7 natuurlijke manieren om je weerstand te verbeteren

7 natuurlijke manieren om je weerstand te verbeteren

Mirjam Blanken

5 oktober 2022


Ook hier moesten we er afgelopen jaar aan geloven… De griep! Binnen no time lagen zoonlief en ik rillend van de koorts in ons bed. Inclusief spierpijn all over the place, bonzende hoofdpijn, geen eetlust, een droog hoestje, keelpijn en een loopneus. En dat we als een slappe vaatdoek door het leven gingen, dat moge duidelijk zijn. Met de donkere maanden, inclusief het griepseizoen in aantocht besloot ik het dit keer anders aan te pakken. Wist je bijvoorbeeld dat chronische stress, te weinig slaap en ongezond eten een rol spelen bij een verminderde weerstand?

Hoe zit dat nu eigenlijk met weerstand?

Ieder mens heeft zijn eigen natuurlijke aangeboren weerstand, dit noemen we het a-specifieke deel van het immuunsysteem. Daarnaast ontwikkel je ook een specifiek afweersysteem wat zich in de loop van je leven aanpast nadat het lichaam is blootgesteld aan bepaalde ziekteverwekkers. Om deze reden wordt dit specifieke afweersysteem ook wel de verworven immuniteit genoemd. Weerstand zorgt er simpel gezegd voor dat ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen die ons lichaam binnendringen worden opgeruimd voordat ze de kans hebben om ons ziek te maken.

Een goede weerstand is erg belangrijk, want niet alleen tijdens een griepepidemie is jouw afweersysteem actief. Jouw afweersysteem is dag in dag uit druk bezig om jou te beschermen tegen ziekmakende indringers. Des te meer reden om jouw weerstand op een natuurlijke manier een handje mee te helpen toch?

Ben je al grieperig, verkouden of heb je keelpijn? Dan is deze golden milk met kurkuma een aanrader!

1. Zorg voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is een must. Wanneer je een aantal nachten slecht slaapt ben je niet alleen vermoeider, maar ervaar je ook meer stress, ben je sneller geïrriteerd en is je concentratie ook stukken minder. Herkenbaar? Wat veel mensen dan weer niet weten is dat wanneer je onvoldoende nachtrust krijgt je ook gevoeliger bent voor infecties en ziektes.  ‘s Nachts is ons immuunsysteem actief en gaat onze energie ook hier naar toe. Wanneer je niet voldoende nachtrust krijgt kun je dus simpelweg niet herstellen.

Moeite met inslapen? Hier vind je 5x voeding voor een goede nachtrust!

2. Bye bye chronische stress

Bij een normale stressreactie gebeurt er het volgende:

  • Je hartslag gaat omhoog, je bloeddruk stijgt, je gaat sneller ademen, je gaat zweten en je bent alerter.
  • De energie in je lichaam gaat naar ja spieren om of hard weg te rennen (flight) of te vechten (fight).
  • Je lichaam bereid zich zo voor om zo goed mogelijk te kunnen reageren op de ‘gevaarlijke situatie’.
  • Vervolgens produceren de bijnieren cortisol.
  • Het hormoon cortisol zorgt ervoor dat dit flight-fight systeem weer uitgezet wordt en eventueel wonden door het vechten of vluchten worden gerepareerd door de ontstekingsremmende werking van cortisol.

Dit fight-flight systeem is dus een prima systeem om te kunnen overleven. Alleen…ons lichaam kent het verschil niet tussen ‘schoonmoederstress’, ‘help ik sta oog in oog met een tijger stress’ en ‘te weinig tijd stress’. Het herkent simpelweg het fenomeen chronische stress niet. Bij langdurige stress zien we dan ook het volgende gebeuren. Ook hier gaat treedt het fight-flight systeem in werking, wordt er adrenaline geproduceerd en maken de bijnieren grote hoeveelheden cortisol aan. Alleen doordat de stress blijft, blijft jouw lichaam ook cortisol produceren.

Cortisol werkt ontstekingsremmend en dat lijkt in het geval van chronische stress best handig. Cortisol heeft echter invloed op heel veel fysiologische systemen in het lichaam en wanneer chronische stress ervoor zorgt dat de cortisolspiegels ontregeld zijn, ontstaan er wezenlijke problemen waar ook jouw immuunsysteem de dupe van is. Mensen die veel stress ervaren roepen vaak het hardst dat ze noooooit ziek zijn. Maar haal je deze mensen uit hun stressreactie, door bijvoorbeeld een weekje op vakantie te gaan, dan worden ze prompt ziek. Nooit ziek zijn is in sommige gevallen dus helemaal geen goed teken.

Voeding bij stress en vermoeidheid

3. Breathe in, breathe out

Adem in, zo diep als je kunt.
Vul je buik, je flanken en de toppen van je longen.
Houd heel even vast, ontspan in dit moment.
En adem met een diepe zucht uit.

Zo, je hebt zojuist gemediteerd. Echt? Ja echt, dat viel toch best mee? Natuurlijk is dit geen uitgebreide meditatiesessie, maar wie zegt dat dat moet? Heerlijk, even zo in het moment zijn dat je gedachten in de pauzestand gaan en je eenvoudig even gewoon kunt zijn. Geen wervelwind van emoties en gedachten die om aandacht vragen. Gewoon jij en je adem. Dat is meditatie, niet meer, niet minder. Conclusie: mediteren kun je leren!

De lijst van voordelen, al dan niet wetenschappelijk bewezen, is lang. En spoiler alert: mediteren versterkt ook je immuunsysteem.

  • Meditatie verbetert het leervermogen en geheugen.
  • Je ontwikkelt een hogere pijngrens.
  • Meditatie leert je sneller denken, je wordt creatiever.
  • Door meditatie kun je jezelf beter concentreren.
  • Mediatie vermindert angstgevoelens en voorkomt depressies.
  • Mediteren draagt bij aan het reduceren van stress.
  • Dagelijks mediteren versterkt jouw immuunsysteem.

4. Gezond eten en drinken is een must

Inkoppertje natuurlijk, maar gezond eten en drinken (!) is een must. Een sterke weerstand begint in de keuken!

  • Eet zoveel mogelijk verse, onbewerkte en liefst biologische voeding.
  • Eet voldoende fruit en eet alle kleuren van de regenboog.
  • Eet voeding die rijk is aan vitamine A en C. Vitamine C ondersteunt de afweer vind je in groente en fruit en dan met name in citrusfruit, aardbeien, bessen en koolsoorten. Je vindt vitamine A in vlees, melkproducten, vette vis en eieren. Maar ook in felgekleurde groenten en fruit.
  • Blauwe bessen, bosbessen, bramen, cranberry’s en rode druiven bevatten zogeheten anthocyaninen. Deze flavonoïden (een groep antioxidanten) die je met name vindt in blauwpaars gekleurd fruit kunnen virussen en bacteriën bestrijden en versterken het immuunsysteem.
  • Eat your veggies! En liefst minimaal 400 gram per dag. Vind je het lastig om meer groente te eten? Vervang spaghetti door courgetti of drink wat vaker een groene smoothie.
  • Voeg wat vaker gember toe aan je voedingspatroon. A ginger shot a day, keeps the doctor away! Bovendien werkt gember pijnstillend en ontstekingsremmend.
  • Of maak deze kruidenthee met gember en kurkuma. Kurkuma wordt al van oudsher gebruikt als onderdeel van de Indiase Ayurvedische geneeskunde. De bron van dit alles is terug te voeren naar het stofje curcumine wat onder andere een ontstekingsremmende en pijnstillende werking heeft.
  • Knoflook geeft niet alleen je weerstand een flinke boost, maar kan er ook voor zorgen dat je sneller beter wordt wanneer je dan toch ziek wordt. Voeg dus wat vaker knoflook toe aan je maaltijd of kies voor een supplement met knoflook.
  • Wees lief voor je lever! De lever reinigt het lichaam en is belangrijk voor een sterk immuunsysteem.
  • Geniet van een kom homemade kippenbouillon. Kip bevat het aminozuur cysteïne en dit heeft een slijmoplossend en ontstekingsremmend effect.
  • Drink voldoende water. Als je genoeg water drinkt, voert je lichaam afvalstoffen beter af.

5. Kies voor deze voedingssupplementen

Laat ik voorop stellen dat een gezonde leefstijl altijd op nummero uno staat. Maar tegelijkertijd is het ook erg lastig om in de winter voldoende vitamine D te happen. En naast voldoende rust, no stress en gezond eten kun je jouw weerstand door middel van suppletie zeker versterken. Ik zou wel adviseren om jezelf goed te laten adviseren. Wellicht is jouw vitamine D peil afgelopen zomer voldoende aangevuld of deal jij juist met veel stress, waardoor je meer baat hebt bij het aanvullen van vitamine C.

Voldoende vitamine D zorgt mede voor een goed werkend immuunsysteem. We hebben dagelijks 2,5-5 mcg vitamine D nodig. De meest efficiënte manier om aan deze hoeveelheid te komen is door lekker van de zon te genieten. Gelukkig is zonlicht niet de enige bron (maar wel beste) voor de aanmaak van vitamine D. We kunnen deze vitamine inderdaad ook uit onze voeding halen. Maar helaas enkel in kleine hoeveelheden. Roomboter smeren en een eitje eten gaat bij een vitamine D tekort niet helpen. De hoeveelheden vitamine D die je dan binnenkrijgt zijn veel te laag om tekorten aan te vullen. Het is dus aan te raden om in de wintermaanden vitamine D als supplement te nemen.

  • Vitamine C ondersteunt een goed werkend immuunsysteem. Daarnaast draagt het bij aan de vorming van collageen, wat van belang is voor de bloedvaten en voor het behoud van sterke botten. Vitamine C is een zogeheten antioxidant en helpt het bij de bescherming van gezonde lichaamscellen. Ook is vitamine C goed bij vermoeidheid en moeheid en heeft het een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel.
  • Het mineraal zink is nog een beetje een ondergeschoven kindje. Toch lijk zink de weerstand te ondersteunen. Daarnaast zou voldoende zink de duur van een verkoudheid met de helft inkorten.
  • Een multivitamine of multi is een voedingssupplement waarin alle essentiële voedingsstoffen zijn verwerkt. Een multi bestaat voornamelijk uit vitamines en mineralen. Maar er zijn ook multi’s waaraan enzymen, aminozuren, kruiden of andere voedingsstoffen zijn toegevoegd. De multivitaminen-mineralensupplementen behoren tot de basissuppletie. Hiermee worden voedingssupplementen bedoeld die je dagelijks inneemt als aanvulling op een gezonde en gevarieerde voeding.

Voedingssupplementen: noodzakelijk, nuttig of nergens voor nodig?

6. Ondersteun je spijsvertering

Jouw darmen en de darmbacteriën die hier wonen bepalen voor een groot gedeelte jouw gezondheid. Misschien zelfs wel voor het grootste gedeelte. Deze zogeheten microbioom is een miniatuurwereld in je darmen die bestaat uit triljoenen bacteriën. Deze darmbacteriën verteren niet alleen het voedsel wat je eet, ze spelen ook een rol in jouw eetlust, stofwisseling, jouw humeur èn jouw immuunsysteem.

  • Door de juiste voeding tot je te nemen voed je je goede darmbacteriën en kun je je gezondheid dus positief beïnvloeden. Uiteraard zijn gezonde darmen van nog veel meer factoren afhankelijk maar goede voeding is wel de basis.
  • Gefermenteerd voedsel zoals zuurkool, kimchi, gefermenteerde groenten, yoghurt en kefir zijn natuurlijke probiotica die hun eigen levende bacteriestammen bevatten welke weer de gezonde bacteriën in je microbioom aanvullen.
  • Je kunt ook kiezen voor probiotica als supplement. Ik raad je wel aan hiervoor advies in te winnen bij een goede (orthomoleculair) therapeut.

7. Beweeg!

Door regelmatig licht intensief te bewegen verbeter je binnen mum van tijd verschillende lichaamsfuncties. Ga bijvoorbeeld voor een stevige wandeling, een half uurtje joggen, een pittige yoga les of een wedstrijdje voetballen. Bovendien werkt bewegen stress verlagend en op deze manier heeft bewegen indirect effect op jouw weerstand.

Overdrijf het niet, want door te fanatiek te gaan sporten maak je dan weer net meer stresshormonen aan die jouw immuunsysteem vervolgens onderdrukken. En wist je dat je stukken beter slaapt wanneer je overdag voldoende bewogen hebt? En je weet het: een goede nachtrust is ook belangrijk voor je weerstand!

Goed plan: een personal trainer!

En wil je zeker weten dat je goed bezig bent plus een flinke stok achter de deur? Dan is een personal trainer misschien wel iets voor jou. Met een pt boek je veel sneller en vooral duurzamer resultaat dan wanneer je zelf maar wat ‘aanrommelt’. De grootste hobbel is vaak de prijs. Maar wist je dat dit meevalt als je weer wat je ervoor terug krijgt? De training is namelijk volledig op maat gemaakt is voor jouw doelstellingen, jouw lichaam en jouw karakter. Op www.pwpersonaltraining.nl lees je er alles over!

En heb je gezondheidsproblemen, een blessure of andere bewegingsbeperkingen? Dan moet je bij www.nieuwgroenendaal.nl zijn. Hier staat een heel team van fysiotherapeuten voor je klaar die gebruik maken van de modernste technieken. Wat denk je van dry needling, medical taping, orthoxpert, phystrac, game ready en podologische zooltjes? Zo zorgen zij ervoor dat je sneller herstelt en optimaal kunt (blijven) bewegen. No more excuses dus!

Griep voorkomen doe je zo

Naast een goede weerstand is het ook handig om überhaupt niet in contact te komen met het griepvirus. Klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, zeker wanneer je zoals ik ook moeder bent. Tip 1 is dan al niet te doen namelijk.

  • Blijf uit de buurt van mensen met griepachtige verschijnselen. Verspreiding van het griepvirus gaat via hoesten en niezen en zelfs via een kletspraatje met de buuf die een griepje heeft.
  • Heb je zelf griep? Houd dan een papieren zakdoek of tissue voor je mond als je moet hoesten of niezen. En gooi deze vervolgens meteen in de prullenbak.
  • Gebruik je in plaats van een zakdoek je hand? Was dan regelmatig je handen met water en zeep.
  • Raak zo min mogelijk je mond, neus of ogen aan. Uit ervaring weet ik hoe lastig dit is. Ik knijp toch echt mijn neus dicht wanneer ik zo’n irritante kriebelende nies op voel komen.
  • Haal de poetsdoek ook over de deurklinken, de trapleuning en kraan.
  • Ook al heb je het koud, zorg toch voor een goed geventileerd huis. Ramen open dus!

Health is wealth!

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This