Feit of fabel: kun je in één dag 2 kilo aankomen?

in één dag 2 kilo aankomen

Mirjam Blanken

14 april 2020


Feit of fabel: kun je in één dag 2 kilo aankomen?

Gevalletje ‘been there, done that’. Oftewel: oeps, nu heb ik per ongeluk toch die hele reep chocolade naar binnen gewerkt. Een snelle check op het etiket zegt je vervolgens dat je met die reep Tony’s van 180 gram bijna 1000 kcal hebt binnen gekregen. Oeps! En om het geheel nog wat kracht bij te zetten en in het kader van ‘nu ik toch bezig ben’ eet je vervolgens ’s avonds ook maar meteen die aangebroken zak chips op. Herkenbaar die (vr)eetbuien? Je voelt vervolgens opgeblazen, 2 kilo zwaarder en ook nog een schuldig. Maar kun je eigenlijk wel in één dag 2 kilo aankomen?

in één dag 2 kilo aankomen

Spoiler alert!

Zoveel aankomen na een avondje losgaan op een feestje of een dagje snacken en snaaien kan niet. Of eigenlijk moet ik zeggen: zoveel gewicht aankomen in vet kan niet, maar de weegschaal kan wel degelijk aangeven dat je 2 kilo zwaarder bent. Je kunt je dus wel opgeblazen voelen en je broek kan inderdaad wat strakker zitten, maar dat heeft een simpele reden.

Geen lichaamsvet, maar vocht!

Dat je van zout eten meer vocht vasthoudt, dat is algemeen bekend. Maar wist je dat je ook door het eten van koolhydraten vocht vasthoudt? Koolhydraten binden zich in je namelijk aan vocht. Om precies te zijn: iedere gram koolhydraat bindt zich aan 3 gram vocht. Alleen die heerlijke reep chocolade zorgt er dus al voor dat je 150 gr vocht vasthoudt.

Na een lekkere (vr)eetbui kan de weegschaal dus best aangeven dat je (flink) zwaarder bent geworden. Gelukkig voor jou is dat dus vooral vocht en dat raak je in de loop van de dagen gewoon weer kwijt. Moet ik wel even bij vertellen dat je dan wel je gezonde leefstijl weer op moet pakken. Want structureel snacken en snaaien is op de lange termijn dan weer geen goed idee.

Vocht vasthouden bij warm weer: de 5 beste tips om dit te verhelpen!

Kort samengevat

 • Koolhydraten binden zich in je lichaam aan vocht. Eet je veel koolhydraten, dan houdt je lichaam meer vocht vast en zal je gewicht dus toenemen.
 • Chips, borrelhapjes, friet, gemarineerd vlees (en zelfs koekjes!) bevatten veel zout. En van zout houd je ook meer vocht vast.
 • Vergeet niet: na een avondje flink dooreten of een goede snaaipartij telt ’s ochtends ook de inhoud van je maag, darmen en blaas mee. Mits je nog niet naar de wc bent geweest natuurlijk.

7700 kilocalorieën = 1 kilo vet

Afvallen is typisch zo’n gevalletje waar iedereen een mening over heeft. Want als je minder gaat eten en meer gaat bewegen val je toch af? Klopt als een bus, maar in de praktijk gaat dit echt niet met kilo’s per week. Komt nog bij dat het hele afvalproces mentaal ook vaak een flinke struggle is. En zo moeilijk als afvallen vaak is, is aankomen dus ook.

First things first: om in één dag 2 kilo aan te komen in lichaamsvet moet je dus bijna 15.000 calorieën meer eten dan je die dag verbrand. Een kilo lichaamsvet staat namelijk gelijk aan meer dan 7000 calorieën, 7.700 calorieën om precies te zijn. En je begrijpt: dat is natuurlijk vrijwel onmogelijk.

De sleutel tot succes?

Genieten! Rigoreus koolhydraten gaan mijden is namelijk geen goed idee. Zo heeft alleen je brein dagelijks al zo’n 130 gram koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren. Wanneer je extreem koolhydraatarm gaat eten val je in korte tijd hoogstwaarschijnlijk wel veel af, maar dit is vervolgens ook het merendeels vocht. Op de lange term is balans (en je weegschaal doneren aan de plaatselijk kringloop) het toverwoord!I

Balans is key!

Worst case scenario: je hebt zo’n 2500 calorieën meer gegeten dan je hebt verbrand. Dit betekent dat je in lichaamsvet zo’n 300 gram aangekomen bent. En onthoud: schommelen in gewicht is de normaalste zaak van de wereld. Sommige dagen eet je wat meer (en ongezonder) dan de andere dagen. So what? Als je de dagen erop je normale, gezonde eetpatroon weer oppakt is er niets aan het handje!

Health is wealth!

Liefs MirjamMisschien vind je deze artikelen ook leuk!

1 Reactie

 1. Yvonne

  Wat een verhelderend blog! Ik was sinds afgelopen vrijdag plots 1,5 kilo “aangekomen”. Ik snapte er werkelijk niks meer van maar dit artikel geeft daarin zoveel enorm rust!
  Inderdaad dit weekend meer lege koolhydraten gegeten en gisteravond laat nog veel popcorn met zout: dus duh!

  Dank je mirjam!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This