Valeriaan etherische olie

valeriaan-etherische-olie

Mirjam Blanken

15 april 2016


Valeriaan etherische olie

Waar zou ik zijn zonder Valeriaan etherische olie! Ik kan oprecht zeggen dat Valeriaan etherische olie op dit moment voor mij een soort lifesaver is. Ik denk dat we het allemaal wel kennen: druk met huis, kinderen, verantwoord eten en iets wat inmiddels uitgroeit tot een tweede carrière, terwijl mijn eerste carrière al veel verschillende facetten heeft… Veel potjes op het vuur, dus!

Voor het slapen gaan…

En ja, slapen lukt dan niet meer zo goed: het wordt eerder malen. Ik gebruik sinds 2 maanden elke avond voor het slapen gaan Valeriaan etherische olie onder mijn voeten en 20 minuten later worden mijn ogen zwaar. Ook als ik ’s nachts wakker word val ik sneller weer in slaap. Dit is niet iets dat bij mij van de één op de andere dag gebeurde, ik heb mijn lichaam en geest de tijd moeten gunnen om los te laten. Valeriaan etherische olie helpt me daarbij.

Valeriana officinalis

Er bestaan 150 verschillende soorten valeriaanplanten, die overal ter wereld voorkomen. Alleen in Australië groeit de plant niet. Valeriana officinalis komt voornamelijk uit Europa. De plant wordt 1.50 meter hoog. Valeriaan etherische olie wordt verkregen door stoomdestillatie uit de wortels en er is voor één liter Valeriaan etherische olie 50 tot 500 kilo wortels nodig, afhankelijk van de kwaliteit.

Natuurlijke rustgever

In de Middeleeuwen werd de valeriaanplant “Heel-al” genoemd en vooral gebruikt bij klachten als slapeloosheid, rusteloosheid of zenuwinzinkingen. Valeriaan is in de laatste 30 jaar veel onderzocht om de rustgevende werking ervan te doorgronden. Onderzoekers hebben nauwkeurig de werkzame stoffen kunnen vaststellen die het kalmerende effect hebben op het centraal zenuwstelsel.

Valeriaan-etherische-olie

In Duitsland is Valeriaan erkend als effectief middel tegen rusteloosheid en verstoringen van de slaap veroorzaakt door nervositeit.

De werking

  • Valeriaan heeft een licht verdovende werking, die ervoor zorgt dat je weer tot jezelf kunt komen en alle spanningen en gedachten los kunt laten. Het zorgt voor rust, emotionele balans en heeft een aardende werking.
  • Door zijn kalmerende werking op het centraal zenuwstelsel, kun je valeriaan etherische olie toepassen bij slapeloosheid, epilepsie, rusteloosheid, migraine en spanningen.
  • Het schijnt te werken als lichte pijnstiller en je kunt het gebruiken tegen roos en (menstruatie)krampen.

Let op!

Bij overmatig gebruik kan de huid reageren. Goed verdunnen. Niet gebruiken bij kinderen onder de 6 jaar. Overdosering zou kunnen leiden tot lethargie.

Liefs Hermien
www.oliefans.nl

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’

Disclaimer: Deze gegevens zijn uitsluitend bedoeld ter algemene informatie. De omschrijvingen met betrekking tot het gebruik en de werking van de etherische oliën vervangen niet de reguliere behandeling, medicatie of diagnose van een arts. Raadpleeg uw huisarts voor een medische behandeling. Bovenstaande gegevens zijn mijn eigen mening en niet die van een specifiek bedrijf of andere organisatie. Schrijver van dit blog kan niet verantwoordelijk gesteld worden bij foutief gebruik.

 


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This