Marjolein etherische olie

Mirjam Blanken

29 juni 2016


Marjolein etherische olie

Ze stond al weken naar me te lonken met haar zeegroene labeltje. Géén idee waarvoor ik haar kon gebruiken. Als kruid wordt ze gebruikt in de keuken. Als olie wordt ze toegepast in onze massagetechniek, maar wat nu precies de werking is van Marjolein etherische olie: ik wist het niet.

marjolein etherische olie

Kruid van geluk

Massage…spieren, pezen, gewrichten… Zo ben ik de olie gaan ontdekken: door erover te lezen en haar voor mezelf te gebruiken. Ik kwam erachter dat ik Marjolein heerlijk vind ruiken en dat ze bijzonder verwarmend werkt! Hoe fijn is dat na een dag vioolles geven, na het geven van een concert of het sporten!

Marjolein etherische olie wordt uit de bladeren verkregen door middel van stoomdestillatie.
Voor één liter heb je ongeveer 200 kilo plantmateriaal nodig. Het is een olie die gewild is en daardoor regelmatig verdund wordt aangeleverd. Let er daarom op dat je etherische oliën gebruikt uit betrouwbare bron, puur en niet aangelengd zodat je optimaal gebruik kunt maken van de therapeutische werking.

Marjolein stond bekend als het “kruid van geluk” bij de Romeinen en als “vreugde van de bergen” bij de Grieken. Marjolein werd al genoemd in de Materia Medica, het Europese standaard naslagwerk over de werking van kruiden dat meer dan 1700 jaar teruggaat.

De werking

  • Marjolein etherische olie heeft een vaatverwijdende werking, kan de bloeddruk verlagen en stimuleert de peristaltiek in het spijsverteringsorgaan.
  • Marjolein heeft antibacteriële, krampstillende en slijmoplossende eigenschappen.
  • Doordat Marjolein etherische olie vaatverwijdend werkt, zou het kunnen helpen bij winterhanden en -voeten, neuralgie, artritis en hoofdpijnen.
  • Marjolein kan verzachtend en verwarmend werken bij vermoeide spieren, gewrichten en tijdens de menstruatie.
  • Ook de luchtwegen kunnen baat hebben bij Marjolein etherische olie.
  • Wat verzachtend werkt voor het lijf kan ook verzachtend werken voor de geest: bij geestelijke spanningen heeft Marjolein etherische olie een kalmerend effect.
  • Je kunt marjolein etherische olie ook toepassen bij slapeloosheid en onrust.

Schrijfster Roberta Wilson van het boek “Aromatherapy” vertelt: degenen die in vroeger tijden nieuwsgierig waren naar de toekomst smeerden zich voor het slapen gaan in met Marjolein, om te dromen over hun toekomstige levensgezellen.

Let op!

Bij zwangerschap wordt gebruik afgeraden.
Bij astmatische aandoeningen kan Marjolein etherische olie prikkelend werken. Bij lage bloeddruk niet of zeer met mate gebruiken.

Disclaimer: Deze gegevens zijn uitsluitend bedoeld ter algemene informatie. De omschrijvingen met betrekking tot het gebruik en de werking van de etherische oliën vervangen niet de reguliere behandeling, medicatie of diagnose van een arts. Raadpleeg uw huisarts voor een medische behandeling. Bovenstaande gegevens zijn mijn eigen mening en niet die van een specifiek bedrijf of andere organisatie. Schrijver van dit blog kan niet verantwoordelijk gesteld worden bij foutief gebruik.

Liefs Hermien
www.oliefans.nl


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This