Review: De mooie voedselmachine – let’s talk about poep

Mirjam Blanken

5 november 2014


giulia-enders-540x304

De mooie voedselmachine – let’s talk about poep

De schrijfster van dit boek is de Duitse Giulia Enders. Nederland maakte tijdens haar tv-debuut bij RTL Late Night kennis met deze energieke en vrolijke studente geneeskunde. Vol humor en enthousiasme vertelde ze haar verhaal…over poep. And o my…Alsof er een bommetje ontplofte op de sociale media.

Iets doodgewoons als poepen was veel ingewikkelder en indrukwekkender geregeld dan ik ooit had gedacht.

Darm mit charme

De Duitse titel van het boek is naar mijn idee vele malen meer pakkend. Wat mij betreft had de Nederlandse uitgave ook best “Darmen met charme” mogen heten 😉 In dit boek vertelt Giulia een verhaal, niet alleen over poep. Ze beheerst de kunst om deze taaie kost om te toveren naar een goed verhaal met grappige voorbeelden, pakkende anekdotes en is hierbij bijzonder informatief. Het is bijna een ode aan de darm. Deze schrijfwijze, plus het feit dat ze de gave heeft om in Jip en Janneke taal haar verhaal te vertellen maakt dit boek een absolute must have voor in de boekenkast. Een leuke toevoeging aan het boek zijn de simpele, maar oh zo grappige plaatjes ter illustratie. De eer hiervoor ligt bij haar zus Jill.

8151pQV7E7L._SL1500_ 51BGHBxewiL

Stress & de darm

Ons lijf kent geen verschil tussen de ouderwetse help ik sta oog in oog met een gevaarlijk beest of hellup ik heb stress, want mijn schoonmoeder komt op bezoek. Beide veroorzaakt in ons lichaam de zogeheten “flight fight reactie”. Langdurige of chronische stress is voor ons lichaam een enorme ballast. In klare taal legt Jiulia uit wat er gebeurt in de darm bij een stressreactie. Namelijk niets! Er is geen spijsvertering tijdens deze reactie. Een darm die zich lange tijd in moet houden, is erg ongezond.

Elke vorm van stress activeert zenuwen die onze spijsvertering afremmen en daardoor halen we niet alleen minder energie uit ons eten, maar is er ook meer tijd voor nodig en belasten we onze darm erdoor.

Voeding

Giulia benadrukt door het hele boek heen hoe belangrijk goede voeding is in dit verhaal. Ze gaat dieper in op lactose- en fructose-intolerantie en noemt zelfs als een van de oorzaken van spijsverteringsproblemen het probleem van onze overconsumptie aan granen. You go girl!

Onze darmbacteriën worden vooral door onze voeding beïnvloed.

Pioniers zoals Jiulia hebben we nodig. Een brug kunnen slaan tussen de reguliere en alternatieve geneeskunde is wat mij betreft een dikke plus. De werking van de darm is in mijn werk als orthomoleculair therapeut natuurlijk al hot and happening. Uiteraard zijn er ook heus wel wat meningsverschillen te vinden. Zo geeft ze aan dat wanneer je vaak ziek bent, je dit misschien kunt verhelpen door een kuurtje probiotica. Dat vind ik wat kort door de bocht, zeker na een gedegen verhaal van haar kant over het belang van goede voeding, darmflora, prebiotica en probiotica.

Kennis is macht

Als je meer wilt weten over jouw binnenkantje dan is dit boek een welkome aanvulling op je collectie. Kennis is macht en dus kun je betere keuzes maken voor een gezond en fit lichaam. Wetende dat klachten veelal beginnen met een niet goed functionerende darm plus het feit dat je lief kunt zijn voor je darm door goed te eten is een mooie boodschap die Giulia met ons deelt.

Wat wij voedingsmiddelenintolerantie noemen, is misschien alleen maar de reactie van een volkomen normaal lichaam dat binnen een generatie moet omschakelen op een soort voeding die miljoenen jaren daarvoor niet beschikbaar was.

81DmACJZo9L._SL1500_Winactie

Wil jij ook weten hoe het de darmen de hersenen beïnvloeden? Ik mag een exemplaar van De mooie voedselmachine weggeven. Wil je kans maken op dit boek? Laat een leuke reactie achter onder deze blog en wie weet! Zaterdag maak ik de winnaar bekend. Suc6!

Liefs Mirjam

Volg jij Eat.Pure.Love al op social media? 


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

35 Reacties

 1. Paula

  dit is nu precies een boek wat ik zoek! Veel last van mijn darmen dit jaar, dus daar wil ik wel meer over weten.

  Groetjes,
  Paula

  Antwoord
 2. ianth

  Wow zag deze geweldige jonge enthousiaste vrouw bij rtl late night. Ben enorm benieuwd naar dit boek! Dus jaaa ik doe mee aan de winactie!

  Antwoord
 3. Laura

  Nog nooit heb ik zo graag over de darmen willen lezen, toen ik haar zag bij rtl late night was ik direct gefascineerd. Ook goed om de darmen en spijsvertering uit het taboe-hoekje te halen en er normaal over te kunnen praten!

  Antwoord
 4. Tamara

  Top actie weer …!! Wil me hier zo graag in verdiepen …! Fingers crossed 🙂 groetjes Tamara

  Antwoord
 5. Romy

  Loop al jaren met ernstige klachten… Afgelopen maandag maag&darmonderzoek in het ziekenhuis gehad….
  In dit boek staat misschien HET antwoord die me van dit alles kan verlossen…
  Dus Ik wil dit Boek!

  Antwoord
 6. Maaike

  Ik ben al veel over dit boek gehoord. En haar laatst ook op tv gezien. Het boek lijkt mij heel interessant. Ik heb gevoelige darmen dus daar wil ik graag alles over weten. ☺

  Antwoord
 7. Ralph

  Beste,

  Mijn vriendin heeft ernstige klachten waardoor ze niet meer kan functioneren.
  Verschillende onderzoeken later is er nog steeds geen antwoord.
  Misschien is dit het antwoord!?!

  Ik zou het zeer graag aan haar willen overhandigen & de naar de oplossing zoeken.

  Bedankt.

  Antwoord
 8. Esther

  IK WIL WINNEN! Dit boek lijkt me ontzettend interessant, zowel voor mij persoonlijk, omdat ik veel last heb van darmklachten, terwijl ik heel gezond eet, en voor mijn studie, ik studeer gezondheidswetenschappen (ontzettend interessant) en wil de richting voeding en gezondheid gaan doen… Hopelijk mag ik mijn vrije avonden met dit boek door gaan brengen!
  Fijne avond!
  Liefs, Esther

  Antwoord
 9. Daphne Feenstra

  Wauw, dit boek is precies wat ik nodig heb! Al jaren lang last van mijn darmpjes, probeer alles, maar komt nou niet echt verbetering in:'(. Dit boek lijkt mij echt super interessant en misschien helpt het me ook nog!

  Antwoord
 10. Caroline

  Super interessant die ‘charmante’ darmen, daar zou ik graag meer over willen weten! 🙂

  Antwoord
 11. iemkje klein

  Super woman, ik doe graag mee aan deze actie.

  Antwoord
 12. Marlon

  Meestal lig ik al in bed als RTL Late night op tv is, maar toevallig heb ik Giulia gezien. Wat bracht ze een enthousiast en duidelijk verhaal. Het maakte me direct nieuwsgierig naar haar boek.
  Nog meer ’toeval’: er is net fructose intolerantie (malabsorptie) gediagnosticeerd bij mijn zus, dus wat achtergrondinformatie is welkom.
  Het zal nog wel even duren eer dit boek in de bibliotheek te lenen is, dus winnen zou top zijn!

  Antwoord
 13. Nicole Links

  Wauw wat een super combi; puur eten met (kennis van) pure darmen!! Dat zou ik graag willen. Het puur eten lukt aardig maar die pure darmen dat is andere koek;-)) dus zou ik heeeel graag t boek willen winnen. Ik ga duimen x

  Antwoord
 14. Claudia van Voren

  Probeer sinds een jaar te minderen met granen en zuivel (yeslifestyle invloed). Hierdoor is de invloed van de darmen behoorlijk duidelijk geworden. Zou graag haar verhaal willen lezen en mijn ervaringen en haar kennis samen te brengen.

  Antwoord
 15. Carlijn

  Heb inmiddels meerdere boeken over de (werking van de) hersenen, maar nog niet over het ’tweede brein’ van m’n lichaam! Terwijl dat toch net zo belangrijk, zo niet belangrijker, is! En laat ik nou net nog een gaatje in m’n boekenkast over hebben 😉

  Antwoord
 16. Valesca Siebelt

  Bij elke alternatieve genezer waar ik kom hoor ik hetzelfde: je darmen zijn je zwakke punt. Sinds ik heel gezond eet is het beter, maar nog steeds blaast mijn buik soms op en heb bij vlagen last van acne. Ik zoek graag uit waar dit door komt en hoop door het boek meer te weten te komen! Doe graag mee aan de winactie dus!

  Antwoord
 17. mirabella

  Mijn darmen hebben ook al jaren charme. Naar de wc gaan is voor mij erger dan bevallen… sinds een jaar weet ik dan ook dat mijn charmante darmen eigenlijk heel geprikkeld zijn. Tja eigenlijk net mensen….

  Antwoord
 18. Anouk

  Lets read… Zo benieuwd naar deze ode aan onze darmen. Lijkt zeer inspirerend en informatief, wat doen die darmen nou echt allemaal ..??!?

  Antwoord
 19. Ellis Verduijn

  Ik wil gewoon graag iedere dag kunnen poepen, om maar eventjes in termen van Lets talk about Poep te spreken 🙂

  Antwoord
 20. Martje

  Als net afgestudeerde diëtist deel ik de mening dat hetgeen wat ‘poep’ verteld over je gezondheid, erg wordt onderschat. Ik ben erg benieuwd naar alle ins en outs over poep en zou me graag willen verdiepen in dit leuke onderwerp 🙂

  Antwoord
 21. Natasja

  Jaren last gehad van sepastische darmen, sinds een aantal maanden heel goed aan het letten op voeding waardoor ik veel lekkerder in mijn vel zit en mijn darmen zich weer gewaardeerd voelen.. Inderdaad, wat voeding doet voor je lichaam!! Ik zou graag meer over de darmen willen lezen zodat ik nog liever kan zijn voor ze. 🙂

  Antwoord
 22. Silvia

  Ik had nog niet eerder van dit boek gehoord en denk ook niet gelijk aan mijzelf, maar aangezien de decembermaand er weer aankomt en ik een hele lieve moeder heb waar dit boek helemaal op ah toepassing is, zou ik haar er graag mee verrassen.

  Antwoord
 23. marlinde

  Wauw! Wat zit ons lichaam weer bijzonder in elkaar! Ben heel benieuwd om te lezen hoe!

  Antwoord
 24. Martine Hilger

  Zelf ervaar ik dagelijks wat een speciaal orgaan mijn darmen zijn. Graag wil ik er meer over weten en dit boek lijkt me erg verhelderend!

  Antwoord
 25. Anita

  Die zou ik wel voor mijn man willen winnen. Nu al meer dan jaar diarree. Onderzoeken gehad. Niks. Veel stress gehad afgelopen jaar. Ik geopereerd (borstkanker) en 4 weken later m’n vader overleden. Dit alles zorgde begrijpelijk voor veel stress en dus reactie op z’n darmen. Lijkt me erg interessant om daar meer over te lezen en zo misschien zijn probleem op te kunben lossen??

  Antwoord
 26. Annemieke

  wat mooi dat er mensen zijn die dit soort dingen delen met de wereld! Zo wordt iedereen, die t leest, toch wat bewuster van wat eten en bv stress met het lichaam doen.
  Ik zou heel graag het boek winnen om de topsporters en kinderen waar ik mee werk nog beter te kunnen informeren over hun voeding en alles wat daarmee te maken heeft

  Antwoord
 27. Brigitte

  Bewonderenswaardig zoals Giulia met zoveel passie over een dull onderwerp als de darmen kan vertellen.
  Alleen daarom is mijn interesse al gewekt.
  Nu ben ik al even aan het experimenteren met voeding en inzicht in de werking van de darmen zou mij hier heel erg bij helpen.
  Dus graag wil ik een kansje wagen. 😉

  Antwoord
 28. Brenda

  Toevallig had ik de aflevering van RTL Late Night gezien met Guilia. Als moeder van twee kleine kinderen (8 en 6) met ceuliakie (en waarvan de oudste ook geen lactose verdraagt) lijkt me dit een super interessant boek. Aan de hand van dit boek kan ik de kinderen ook eens wat duidelijkere en grappige manier uitleggen hoe hun darmen nu werken.

  Antwoord
 29. Cyndi Sprenkels

  WAUW!
  Dit is HET boek dat ik graag zou willen winnen! Om meerdere redenen:

  1) voor het in mijn leven iets winnen
  2) mijn eigen grote probleem/minsterie met mij darmen ( nog steeds )
  3) mijn interesse naar het lichaam, gezonde voeding en leefstijl
  4) razend enthousiast!!!!!!!!

  Ik ga duimen!

  Antwoord
 30. Eveline

  Lijkt me interessant, nuttig en goed om te lezen en te delen door het daarna door te geven, waarna de lezer het weer doorgeeft, waarna de lezer het weer doorgeeft… De naam van de je site komt voorin te staan en lezers kunnen je laten weten waar het boek verblijft. Soort logeeraap, maar dan een boek 🙂

  (iets originelers kon ik niet bedenken, sorry 😉 )

  Antwoord
 31. Sabina de Groen

  Hoi eat,pure&love,

  Wat een super leuk mens..!! Ik heb de uitzending terug gekeken en ik vind het zo fatastisch om te zien dat iemand zo passievol over iets kan vertellen… Dat ik super nieuwsgierig ven geworden naar het boek!!

  Antwoord
 32. Anita H.

  Ik heb die uitzending helaas gemist. Maar inmiddels wel het een en ander hierover gelezen. Oubollige titel, maar zeer interessante info, dat is een beetje de strekking volgens mij. Alles rondom gezonde voeding heeft sowieso mijn buitengewone interesse.

  Antwoord
 33. Lydia

  Wat een interessant boek! Ik heb dus de laatste tijd best wat stress, laat maar zeggen bijna een jaar lang nu (eerst was ik in Zuid-Afrika voor een project, toen afstuderen, nu een baan EN weer een studie). Ik ben best wel wat afgevallen en het lukt me maar moeilijk om aan te komen (wie had dat gedacht, het was altijd andersom). Dit boek geeft me meer inzichten, dus ik zou er echt heel blij mee zijn!

  Antwoord
 34. Patricia Joseph

  Super win actie,…steeds vaker komt naar voren hoe belangrijk de darmflora is. Ik zou dit boek zó graag willen winnen omdat mijn vriendin mij nieuwsgierig heeft gemaakt.

  Hoe meer informatie hoe beter, je kan nooit voldoende kennis opdoen.

  Spannend,…heel veel succes met de loting

  Antwoord
 35. barbara

  Ik heb mijn hele leven al last van mijn darmen en helaas mijn dochter ook en ik zou het dolgraag beter begrijpen. Ik heb haar op tv gezien , super. Dus ik zou dolgraag haar boek winnen!!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This