Van teveel suiker word je niet alleen dik!

Friday Favorites #21

Yvonne Kort

1 december 2016


Van teveel suiker word je niet alleen dik!

Het is bijna december en dat betekent dat er weer veel zoetigheid in de winkels ligt voor de naderende feestdagen. Helaas zijn al die suikerrijke voedingsmiddelen niet echt goed voor ons gebit en onze gezondheid. Maar van teveel suiker word je niet alleen dik! Suiker heeft namelijk een grote invloed op ons gebit. Het is de voedingsbron van pathogenen (slechte bacteriën) die problemen in de mond kunnen veroorzaken. Een van die problemen is cariës, ofwel gaatjes. Een gaatje ontstaat in tanden en kiezen als de bacteriën suikers afbreken tot zuren.

Een ander gebitsprobleem wat veroorzaakt wordt door een verkeerde balans tussen goede en slechte bacteriën zijn tandvlees ontstekingen. Gingivitis en parodontitis zijn van die ontstekingen waarbij er te veel slechte bacteriën in de mond aanwezig zijn ten opzichte van beschermende bacteriën.

Als je veel suikerrijke voedingsmiddelen eet of drinkt dan groeit het aantal slechte, ziekmakende bacteriën, waardoor de kans op gaatjes en tandvleesontstekingen groter wordt.

Van teveel suiker word je niet alleen dik!

Suiker en de gezondheid

Suikerrijke voeding is niet alleen een aanslag op het gebit maar jouw lichaam is er ook niet echt blij mee. Een teveel aan suiker zetten we namelijk in vet en het leidt van bloedsuikerschommelingen, te veel insuline, insulineresistentie tot suikerziekte. Daarnaast zijn er voor de verbranding van suiker veel vitamines en mineralen nosig, terwijl dat suiker hier zelf niet of nauwelijks aan bij draagt. Weet je trouwens dat suiker de weerstand al vanaf 40 gram suiker per dag verlaagt?

Minder suiker, minder ontstekingen!

De hoeveelheid suiker in drankjes

Vooral frisdrank is een aanzienlijke veroorzaker van de grote suikerinname waardoor het gebit en de gezondheid aangetast worden. De hoeveelheid suiker in een drankje varieert per product. Het lijstje hieronder geeft aan hoeveel suiker er in een drankje zit.

Het aantal suikerklontjes is gebaseerd op het drinken van een glas fris en niet van een heel flesje, wat vaak bij sportdrank het geval is.

Drank Aantal suikerklontjes per glas
Water, thee, koffie 0
Thee met suiker 1
Halfvolle melk 2
Roosvicé 50/50 3
Sinaasappelsap, Dubbelfriss, Spa fruit 3,5
Appelsap, Roosvicé Multivit, Spa citroen 4
Roosvicé Shrek, Cola, 7 up, Sinas 4,5
Appelsientje dubbeldrank, Dixsap 5
Extran, AA drank, Aquarius, Chocolademelk 6-7

Een lekker en voedzaam alternatief

Vanuit evolutionair oogpunt hebben wij een voorkeur voor zoet. Zoet geeft ons namelijk energie en dat is niet alles. Zoet geeft ons ook nog eens snel energie vanwege de vele koolhydraten die erin zitten. Het is daarom niet zo vreemd dat we een grotere behoefte aan zoete voeding hebben als we moe zijn of een gebrek aan energie hebben.

Gedroogd fruit is goed!

Wat is zoet en geeft ons die energieboost, maar zit ook vol met gezonde voedingsstoffen? Dat is gedroogd fruit! Het eten van gedroogd fruit heeft zelfs mogelijk voordelen voor ons gebit.

  • De verschillende micronutriënten hebben een positief effect op de gezondheid en op de gezondheid van het gebit. Dadels bevatten bijvoorbeeld de mineralen kalium, magnesium, calcium, fosfor en choline.
  • Gedroogd fruit bevat antimicrobiële stoffen.
  • Gedroogd fruit bevat veel vezels, die een voedingsbodem van onze gezonde mond- en darmflora zijn.
  • Op gedroogd fruit moet je flink kauwen en kauwen zorgt voor een grotere speekselproductie. Dit speeksel heeft een reinigende functie, waardoor het gebit meteen gereinigd wordt.

Goed kauwen is gezond!

Leuk nieuws! Mijn boek is vanaf nu ook verkrijgbaar bij Bol.com. Heb jij hem al gelezen?

Liefs Yvonne
www.oergezondemond.nl

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

Hittegolf? De 7 beste gezondheidsadviezen en tips op een rijtje

Hittegolf? De 7 beste gezondheidsadviezen en tips op een rijtje

Met het Nationaal Hitteplan roept het RIVM op om extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. Ik heb de 7 beste gezondheidsadviezen en tips op een rijtje gezet. Want eerlijk is eerlijk, zelfs als je niet tot de risicogroep behoort kan de aanhoudende warmte voor ongemak en problemen zorgen.

Goed slapen met warm weer? Met deze tips ben je zo in dromenland!

Goed slapen met warm weer? Met deze tips ben je zo in dromenland!

Goed slapen met warm weer (lees: tropische temperaturen) is voor veel mensen een probleem. Sterker nog, ik moet de eerste persoon nog tegenkomen die goed slaapt tijdens een hittegolf. Wist je dat een paar nachtjes minder goed slapen al effect heeft op je gezondheid en niet te vergeten je humeur? Goed slapen is dus een must, ook met warm weer. En met een hittegolf in aantocht heb ik 7 tips op een rijtje gezet om goed te kunnen (in)slapen met warm weer. Slaap zacht!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This