To detox or not to detox?

To detox or not to detox

Mirjam Blanken

29 juni 2015


To detox or not to detox?

To detox or not to detox? Detoxen is populair dan ooit. Naast kant-en-klare pakketten voor een thuisdetox, kun je er tegenwoordig zelfs een leuk reisje aan vastplakken in zowel binnen als buitenland. Een detoxcoach is inmiddels een bestaand woord, dus tijd om eens te kijken wat we nu precies bedoelen met detoxen.

Reinigen en ontgiften

Toegeven, ik heb een kleine allergie voor het woord detoxen. Reinigen en ontgiften kan ons lichaam immers prima zelf. Organen zoals de lever, de nieren en de darmen filteren als het ware de afvalstoffen en via onze ontlasting, urine of transpiratie worden deze vervolgens afgevoerd.

Gevaarlijke stoffen worden in de lever wateroplosbaar of vetoplosbaar gemaakt zodat deze veilig kunnen worden afgevoerd en uitgescheiden. De lever neemt dus als ‘omzetter van gifstoffen’ een belangrijke rol in bij het ontgiftingsproces.

Maar wat gebeurt er als er meer toxische stoffen achterblijven dan er worden afgevoerd? Naast luchtvervuiling wordt ons lichaam ook blootgesteld aan vervuiling in de vorm van cosmetica, medicijnen en voeding boordevol conserveringsmiddelen en geur-, kleur- en smaakstoffen. Aan de andere kant hebben we steeds vaker tekorten aan belangrijke voedingsstoffen waardoor ons lichaam minder goed in staat is om zichzelf te reinigen.

Lief zijn voor je lever doe je zo!

Te is nooit goed

Deze overdaad aan toxische stoffen worden opgeslagen in vetcellen. Op deze manier kunnen ze geen verdere schade aan richten in het lichaam. Je lichaam heeft dus een prima verdedigingsmechanisme tegen een teveel aan schadelijke stoffen, maar hier schuilt wel degelijk een addertje onder het gras. De ophoping van giftige stoffen in combinatie met een niet toereikend voedingspatroon zorgt wel degelijk voor een scala aan klachten en aandoeningen die uiteindelijk zelfs ziekte kunnen veroorzaken.

De volgende klachten kunnen het gevolg zijn van een vervuild lichaam:

 • lusteloosheid
 • vermoeidheid
 • slecht slapen
 • overmatig transpireren
 • pijnlijke gewrichten en spieren
 • schimmelinfecties
 • darmklachten
 • huidklachten

Detoxen onder begeleiding

Mijn advies: detox altijd onder begeleiding en laat je gezondheid vooraf checken bij een arts of therapeut. Een detoxkuur geeft ook een belasting voor het lichaam en het is slim om vooraf te weten of jouw lichaam hier klaar voor is.

voorbeeld
Bij het ontgiften komen toxische stoffen vrij. Deze komen in je bloedbaan terecht en komen wederom bij de lever aan die deze stofjes om wil zetten om ze zo uit te kunnen scheiden. Wanneer jouw lever niet optimaal functioneert door bijvoorbeeld voedingstekorten krijg je een opstapeling van toxische stoffen. In dit geval werkt de detox dus averechts!

 

Wake up call

Een goede detoxkuur is dus wel iets meer dan een paar dagen sapjes drinken. Het effect ‘je bent wat je eet’ wordt vergroot tijdens deze kuur. Door je voedingspatroon onder de loep te nemen en aan te passen heeft je lichaam gewoonweg minder werk aan het verwerken van de schadelijke stoffen die je binnenkrijgt.

In mijn geval helpt een  detoxkuur mij om mijn voedingspatroon aan te scherpen en weer te luisteren naar wat mijn lichaam nodig heeft. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal heeft een detox effect. Ik voel me energieker, fitter, sterker en ik slaap beter.

De goedkoopste detox kuur vind je hier!

Health is wealth!

Wat zijn jouw ervaringen met detoxen?

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

1 Reactie

 1. Lennie

  Vandaag deze site ontdekt. Een mooie site met goede informatie.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This