De 3 beste tips voor een gezonde mondflora

Yvonne Kort

9 april 2018


De 3 beste tips voor een gezonde mondflora

Wist je dat een gezonde mond zelfs je sportprestaties kan verbeteren? En dat we naast een darmflora ook een mondflora hebben? Voor je gezondheid spelen dus niet alleen je darmen een grote rol, maar ook je mond. Logisch ook, het beginpunt van je spijsvertering is immers je mond. Hierbij 3 tips voor een gezonde mondflora!

Zorg dat je lief bent voor je flora

Een van de factoren die nodig zijn voor een goede gezondheid van zowel mond als darm is de flora. Klinkt leuk, maar wat is nu eigenlijk mondflora?

  • Met mondflora bedoelen we alle levende micro-organismen in de mondholte.
  • Een deel van deze bacteriën is nuttig en heeft een gunstige werking op je gezondheid. Ze beschermen tegen ontstekingen en gaan tandbederf tegen.
  • Ook hier draait alles om de balans tussen de goede en slechte bacteriën, het zogeheten microbieel evenwicht.

Gaatjes en ontstekingen

Een overdaad aan schadelijke bacteriën bevindt zich met name in tandplak. Gaatjes ontstaan doordat het tandglazuur wordt aangetast. Hoe? De schadelijke bacteriën zetten suikers uit voeding om in zuren, die je tandglazuur langzaam oplossen.

Naast tandbederf werkt een slechte mondflora ook het ontstaan van ontstekingen in de hand. Ontstekingen van het tandvlees, ook wel gingivitis genoemd en parodontitis, een ontsteking waarbij ook het kaakbot is aangedaan. Bovendien brengt parodontitis nog een risicofactor met zich mee. Deze chronische ontsteking verhoogt de kans op welvaartsziekten zoals hart-en vaatziekten, diabetes, reuma en depressie.

Tips voor een gezonde flora

Voordat je nu in paniek naar de badkamer rent om je tanden te poetsen… Er is meer wat je kunt doen. Er zijn namelijk heel wat factoren, naast beter poetsen die van invloed zijn op je mond- en darmflora.

  • Zorg voor voldoende vezels uit groenten en fruit. Deze voedingsvezels zijn de voedingsbron voor de goede, beschermende bacteriën.
  • Beperk het gebruik van suiker en zetmeelrijke producten. Dit is namelijk voeding voor de slechte bacteriën.
  • Zorg voor zo min mogelijk stress en geef je lichaam voldoende rust om een juiste balans te bewaren.

Probiotica voor de mond?

Wil jij je mondflora een extra zetje de goede richting in geven? Heb je vaak last van gaatjes of bloedend tandvlees? Overweeg dan eens om een speciale probiotica te gebruiken. Het gebruik van een probiotica speciaal voor de mondflora stimuleert de groei van goede bacteriën waardoor er een gezonde balans ontstaat binnen de mond. 

Health is wealth!

Liefs Yvonne

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This