Toe aan een nieuw kussen? Zo scoor jij het perfecte hoofdkussen!

nieuw kussen

Mirjam Blanken

5 november 2021


Toe aan een nieuw kussen? Zo scoor jij het perfecte hoofdkussen!

Wist jij dat er zelfs hotels zijn die verschillende hoofdkussens aanbieden zodat hun gasten gegarandeerd een goede nachtrust hebben? Logisch eigenlijk, want naast persoonlijke voorkeur, speelt ook jouw favoriete slaaphouding en postuur een rol bij het kiezen van jouw perfecte kussen. Heb jij jouw match made in heaven qua hoofdkussen nog niet gevonden? Dan zou ik zeker even verder lezen…

Waarom slapen we eigenlijk op een kussen?

Simpel! Een goed hoofdkussen is noodzakelijk voor een goede ondersteuning van je hoofd, nek en nekwervels. Wanneer je rechtop staat, loopt of zit word je hoofd en je nek door spieren en pezen rechtop gehouden. Ooit geprobeerd rechtop te slapen? Wanneer je in slaap valt, valt ook je hoofd naar voren of naar achteren. Omdat je spieren ontspannen tijdens het slapen ga je dus knikkebollen. Niets aan het handje wanneer je ligt toch? Zou je denken! Want slapen in een verkeerde houding belast je nekspieren en je wervels behoorlijk. Heb je ’s ochtends een stijve rug of word je niet uitgerust wakker? Dan zou het dus best kunnen zijn dat je op een verkeerd kussen slaapt.

Love is… when the only fights you have are pillow fights.

Dubbel lekker slapen met Yumeko

Traagschuim en kussens gevuld met synthetische materialen sla ik in dit artikel even over. Want eco slapen is een stuk gezonder! Dat duurzaamheid geen kwestie is van inleveren op kwaliteit of minder genieten bewijst Yumeko met haar duurzame collectie beddengoed en matrassen. En eco hoofdkussens! Yumeko heeft in 2010 ‘eco slapen’ geïntroduceerd.  Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van eco slapen? Houd je vast, want het is een behoorlijke lijst!

 • Eco slapen is comfortabeler, omdat de materialen zachter en schoner zijn. De mooie eigenschappen van katoen, wol, tencel, latex en kapok blijven namelijk veel beter behouden, omdat er geen nare chemicaliën worden gebruikt tijdens het verbouwen en verwerken van de materialen.
 • Eco slapen is gezonder. Iedere avond stap je in een schoon bed, waarin  geen resten van chemicaliën zijn achter gebleven. Wist je dat er ongeveer 1 kilo gevaarlijke chemicaliën wordt gebruikt bij de productie van een eenpersoons dekbedovertrek?
 • Eco slapen is eerlijker, omdat de katoenboeren kunnen werken onder goede omstandigheden en een faire beloning krijgen voor hun product. Hierdoor kunnen ze werken aan betere toekomst en gaan hun kinderen naar school in plaats van te moeten werken in een fabriek.
 • Eco slapen is slapen zonder onnodig dierenleed te veroorzaken. Zo worden de schapen die wol leveren goed behandeld, ze lopen buiten en worden niet geënt met onnodige antibiotica.
 • Het dons komt van Nederlandse eenden en heeft het Responsible Down Standard certificaat. Ieder donsje, ieder veertje is traceerbaar. zo geniet je dus op een diervriendelijkere manier van de voordelen van dons.

Welke slaaphouding heeft jouw voorkeur?

Een goed hoofdkussen zorgt dat je nek in één lijn blijft met je wervelkolom, ongeacht jouw lievelingshouding tijdens het slapen. Dit ontlast de spieren in je nek en rug en corrigeert de stand van de wervelkolom. Ga dus voordat je een nieuw kussen koopt eerst even na welk type slaper jij bent. Kortom: ben je een zijslaper, een buikslaper, een rugslaper of een beweeglijke slaper?

Ik ben een beweeglijke slaper

Ben jij dit type slaper, dan wissel je ’s nachts nogal eens van houding. Overigens geldt dit voor de meeste mensen. Kies voor een gemiddeld dik kussen, zodat je hoofd in de meeste houdingen goed wordt ondersteund. Ben je erg tenger? Kies dan juist voor een zacht exemplaar.

Ik slaap het liefst lekker op mijn zij

Wanneer je meer team ‘foetushouding’ bent is het slim om te kiezen voor een gemiddeld tot dik kussen. Hierdoor word je nek ondersteunt en overbrug je de ruimte tussen je oor en je schouder. Heb je een bovengemiddeld postuur kies dan sowieso voor een (extra) stevig kussen.

Check! Ik ben een rugslaper

Rugslapers slapen het lekkerst op een wat zachter en dunner kussen. En ben je wat groter? Kies dan voor een gemiddeld dik kussen wat eventueel vormbaar is.

Yes, ik ben een buikslaper!

Wist je dat buikslapers zelfs prima kunnen slapen zonder kussen? Wil je toch het comfort van een kussen ga dan voor een dun en zacht exemplaar.

Het belang van een goede nachtrust voor jouw gezondheid

Dons, kapok, wol of natuurlatex?

Dons

 • Een donzen kussen is tegelijk zacht als stevig.
 • Kussen met een vulling van dons zijn heel licht en dus makkelijk te verplaatsen in uw slaap.
 • Een donzen kussen neemt goed vocht op en ventileert prima.
 • Dons neemt heel makkelijk zijn volume weer aan nadat het is ingedrukt, waardoor het altijd goed ondersteund.
 • De tijk van de Yumeko donzen kussens is huismijtproof (Nomite).
 • Donzen kussens zijn licht, luxe, ademend en vormbaar.

Kapok

 • Kapok kussens zijn 100% plantaardig en dus geschikt voor vegetariërs en veganisten.
 • Deze kussens zijn van nature hypo-allergeen en licht.
 • Kapok kussens hebben een gemiddeld volume, zijn steviger dan donzen kussens en wat zachter en beter vormbaar dan wollen kussens.
 • Kapok kussens gaan wel wat minder lang mee dan donzen en wollen kussens.
 • De 100% plantaardige kapok kussens zijn fluweelzacht en zitten qua stevigheid tussen dons en wol in.

Wol

 • Wollen kussens zijn wat zwaarder en minder vormbaar dan dons en kapok.
 • Deze kussens houden hun volume, hierdoor zakt je hoofd zakt niet in het kussen.
 • Wol ventileert uitstekend en is hypo-allergeen.
 • De deluxe wollen kussens van Yumeko zijn door de dubbele tijk wat steviger dan de andere wollen kussens.
 • De wollen kussens zijn ventilerend, veerkrachtig en behouden hun vorm.

Natuurlatex

 • Het natuurlatex/dons kussen is een “best of both worlds”: het heeft de veerkracht van latex en de zachtheid van dons.
 • Door de latex kern houdt het kussen altijd z’n volume.
 • Het dons zorgt er voor dat het kussen toch zacht voelt.
 • Dit kussen is wat zwaarder en minder vormbaar dan een donzen kussen.
 • De tijk is wederom Nomite gecertificeerd: huismijt komt er niet in.
 • De combinatie latex/dons heeft het volume en stevigheid van de latex én zachtheid van luxe fluffy dons.

Hoe ruikt jouw nieuwe kussen?

Gevalletje: ik ben er dus zo eentje. Ik kan de geur van nieuwe kleding verschrikkelijk vinden. En bij een nieuw kussen is dit ook een dingetje, aangezien de meeste kussens niet gewassen kunnen worden. Ieder materiaal heeft dan ook zijn eigen geur, die uiteraard na verloop van tijd verdwijnt. Met name de donzen en wollen kussen kunnen een lichte geur hebben. Dit komt doordat deze vulmaterialen worden gewassen met een milde zeep. Kapok is echter geurloos en hiermee erg geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor geur.

Professor Testkees

Nadat je jouw keus hebt gemaakt is het tijd voor de testfase. Probeer jouw nieuwe hoofdkussen ook thuis uit, want juist de combinatie met jouw matras is bepalend. Slaap dus letterlijk een nachtje over jouw aankoop. En twijfel je bij voorbaat al, vraag dan altijd advies aan de verkoper.

Sweet dreams!


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This