Vitamine D: een onmisbare vitamine!

Friday Favorites

Mirjam Blanken

15 juni 2017


Een onmisbare vitamine!

Ondanks dat het nog steeds lente is, was het de afgelopen dagen wel echt zomer in Nederland. Eindelijk kunnen we weer vitamine D ‘happen’! Helaas hebben veel mensen in Nederland een tekort aan vitamine D, meestal zonder zich daar zelf daar bewust van te zijn. Deze vitamine is echter onmisbaar omdat het onder andere een grote rol speelt bij onze weerstand , zorgt voor sterke botten en spierkracht en zorgt voor een goede nachtrust. En met voldoende vitamine D loop je minder risico op allerlei ernstige ziektes en aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht. Onmisbaar dus, die vitamine D!

 • Vitamine D is noodzakelijk voor een goede spierwerking
 • Vitamine D is nodig voor een goed werkend immuunsysteem.
 • Vitamine D speelt een rol in de energiehuishouding.
 • Vitamine D ondersteunt de aanmaak van serotonine.
 • Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Vitamine D speelt dus een belangrijke rol bij de aanmaak en het behoud van stevige botten en tanden.
 • Vitamine D speelt een rol bij de regulatie en productie van bepaalde hormonen.

Nice to know!

Wist jij dat vitamine D eigenlijk helemaal geen vitamine is, maar een zogeheten prohormoon? De 2 belangrijkste prohormonen die wij kennen zijn D2 en D3. Deze laatste maken we aan in onze huid onder invloed van zonlicht en wordt omgezet in calcitriol, de actieve vorm. Door dit gegeven is vitamine D strikt genomen geen vitamine, maar een hormoon!

Zwanger? Dan heb je extra vitamine D nodig!

Ook tijdens je zwangerschap en wanneer je borstvoeding geeft heeft vitamine D een belangrijke rol voor zowel moeder als kind. Je hebt dan minimaal 10 mg extra vitamine D per dag nodig, maar liever nog iets meer. Het is niet alleen in het belang voor sterke botten en spierkracht voor je kindje, maar ook bij de celgroei en celdeling. Daarnaast speelt het een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de hersenen. Zo blijkt ook dat een tekort aan vitamine D tijdens de zwangerschap een verhoogd risico op autisme bij kinderen met zich meebrengt. Daarnaast verhoogt een tekort ook de kans op zwangerschapsdiabetici en zwangerschapsvergiftiging.

Vitamine D uit voeding?

Vitamine D maakt je huid aan door middel van de zon. Je kunt deze vitamine ook uit voeding halen, maar het is dan weer moeilijk om een bestaand tekort aan te vullen door middel van voeding. We halen namelijk zo’n 30% van onze dagelijkse vitamine D behoefte uit voeding. De rest haalt ons lichaam uit zonlicht. Maar in Nederland schijnt de zon relatief weinig en wij Nederlanders komen vaak echt te weinig buiten. Wanneer we toch naar buiten gaan, smeren we ons in met zonnebrandcrèmes met factor 15 of hoger, waardoor het lichaam minder vitamine D meer kan aanmaken. Natuurlijk is het wel verstandig om je te beschermen, want verbranden in de zon is slecht! Je beschadigt je huid hiermee. Daarnaast kan het ook zorgen voor vroegtijdige huidveroudering.

Een kwartiertje onbeschermd in de zon is al genoeg om een voorraadje vitamine D aan te maken. Wanneer je langer wordt blootgesteld aan de zon is het wel heel belangrijk om je goed te beschermen tegen UV-stralingen. Dit kun doen met natuurlijke zonnebrandcrèmes. Deze bevatten geen synthetische zonnefilters.

Zo zit het met natuurlijke zonbescherming!

Omdat we dus bijna onmogelijk voldoende vitamine D uit voeding kunnen halen en we vaak te weinig zonlicht zien, is het verstandig om nog extra vitamine D te slikken. Zoals bijvoorbeeld de vitamine D3 druppels van Bonusan. Ook is het nodig om baby’s en kinderen extra vitamine D te geven. Maar dan liever druppels zonder suiker en troep. Want ja, bijna alle vitamine D druppels bevatten helaas suiker en andere toevoegingen. Gebruik dan liever bijvoorbeeld babydruppels, van het merk Bonusan.

Voedingssupplementen: waar moet je op letten?

Hoe krijg je voldoende vitamine D binnen?

 • Ga zoveel mogelijk naar buiten. Zelfs wanneer de zon niet schijnt is het belangrijk om toch naar buiten te gaan. Een keer per dag, een kwartiertje is al voldoende. Een simpele wandeling waarbij je armen en benen worden blootgesteld is voor de meeste mensen voldoende.
 • Voeding bevat nauwelijks vitamine D. Toch is er wel voeding die wat vitamine D bevat, zoals eieren, vette vis en roomboter.
 • Door in de wintermaanden voldoende vitamine D bij te slikken in de vorm van supplementen.

Heb je een tekort aan vitamine D? Dan gaat roomboter smeren en een eitje eten jou niet helpen. De hoeveelheden vitamine D die je dan binnenkrijgt zijn veel te laag om tekorten aan te vullen.

Health is wealth!

BewarenBewaren


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

1 Reactie

 1. Jo's Daughter

  Ik neem deze al een poosje, maar wist niet dat het voor zoveel dingen goed was 🙂

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This