Naakt slapen is gezond!

naakt-slapen

Mirjam Blanken

27 januari 2016


Naakt slapen is gezond!

Bye, bye dikke sokken, onesies, pyjama, onderbroek, shirt of wat voor kleding je dan ook draagt in bed. Naakt slapen is gezond! Sterker nog, het heeft zoveel voordelen voor je gezondheid dat het een wonder is dat er nog pyjama’s verkocht worden. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je je de volgende dag beter kunt concentreren, je meer energie hebt, je minder snel veroudert, minder stress ervaart en slank blijft!

Meer weten over slapen? Lees dan vooral ook even Het belang van een goede nachtrust.naakt slapen is gezond!

Naakt slapen is gezond!

1. Diepere slaap

Onze lichaamstemperatuur hoort een paar graden te dalen om goed te kunnen slapen. Wanneer je jezelf ’s nachts inpakt kun je dit het natuurlijke proces tegenhouden en je slaappatroon verstoren. Je ervaart een minder diepe en dus minder herstellende slaap. In the long run zul je dit gaan merken. Je wordt minder uitgerust wakker of hebt moeite met opstaan.

2. Herstel

Slaap heb je nodig. Maar wist je dat ’s nachts je immuunsysteem actief is om kleine en grote reparaties uit te voeren? Bovendien produceer je met name tijdens je slaap groeihormonen. Deze hormonen versnellen niet alleen de wondgenezing, maar herstelen spieren, huid, botten, haren en nagels. Op deze manier gaat dit hormoon ook het verouderingsproces tegen.

3. Hormonale balans

Cortisol, oftewel het stresshormoon neemt tijdens de avond af om plaats te maken voor het inslaaphormoon melatonine. Bij het ontwaken werkt het andersom, de melatonine neemt af en de cortisollevels worden hoger. Hierdoor ontwaak je en begin je vol energie aan je dag. Wordt dit natuurlijke slaappatroon verstoord (door bijvoorbeeld een pyjama)? Dan blijft het lichaam cortisol produceren. Het gevolg? Slechter inslapen, een hogere bloeddruk, moeite met opstaan, meer hongergevoel en trek in snelle suikers.

4. Gewicht verliezen

Eigenlijk kun je naakt slapen vergelijken met koud douchen. Je lichaam moet harder werken om op temperatuur te blijven en verbruikt simpelweg meer energie, ook wel bekend als calorieën. Ook hier komt het groeihormoon weer om de hoek kijken: het stimuleert je lichaam namelijk ook om energie uit vetreserves te verbranden. Vet verbranden tijdens je slaap dus!

5. Oxytocine

Oftewel het knuffelhormoon! Heb jij iemand om mee te knuffelen in bed? Dan is naakt slapen en meer knuffelen een aanrader. Oxytocine maken we met name bij huid-op-huid contact aan en heeft zeker voor het punt hieronder veel voordelen.

6. Seksleven 2.0

Even voor de dames onder ons: manlief vindt pyjama’s in bed verschrikkelijk! Hoe sexy jij je polyester outfitje ook vindt, hij ziet het niet zo. Het is simpelweg een obstakel, iets wat in de weg zit. Alleen om je seksleven een boost te geven zou je naakt slapen eens moeten proberen. En we weten allemaal hoe gezond seks voor ons is.

The next morning

Toegeven: vanuit je warme bed de koele (of hele koude) ochtend begroeten vergt wat doorzettingsvermogen. Of leg je badjas naast je bed. Ook handig als je ’s nachts nogal eens gewekt wordt door kleine kinderen.

No more excuses!

Bij deze: pyjama’s zijn er voor zondag, also known as Netflixdag! 

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

5 Reacties

 1. Sonja Rennefeld

  Heerlijk en vooral met een knuffelaar in bed,ik slaap al 50 jaar zo.

  Antwoord
 2. Sonja Rennefeld

  Heerlijk en vooral met een knuffelaar in bed,ik slaap al 50 jaar zo.

  Antwoord
 3. Dunjah

  Wat een fijn artikel. Ik herken er veel uit, mijn ding is dat ik het zonder pyjama zo ontzettend koud krijg en niet warm wordt. In de zomer wel ofcourse, maar nu: brrr! Zelfs met warme partner naast me, word ik ’s nachts wakker omdat ik het koud heb. Hoe kan ik daar iets op bedenken……?

  Antwoord
  • Mirjam Blanken

   Brrr, dat is niet fijn… extra deken? Of wennen? Je lichaam moet ook ‘leren’ om zichzelf warm te houden (thermoregulatie). Liefs Mirjam

   Antwoord
 4. Dunjah

  Ik ga het proberen in ieder geval. Bedankt!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This