Kruidnagel etherische olie

kruidnagel-etherische-olie

Mirjam Blanken

13 december 2015


Ongelooflijk dat planten zoveel werkingen hebben. Hoe meer ik me in de aromatherapie verdiep, hoe meer ik me verwonder over de kracht van de natuur. Ik voel me een gelukkig mens met al mijn oliën en mijn kinderen spreken over “Mama’s kruidenmengsels”, terwijl ik weer het één en ander vernevel of op ze aanbreng.

Kruidnagel

Ik vind kruidnagel een heel bijzondere specerij en de kennis over de werking ervan gaat ver terug in de tijd (in China zelfs tot 2000 jaar).

Het verhaal gaat dat tot de 16e eeuw de bevolking op het eiland Ternate in Indonesië gevrijwaard bleef van epidemieën. Tijdens de verovering door de Hollanders werden de kruidnagelbomen die op het eiland floreerden verwoest. Vanaf dat moment viel de bescherming van kruidnagel weg en stierven er vele eilandbewoners.

In de 15e eeuw werden mensen die waren overleden aan de pest door lijkenpikkers beroofd. Deze dieven smeerden zich in met “four thieves vinegar” een mengsel van verschillende kruiden en specerijen. Hierdoor werden ze niet ziek. In dit mengsel werd onder andere kruidnagel verwerkt.

kruidnagel-etherische-olie

De werking

Ook bij mij thuis smeren we dagelijks onze voetzolen in met een blend van kruidnagel, kaneelschors, rozemarijn, eucalyptus en citroen etherische olie ter verhoging van onze afweer. Ik gebruik deze blend preventief.

Kruidnagel etherische olie wordt verkregen uit de bloemknop en steel door middel van waterdampdestillatie. Voor één liter kruidnagel etherische olie is ongeveer 7 kilo kruidnagel nodig.

De olie kent vele eigenschappen. We kennen allemaal het verhaal bij kiespijn: kauw op een kruidnagel en de pijn ebt weg. De etherische olie werkt vele malen sterker, het voelt of je een verdoving hebt gehad bij de tandarts! Naast de verdovende werking is kruidnagel etherische olie schimmeldodend, antiviraal, slijmoplossend en antiseptisch.

Bij het vernevelen heeft de olie een reinigende werking en werkt het ondersteunend voor de luchtwegen. Ook houd je insecten op afstand: wespen bijvoorbeeld houden niet van de geur van kruidnagel.
Als je kruidnagel etherische olie wil gebruiken op de huid dan luidt het advies om sterk te verdunnen. Het is een mooie olie om te gebruiken bij diverse huidaandoeningen als schimmels en infecties.

De olie kan tevens helpen bij spijsverteringsproblemen, slechte adem of aandoeningen aan de schildklier.
Door de verdovende werking kun je de olie gebruiken bij alle typen pijn in de vorm van een massage of in het bad met een paar druppels toegevoegd aan epsom zout.

De geur kan helpen bij het slapen en het dromen stimuleren. Ook geeft het je een gevoel van bescherming en moed.

Leuk om te weten

Volgens overlevering schrikken kruidnagelbomen ervan als je langsloopt met een hoed op. Het gevolg is dat ze geen vrucht meer dragen…

Met de drie etherische oliën die ik tot nu toe heb besproken kun je voor een echt winterse geur een heerlijke blend maken voor in de vernevelaar:
1 druppel kruidnagel
1 druppel kaneelschors

5 druppels sinaasappel

Interessant

Naar de werking van kruidnagels zijn vele onderzoeken gedaan. Deze onderzoeken zijn overal op internet te vinden. Eén van de laatste onderzoeken die ik tegenkwam over kruidnagel, wat voor mij aantoont hoe bijzonder deze specerij is.

Let op!

Kruidnagel etherische olie is niet alleen een hete olie, maar kan ook een bloedverdunnende werking hebben. Ben je aan de bloedverdunners? Overleg met je arts!
Bij zwangerschap wordt in het ene boek een contra-indicatie gegeven, in het andere boek wordt zwangerschap niet genoemd, in nog een boek wordt gezegd dat kruidnagel etherische olie ingezet kan worden tijdens de bevalling, en elders vind ik dat je tijdens de zwangerschap alleen mag vernevelen. Ik zou zeggen: met mate gebruiken of maar even niet…

Liefs Hermien
www.oliefans.nl

Disclaimer: Deze gegevens zijn uitsluitend bedoeld ter algemene informatie.
De omschrijvingen met betrekking tot het gebruik en de werking van de etherische oliën vervangen niet de reguliere behandeling, medicatie of diagnose van een arts. Raadpleeg uw huisarts voor een medische behandeling. Bovenstaande gegevens zijn mijn eigen mening en niet die van een specifiek bedrijf of andere organisatie. Schrijver van dit blog kan niet verantwoordelijk gesteld worden bij foutief gebruik.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

12 Reacties

 1. Sylvia

  Hoi ik lees net je blogspot. Interessant. Hoe maak jij jou mengsel voor de voeten? Het zijn allemaal etherische oliën die over te kopen zijn? In wat voor verhouding? Dit middel werkt dus weerstand verhogend en schimmelweerend. En smeer in dit 1x of 2x daags? Bedankt voor je antwoorden. Gr Sylvia

  Antwoord
  • Hermien Rondeel

   Hoi Sylvia,

   Het mengsel dat ik gebruik is een kant-en-klare samengestelde olie. Het werkt bijzonder weerstandverhogend en doodt bij vernevelen bacteriën in de lucht. Het wordt in Amerika in wel meer dan 50 ziekenhuizen gebruikt. Ter preventie doe ik één keer per dag onder de voeten, meestal in de ochtend. Als ik denk dat ik verkouden ga worden, gebruik ik deze olie naar behoefte. Ook bijvoorbeeld op de borststreek en op de keel. Deze pure therapeutische oliën zijn alleen online te verkrijgen. Als je er meer over wil weten dan hoor ik het graag.

   Hartelijke groet,
   Hermien

   Antwoord
 2. Desiree

  Welke olie tegen fybromialgie? En pds?

  Antwoord
 3. nadia

  Interessant!
  Ben ook benieuwd naar het kruidenmengsel. Wat zijn de verhoudingen?
  Groetjes Nadia

  Antwoord
  • Hermien Rondeel

   Hoi Nadia,

   Het is een kant-en-klaar mengsel. Helaas weet ik daar de verhoudingen niet van. Ik kan je wel vertellen hoe je eraan komt; wij varen er in ieder geval wel bij!

   Hartelijke groet,
   Hermien

   Antwoord
 4. Sylvia

  Hoi Hermien, bedankt voor je antwoordt. Graag wil ik hier meer over weten. Mijn zoon, nu 12, heeft altijd last van een loopneus/snotteren neus. Zomer of winter het maakt niet uit. Hij is ook snel vatbaar voor schimmel of een virus zoals voetwratten of voetschimmel. Verder eigenlijk bijna nooit ziek. Heeft wel allergie bomen en graspollen. Maar toch weet ik dat zijn weerstand te laag is en mss heeft hij hier baat bij. Zou graag weten hoe ik hier aan kan komen. Wil dus graag je hulp. Bedankt alvast hiervoor. Gr Sylvia

  Antwoord
 5. Hermien

  Fijn dat je op zoek gaat naar een natuurlijke oplossing! Vind je het goed als ik je een email stuur? Groetjes, Hermien

  Antwoord
  • Sylvia

   Ja heel graag. Dan kan ik het bestellen. Super bedankt. Zie je mail wel verschijnen. Gr Sylvia

   Antwoord
 6. liza

  Hoi Hermien, ik wil ook wel graag weten waar de olie te bestellen is, vooral om nu te gaan gebruiken.

  Groetjes liza

  Antwoord
 7. nadia

  Hoi Hermien,
  Ik zou graag willen weten hoe ik er aan zou kunnen komen.
  Bedankt!
  Groetjes Nadia

  Antwoord
 8. Ineke

  Hallo , ik vind dit artikel nu op F.B. heb interesse in de Blend, zou jij mij n naam waar te bestellen kunnen geven a.u.b. Dank en groet, Ineke

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This