6 natuurlijke tips voor een gezonde lever (en dus meer energie!)

gezonde lever

Mirjam Blanken

12 november 2021


Met een gewicht van gemiddeld zo’n 1,5 kilo is je lever het grootste inwendige orgaan in je lichaam. De lever is een ingenieuze chemische fabriek die continue in de weer is met afvalstoffen en gifstoffen onschadelijk maken of zodanig te ‘verpakken’ dat deze stoffen veilig door het lichaam kunnen worden uitgescheiden. But there’s more! Want naast reinigen en ontgiften heeft dit orgaan een heel scala aan taken. Zo kan de lever van aminozuren (de bouwstenen van eiwitten) nieuwe eiwitten maken, produceert de lever gal en is de lever 24/7 bezig om jouw bloed te filteren en te reinigen. Een gezonde lever die goed functioneert is dus op zijn zachtst gezegd erg belangrijk. Hierbij 6 tips voor een gezonde lever!

Werkt jouw lever wel goed?

De lever neemt als ‘omzetter’ en ‘verpakker’ van afvalstoffen en gifstoffen dus een belangrijke rol in bij het ontgiftingsproces. Maar wat gebeurt er als er meer toxische stoffen achterblijven dan er worden afgevoerd? Naast luchtvervuiling wordt ons lichaam ook blootgesteld aan vervuiling in de vorm van cosmetica, medicijnen en voeding boordevol conserveringsmiddelen en geur-, kleur- en smaakstoffen. Aan de andere kant hebben we steeds vaker tekorten aan belangrijke voedingsstoffen waardoor ons lichaam minder goed in staat is om zichzelf te reinigen.

Deze overdaad aan toxische stoffen worden opgeslagen in vetcellen. Op deze manier kunnen ze geen verdere schade aan richten in het lichaam. Je lichaam heeft dus een prima verdedigingsmechanisme tegen een teveel aan schadelijke stoffen, maar hier schuilt wel degelijk een addertje onder het gras.

Klachten bij een niet goed werkende lever

De ophoping van giftige stoffen in combinatie met een niet toereikend voedingspatroon zorgt wel degelijk voor een scala aan klachten en aandoeningen die uiteindelijk zelfs ziekte kunnen veroorzaken. Waarbij uiteraard geldt: breng bij ernstige klachten altijd een bezoekje aan je huisarts. Better safe than sorry!

  • huidklachten
  • vermoeidheid
  • lusteloosheid
  • slecht slapen
  • hoofdpijn
  • misselijkheid
  • allergieën
  • overmatig transpireren
  • pijnlijke gewrichten en spieren
  • darmklachten
  • schimmelinfecties
  • emotioneel uit balans zijn

Een aantal belangrijke functies van de lever

  • Omzetting: voedingsstoffen worden in de lever omgezet in voor het lichaam opneembare vormen.
  • Productie van gal: dit spijsverteringssap wordt vervolgens opgeslagen in je galblaas. Wanneer je iets vets eet, zorgt gal voor een goede afbraak van deze vetten.
  • Reinigen: filteren van het bloed.
  • Ontgiften: afvalstoffen en gifstoffen worden omgezet tot wateroplosbare of vetoplosbare stoffen en worden op deze manier veilig door het lichaam uitgescheiden of opgeslagen.
  • Opslag: denk bijvoorbeeld aan glycogeen, een opslagvorm van glucose. Maar ook vitamine A, vitamine D, vitamine B12 en ijzer wordt in de lever opgeslagen.
  • Suikerstofwisseling: de lever speelt een grote rol bij het constant houden van je bloedsuikerspiegel.
  • Eiwitstofwisseling: de lever kan niet alleen nieuwe eiwitten maken, maar kan ook bepaalde aminozuren omzetten in andere aminozuren, om op deze manier tekorten aan te vullen.
  • Vetstofwisseling: de lever kan vetachtige stoffen en vetten zelf uit voedingsstoffen maken.
  • Warmteproductie: de lever heeft de hoogste temperatuur van het lichaam, namelijk 39°C. Deze warmte wordt door het langsstromende bloed over het lichaam verdeeld.

1. Vermijd schadelijke stoffen zo veel mogelijk

Een gezonde lever is goed in staat om schadelijke stoffen die we dagelijks binnenkrijgen, op te ruimen. Dit zijn niet enkel giftige stoffen zoals uitlaatgassen, medicijnen en alcohol. De lever heeft ook een dagtaak aan het verwerken van bestrijdingsmiddelen en kunstmatige toevoegingen in ons voedsel en synthetische stoffen in onze huidverzorging.

Maar wist je dat er ook afvalstoffen ontstaan bij natuurlijke processen in het lichaam? Ook deze worden verwerkt door de lever. Bij een te grote hoeveelheid gifstoffen komt de lever echter onder de druk te staan en hopen deze gifstoffen zich op in het lichaam. And let’s face it: tegenwoordig krijgen we veel verschillende giftige stoffen binnen met alle gevolgen van dien.

  • Gebruik zo min mogelijk medicijnen
  • Beperk de inname van cafeïne
  • Drink gefilterd water
  • Drink met mate
  • Rook niet en voorkom meeroken
  • Gebruik natuurlijke huidverzorging en make-up
  • Eet (en drink) zo puur, onbewerkt en biologisch als mogelijk

2. Ayurvedische heetwaterkuur

Een Ayurvedische heetwaterkuur is verreweg de goedkoopste leverondersteuning die er bestaat. Deze kuur kun je in verschillende gradaties uitvoeren. Kook ‘s morgens 1,2 liter water en laat dit zo’n 20 minuten doorkoken. Door het lange koken wordt het ‘spijsverteringsvuur’ aangewakkerd. Dit vergroot de stofwisseling en bevordert de ontgifting. Schenk het kokende water in een thermoskan en voeg hier eventueel wat verse gember, een theelepel kurkuma en wat honing aan toe.

Alleen heet water kan ook, kijk even wat voor jou het beste werkt. Drink gedurende de dag kleine slokjes heet water. Zorg ervoor dat je het water voor 15 uur allemaal opgedronken hebt. Dit doe je 5 dagen achtereen, dan 2 dagen niet. Houdt dit 3 weken vol. Eventueel kun je ook 10 om 3 dagen deze heetwaterkuur volgen. Tijdens de kuur eet en drink je verder volgens je normale, gezonde voedingspatroon.

3. Eet je lever gezond

Je lever is gek op op voedingsmiddelen met een bittere smaak. Bittere stoffen stimuleren namelijk de afgifte van gal in de darmen en ondersteunen op deze manier een gezonde stoelgang.

Bittere voedingsmiddelen zijn onder andere:

  • witlof
  • spruitjes
  • andijvie
  • knoflook
  • artisjok
  • ui
  • aloe vera sap
  • radijs
  • rucola
  • tamarinde
  • gember
  • tijm
  • brandnetel
  • munt

Maar ook grapefruit is sterk leverondersteunend. Let wel op: bij sommige medicijnen wordt het gebruik van grapefruit afgeraden. Wil je jouw lever optimaal ondersteunen? Zet dan ook groene thee, broccoli, asperges, blauwe bessen en waterkers eens wat vaker op het menu.

Do’s

  • Eet bij elke maaltijd een beetje vet, dit houdt de galstroom op gang
  • Zorg ervoor dat je goed kauwt en eet met aandacht
  • Kies vaker voor voedingsmiddelen met een bittere smaak
  • Eet minder koolhydraten
  • Kies zoveel mogelijk voor biologisch
  • Drink voldoende water*
  • Ga voor brandnetelthee, kurkuma latte en kruidenthee met gember en kurkuma
  • Kook, stoom of stoof je eten

*Voldoende water drinken is belangrijk! Je lever maakt afvalstoffen en gifstoffen onder andere onschadelijk door deze wateroplosbaar te maken, zodat ze door de nieren kunnen worden afgevoerd. Je plast deze dus uiteindelijk uit. Wanneer je veel groenten en fruit eet, hoef je geen twee liter water per dag te drinken. Maar minimaal 1,5 liter per dag is wel aan te raden.

Dont’s

  • Koffie, energy drinks en cacao, oftewel chocolade
  • Overmatig alcoholgebruik
  • Frisdrank
  • Gefrituurde voeding en junkfood
  • Synthetische geur- kleur- en smaakstoffen
  • Chemische zoetstoffen
  • Bestrijdingsmiddelen
  • Voeding die veel oxaalzuur bevat: rabarber, spinazie en postelein
  • Te hoge vetconsumptie
  • Te hoge eiwitconsumptie
  • Teveel eten
  • Zelf ‘aanrommelen’ met supplementen

4. Leverpakking

Een andere manier om je lever te ondersteunen is het nemen van een zogeheten leverpakking. Je kunt dit simpelweg doen door een half uurtje te gaan liggen met een warme kruik op de plek van de lever. De warmte van de kruik stimuleert de werking van de lever. Je lever ligt overigens direct onder je middenrif, rechts bovenin je buik, naast je maag. De beste tijd om dit te doen is tussen 13.00 en 15.00 uur ’s middags. Volgens de Chinese Geneeskunde is dit de zwakste tijd van de lever. Een perfect moment om je lever een handje te helpen.

Wat je ook kunt doen is een papje maken van groene klei, met een paar druppeltjes rozemarijn olie. Groene klei bevat mineralen en is rijk aan enzymen die de opname van vitamines en mineralen bevorderen. Verdeel dit mengsel over een katoenen doek (ik gebruik zelf hydrofiele doeken) en leg deze doek op je lever. Leg hierover een handdoek en een warme kruik. Dek jezelf toe met een dekentje en probeer een half uurtje lekker te ontspannen. Tip van de dag: drink na je leverpakking voldoende water.

5. Think happy thoughts

Iedereen kent de uitdrukkingen: ‘iets op je lever hebben’ en ‘je gal spuwen’. Organen en emoties zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wanneer je lever goed functioneert zorgt dat voor een ontspannen, prettig gevoel en kun je bovendien beter met veranderingen, tegenslagen en emoties omgaan. Wanneer de lever niet goed werkt zie je vaak emoties als boosheid, woede en onmacht, ongeduld en irritatie.

En wist je dat je dit zelfs al kunt merken tijdens je menstruatie? Hormonen belasten de lever in deze periode meer waardoor de lever sneller uit balans is. Het gevolg? Een rollercoaster van gevoelens van frustratie, boosheid en onmacht. Een lesje yin yoga, dagelijks mediteren, het hebben van positieve gedachten, een lekkere wandeling in de buitenlucht maken en vooral lief zijn voor jezelf is een dan een must.

6. Supplementen voor een gezonde lever

Mariadistel (Silybum Marianum) wordt al meer dan 2000 jaar als natuurlijke leverbeschermer gebruikt. Het kan worden gebruikt om de lever te beschermen. Maar ook bij gebruik van medicijnen (zoals een simpel paracetamolletje) of na een operatie onder narcose kan het waardevol zijn om de lever te beschermen en te helpen ontgiften. Naast ondersteuning van de lever en de gal staat mariadistel ook bekend als een krachtige anti-oxidant. Good to know: silymarine is het actieve bestanddeel in de mariadistel, hoe hoger dit percentage, hoe krachtiger de werkzaamheid.

Curcuma (kurkuma, geelwortel) is in de Indiase keuken een belangrijke smaakmaker en één van de belangrijkste ingrediënten van curry. Het geeft gerechten niet alleen een mooie gele kleur, maar curcuma bevordert ook de spijsvertering door de licht bittere smaak. Daarnaast heeft curcuma ook leverbeschermende, ontstekingsremmende en anti-schimmel eigenschappen. Het belangrijkste bestanddeel van het specerij curcuma is curcumine.

Health is wealth!


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

9 Reacties

  1. Linske

    Hoi,

    De lever werkt geloof ik van 1 tot 3 ‘s nachts in plaats van ‘s middags.

    Warme groeten,
    Linske

    Antwoord
    • Mirjam Blanken

      De beste tijd om een leverpakking te doen is tussen 13.00 en 15.00 uur ’s middags. Volgens de Chinese Geneeskunde is dit de zwakste tijd van de lever. Een perfect moment om je lever een handje te helpen.

      Liefs Mirjam

      Antwoord
  2. Maria

    Dat staat er ook: A.M. is ante meridem, dus voor de middag is in dit geval ’s nachts.

    Antwoord
    • Mireille

      Dat staat er niet er staat smiddags

      Antwoord
      • Annie

        Prima artikel maar een kleine correctie van tijd.

        Antwoord
        • Michèle

          Het klopt m.i.. De lever is het meest actief ’s nachts van 1 tot 3u. Dat wil zeggen dat hij het minst actief is van 13 tot 15u (hij is dan op zijn zwakst). Dan kan hij dus wat extra aandacht gebruiken.

          Antwoord
          • Sarah

            Het klopt. Ik heb verschillende malen een Mayr kuur gedaan en dan rust je van 13.00 uur tot 15.00 uur met een leverpakking.

      • jeanne

        inderd.dat viel mij ok op.

        Antwoord
  3. Michèle

    Het klopt m.i.. De lever is het meest actief ’s nachts van 1 tot 3u. Dat wil zeggen dat hij het minst actief is van 13 tot 15u (hij is dan op zijn zwakst). Dan kan hij dus wat extra aandacht gebruiken.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This