Voedingssupplementen | Waar moet je op letten?

voedingssupplementen

Mirjam Blanken

28 september 2015


Voedingssupplementen | Waar moet je op letten?

Er zijn tegenwoordig veel verschillende voedingssupplementen verkrijgbaar. De verschillen in kwaliteit tussen de producten is erg groot. Naast de hoeveelheid werkzame stof per capsule of tablet, is het ook nog maar de vraag of jouw vitamine wel goed opgenomen wordt.

 • Zitten er in jouw vitamines belastende ‘hulpstoffen’?
 • Waar moet je op moet letten bij het kopen van voedingssupplementen?
 • Is dure visolie altijd beter?
 • Kan ik wel supplementen slikken als ik veganist ben?
 • Hoe weet ik of ik mijn dure vitamines goed opneem?
 • Is een groot Amerikaans merk beter?
 • Wat is ADH?
 • Waar moet ik op letten bij het lezen van het etiket?

Op deze vragen vind je in dit artikel het antwoord.
En heb je nog meer vragen? Stel ze dan gerust!

Voedingssupplementen | Waar moet je op letten?

Tips & Tricks

Een goed advies is belangrijk

Laat je goed adviseren door een therapeut of arts. Ondanks dat voedingssupplementen zonder recept van een dokter verkocht worden is het wel degelijk van belang dat je je voor laat lichten. Misschien slik je in jouw geval wel onnodig een dure vitaminepil. Of is het helemaal niet verstandig om melatonine te gebruiken omdat je slecht slaapt. Better safe than sorry!

Goedkoop = duurkoop

Ter illustratie. Magnesium staat volop in the picture en wordt door veel mensen gebruikt. De goedkope vorm van magnesium is magnesiumoxide. Deze vorm wordt door het lichaam niet opgenomen. Sterker nog, magnesium heeft in deze vorm een laxerende werking. In dit geval levert het supplement je dus alleen ‘dure ontlasting’ op.Check dus even of de mineralen anorganisch (oftewel lichaamsvreemd) zijn. Anorganische mineralen, zoals oxides, sulfaten, fosfaten worden moeilijker of niet door het lichaam opgenomen.

Co-factoren voor een optimale opname

Zitten er co-factoren voor een optimale opname in het supplement? Neem bijvoorbeeld vitamine C, oftewel ascorbinezuur. Een supplement met alleen ascorbinezuur is weliswaar goedkoop, maar veel te zuur voor je maag. Je hebt in dit geval dus een supplement nodig waar neutraliserende mineralen en bioflavonoïden aan toegevoegd zijn. Vergelijk het met het eten van een appel. Je eet niet alleen maar vitamine C, maar ook bioflavonoïden. Als je lijf begrijpt wat je eet of in dit geval slikt dan is het goed.

Extraatjes?

Kies een multivitamine met vitamines en mineralen, laat je niet verleiden tot toevoegingen van kruiden of extraatjes zoals Q10.

Hoogwaardige grondstoffen

Kies voor een supplement met hoogwaardige grondstoffen, dit is afhankelijk van de leverancier. In sommige gevallen is brutaal zijn en de telefoon pakken de enige oplossing. Niet ieder bedrijf is even duidelijk op de website over hun product. Blijf kritisch!

Vegan of vegetariër?

Ben je vegetariër ? Kies voor producten met grondstoffen van plantaardige oorsprong. Indien een product dierlijke substanties bevat, wordt dit specifiek aangegeven, zowel op het etiket als in de productinformatie.

Vegetarische capsules zijn veelal gemaakt van HPMC. De grondstof voor deze capsules is het houtpulp van dennenbomen. Deze capsules lossen net zo snel op als de dierlijke gelatinecapsules. Oliehoudende capsules, zoals visolieproducten, co-enzym Q10 en vitamine E, worden nog wel geproduceerd met gelatinecapsules, omdat er nog geen kwalitatief hoogstaand vegetarisch alternatief is.

Geen vegetariër? Dan kun je toch overwegen of je visolie capsules wilt gebruiken. Misschien kun je deze vervangen door een diervriendelijker alternatief zoals algenolie.

Zuivere supplementen

Ga voor zuivere supplementen en een product dat dat waar mogelijk natuurlijke grondstoffen gebruikt. Vitamine E in zijn natuurlijke vorm (d-tocoferol) is in het lichaam 2-3 keer actiever dan de synthetische vorm (dl-tocoferol).

Transparant merk

Ga voor een merk dat transparant is wat betreft de informatie over hun product.

Hulpstoffen

Mijd supplementen met een lange lijst aan hulpstoffen. Deze zijn noodzakelijk, maar synthetische geur, kleur- en smaakstoffen, melkbestanddelen (lactose), suiker, zetmeel, gluten, gist en conserveringsmiddelen zijn echt niet nodig.

Check de hoeveelheden

Check de hoeveelheden die aangegeven worden op de verpakking. Hebben deze betrekking op een capsule of tablet of meerdere?

Uiterste gebruikdatum

Kijk of het product een uiterste gebruiksdatum vermeldt. Dit is een wettelijke verplichting. Is dit niet het geval, koop het dan niet omdat je het risico loopt op een geoxideerd, en daardoor schadelijk, product.

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid

Bekijk het percentage van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). De ADH zegt iets over de minimale hoeveelheid die je binnen moet krijgen als gezond persoon om ziekte te voorkomen. Ter illustratie: voor vitamine C is de ADH 60 mg terwijl het orthomoleculaire advies minstens 1000 mg is.

Uit welk land komt jouw multivitamine?

Kies een multivitamine ter aanvulling op je voeding. Deze behoefte is per persoon verschillend. Check ook op welke bevolkingsgroep je multi is afgestemd. Heb je te maken met een Amerikaans merk? Dan is de kans groot dat er geen selenium inzit. In Nederland hebben we hier echter te weinig van. Kies dus voor een multi met selenium.

In de regel komt het er op neer dat voedingssupplementen die je voor weinig kunt kopen bij de reguliere drogist of supermarkt weinig tot geen toegevoegde waarde hebben. Door allerlei toevoegingen kan het in sommige gevallen zelfs meer kwaad dan goed doen. Wees kritisch, blijf etiketten lezen en bel desnoods de fabrikant op met vragen.

Welk merk voedingssupplementen heeft jouw voorkeur en waarom? Laat het ons weten in de comments.

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

5 Reacties

 1. Pien

  Op zoek naar kwaliteit kwam ik uit bij het Noorse merk Eqology. Zo hebben ze bijvoorbeeld voor het Omega3 supplement de beste Totox waarde. Bovendien leveren ze daar ook een test bij om de vetzuurbalans te meten.

  Antwoord
 2. Bekkalientje

  Ow Hay !!!

  Wij met ons gezin gebruiken het merk Mega – Food…Multivitamine van alles heb je van dat merk
  Is een supelment uit groeten en fruit zonde lactose, vegatarich, biologics gluten vrij etc.
  je kunt het niet allemaal meer uit de voeding halen omdat de landbouw is uitgeput dus altijd verstandig om een Multivitamine in huis te hebben…

  -XOXOX-

  Antwoord
 3. Nellie

  Heb je wat merk namen die je goed vind?

  Antwoord
 4. Adam Van Hoof

  Tof artikel, echt leuk om lezen.

  Ik leid al enkele jaren aan een vitamine D tekort en mijn dokter vertelde me dat ik vitamine D vooral uit vis (zoals haring en sardientjes) kan halen. Hij vertelde me dat het beter zou zijn om vitamine D op een natuurlijke manier (vis, zonlicht) op te nemen dan supplementen te nemen. Nu met de opkomst van het coronavirus, zou ik toch liever thuis blijven. Ik kon tot voor kort genieten van voldoende zonlicht in mijn tuin, maar met de aankomende wintermaanden gaat me dat toch niet meer lukken. Toen ik wat opzoekwerk deed op het internet vond ik een artikel.
  Hierin werd ook gezegd dat vis goed is, maar niet voldoende. Raden jullie aan om een vitamine D supplement te nemen? En moet ik me zorgen maken over de zware metalen in vis zoals kwik enz?

  Graag had ik jullie mening gehoord!

  Adam

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This