag werkende schildklier?

Stay warm!

Liefs Mirjam

Volg jij Eat.Pure.Love al op social media? 

Afbeelding: Shutterstock

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

1 Reactie

 1. Filiz

  Fijne tips!! ik drink momenteel veel verse kurkuma thee.. heerlijk verwarmend. En voor het slapen gaan vegan lavelolie in een roller onder m’n neus en op m’n slapen.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This