Voeding als ontstekingsremmer

Friday Favorites #11

Yvonne Kort

16 augustus 2016


Voeding als ontstekingsremmer

Dat we zonder voeding niet kunnen overleven is bij iedereen wel bekend. Maar weet je ook dat er geen enkel proces in ons lichaam functioneert zonder de juiste voedingsstoffen? We hebben namelijk voldoende vetten en koolhydraten nodig om energie aan te maken. Al onze lichaamscellen bestaan uit eiwitten, dus voldoende eiwitten eten is ook aan te raden. Naast deze macronutriënten zitten er ook vitamines en mineralen in onze voeding. Dit zijn stoffen die specifieke functies in het lichaam vervullen, maar ze kunnen niet of nauwelijks door het lichaam zelf aangemaakt worden.

Er is meer…

Er is echter nog meer, want er zijn ook specifieke voedingsstoffen die een ontstekingsremmende werking hebben. Deze stoffen kunnen we erg goed gebruiken als je bedenkt dat alle welvaartsziekten uiteindelijk ontstaan door een zogenaamde sluimerende ontsteking. Ontstekingen in de mond zoals gingivitis en parodontitis zijn voorbeelden van een sluimerende ontsteking. Voeding als ontstekingsremmer dus!

Door voeding te eten met een ontstekingsremmende werking, kunnen we het lichaam een handje helpen om weer in een goede conditie te komen.

Top 5 ontstekingsremmende voeding

Voeding als ontstekingsremmer

Aardbeien bevatten onder andere verschillende looizuren die ontstekingsremmend werken en bacteriën bestrijden.

1. Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking in het lichaam, terwijl dat omega 6 nodig is om een ontsteking te starten. Beide vetzuren heb je nodig, maar omdat we meer dan genoeg omega 6 binnen krijgen via onze voeding is het belangrijk om er op te letten dat je ook omega 3 rijke voedingsmiddelen eet. Omega 3 vindt je vooral in vette vis, maar ook in walnoten en lijnzaad is de verhouding tussen omega 3 en 6 goed.

2. Olijfolie

Olijfolie bevat polyfenolen. Deze polyfenolen hebben dezelfde werking als ibuprofen. Het polyfenol oleocanthal dat in olijfolie zit werkt pijn-, ontstekings-, en koortsremmend.

Vet is gezond!

3. Kurkuma

Kurkuma is een belangrijk bestanddeel van kerriepoeder. Het is een natuurlijk antibioticum, het werkt antibacterieel, schimmeldodend en ook weerstand verhogend. Kurkuma wordt echter niet goed in het lichaam opgenomen, maar dit verandert wanneer je naast het kruid ook zwarte peper en wat olijfolie toevoegt.

Het recept voor golden milk

4. Gember

Gember bevat fenolen die een ondersteunende rol spelen bij het stoppen van een ontsteking.

Kruidenthee met gember en kurkuma

5. Vitamine C

Voeding met vitamine C is nodig voor een goed werkend immuunsysteem. Bij een tekort aan vitamine C kunnen er veel makkelijker infecties, zoals gingivitis en parodontitis ontstaan. Veel vitamine C vind je in kiwi’s. Vooral de gele kiwi zit bomvol vitamine C. Maar ook in broccoli en rode paprika.

Thaise broccoli salade met mango

Ontstekingsremmend recept

Om jouw dagelijkse portie ontstekingsremmende stoffen binnen te krijgen geef ik je een heerlijk ontstekingsremmend gerecht. Wat dacht je van een salade van sla, paprika en broccoli met een dressing op basis van olijfolie, sap van een citroen of limoen, knolfook en wat vers geraspte gember en als topping wat fijngehakte walnoten? Serveer hierbij een zalmmoot van de bbq.

Enjoy!

Liefs Yvonne
www.oergezondemond.nl

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This