Lavendel etherische olie

Lavendel etherische olie

Mirjam Blanken

5 augustus 2016


Lavendel etherische olie

Dat kán toch niet?!? Deze zomer voorbij laten gaan zonder het te hebben over lavendel, het Zwitserse zakmes onder de etherische oliën! Je kunt lavendel etherische olie voor ontzettend veel dingen gebruiken en er wordt gezegd: als je het niet meer weet, gebruik dan lavendel. Werkt als een tierelier!

Lavandula angustifolia

Lavendel etherische olie wordt verkregen uit stoomdestillatie van de bloeiende toppen van de echte lavendel, Lavandula angustifolia. Er is ongeveer 100 kilo plantmateriaal nodig voor 1 liter etherische olie. De planten komen voort uit zaailingen en niet uit stek. Vandaar dat men spreekt over “echte lavendel”.

Lavendel etherische olie

Door het opkweken vanuit het zaad is Lavendel etherische olie enorm veelzijdig in tegenstelling tot de andere lavendelsoorten. Dit komt omdat ze van nature meer dan 160(!) werkzame bestanddelen heeft.

Wetenschappelijk onderzoek

Diverse wetenschappelijke onderzoeken bevestigen de veelzijdigheid van Lavendel etherische olie. De Franse wetenschapper en parfumeur René Gattefossé (1920-1995) verbrandde beide armen zeer ernstig bij een explosie in zijn laboratorium. Nú kon hij de verhalen van de lavendelboeren over de geneeskrachtige werking van Lavendel etherische olie toetsen op zijn eigen lijf. Hij behandelde zijn handen ermee en was verrast door de snelle genezing: zonder blaarvorming en littekens!

Voor René Gattefossé was dit aanleiding tot grootschalig onderzoek naar de helende eigenschappen van etherische oliën. Hij werd specialist op het gebied van huidziekten en schoonheidsproducten en werkte samen met ziekenhuizen en beroemde artsen. Tot zijn specialisme behoorde ook de psychologische effecten van aromatherapie, de term die hij pas in 1937 aan zijn behandeling gaf.

Eén van de belangrijkste ontdekkingen van René Gattefossé was, dat de etherische olie als geheel een effectievere werking had dan een geïsoleerd werkzaam bestanddeel uitdeolie en e ensynthetische vervanger van de etherische olie.

Vandaag de dag is lavendel één van de weinige etherische oliën die nog vermeld staan in de Britse Pharmacopeia. Hierin staan de eisen omschreven voor de kwalitatieve en kwantitatieve samenstelling van geneesmiddelen, de uit te voeren tests op medicatie, stoffen en materialen die worden gebruikt bij de productie ervan.

Lavendel etherische olie

Werking

 • Lavendel is een echte huidolie, heeft een helende werking bij kleine snij-, schaaf- en brandwondjes en kan goed gebruikt worden in de huidverzorging.
 • Lavendel kan licht verdovend werken bij pijn en heeft een ontspannende werking bij alle vormen van krampen.
 • Je kunt Lavendel etherische olie goed gebruiken om insecten en parasieten te verdrijven.
 • Ook het immuunsysteem heeft door de versterkende werking baat bij gebruik van lavendel.
 • En last but not least: laten we het ontspannende effect niet vergeten bij aromatisch gebruik!

Dit zijn uiteraard niet alle mogelijkheden, die zijn teveel om op te noemen.

Gebruik

Aromatisch in de vernevelaar wordt Lavendel etherische olie ingezet ter ontspanning en ondersteuning van de luchtwegen. Het werkt mentaal balancerend. Onderzoek heeft uitgewezen dat de etherische olie de concentratie en mentale activiteit vergroot. Lavendel kan de bloedruk verlagen en daardoor bijdragen aan innerlijke rust en een gezonde slaap.

Huidverzorging

Op de huid is lavendel etherische olie te gebruiken bij verschillende huidaandoeningen, bij insectenbeten, blauwe plekken, op vermoeide spieren, hoofdpijn en ter bevordering van de doorbloeding.

Je kunt met oliën heel eenvoudig allerlei combinaties maken in een glazen sprayflesje. Om de huid te ondersteunen in de zomer bijvoorbeeld, of om insecten af te weren. In een voetenbadje is Lavendel etherische olie ook erg fijn.

Het recept voor DIY Insectenspray

Let op!

De mogelijkheden zijn oneindig en weldadig voor lichaam en geest, mits je pure etherische oliën gebruikt die niet zijn aangelengd met synthetische chemicaliën. Die kans is bijvoorbeeld bij lavendel erg groot, omdat de etherische olie populair is en de vraag groter dan het aanbod.

Er worden voor Lavendel etherische olie geen specifieke contra indicaties genoemd. Let goed op hoe je huid reageert en verdun eventueel met een plantaardige dragerolie als jojoba of amandelolie.

Liefs Hermien
www.oliefans.nl

Disclaimer: Deze gegevens zijn uitsluitend bedoeld ter algemene informatie.
De omschrijvingen met betrekking tot het gebruik en de werking van de etherische oliën vervangen niet de reguliere behandeling, medicatie of diagnose van een arts. Raadpleeg uw huisarts voor een medische behandeling.
Bovenstaande gegevens zijn mijn eigen mening en niet die van een specifiek bedrijf of andere organisatie.
Schrijver van dit blog kan niet verantwoordelijk gesteld worden bij foutief gebruik.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

3 Reacties

 1. The Natural Life

  Leuk artikel! Wist je dat je Etherische Olie ook als smaakversterker kunt gebruiken?

  Als je b.v. een Citroen of Mandarijnen cake of taart gaat maken, kun je een paar druppels Etherische Olie aan toevoegen voor; 1 extra geur en 2 meer smaak. Plus er komt een bom van vitamine bij.

  Antwoord
  • Mirjam Blanken

   Dankjewel! Ik heb je ‘reclame’ even verwijderd. Ik werk graag samen hoor, maar dan bespreek ik graag vooraf de mogelijkheden 😉
   Lieve groet,
   Mirjam

   Antwoord
 2. Yolanda

  Ik denk dat lavendel een klassieker is. Dit is waar je mee kunt beginnen en het is goed voor verschillende mengsels.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This