Noem het een winterdip of winterblues. Feit blijft dat je ’s ochtends pas na 5 keer snoozen eindelijk je bed eens kunt uitkomen. Om jezelf vervolgens naar je werk te slepen, waar je de rest van de dag als een zombie rondloopt. Niet lekker in je vel zitten is een understatement en je lontje wordt ook steeds korter naarmate de dagen korter worden. Voel jij je tijdens de wintermaanden ook vermoeid en zou je de hele dag wel kunnen slapen? Kun je daarnaast jezelf moeilijker concentreren, ben je lusteloos, ietwat prikkelbaar en somber? En ben je niet vooruit te branden, heb je last van eetbuien en ben je het liefst home alone? Dan is de kans groot dat je een winterdip te pakken hebt. Gelukkig kun je met deze 9 (!) tips je winterdip de baas, zodat je heppiedepeppie de winter doorkomt!
De symptomen van een winterdip op een rijtje
- Je hebt (te) veel behoefte aan slaap.
- Maar ondanks een goede nachtrust word je vermoeid wakker.
- Sterker nog: je bent eigenlijk de hele dag door moe en lusteloos.
- Je voelt je somber en bent snel geïrriteerd.
- Ook heb je moeite met jezelf concentreren.
- Je hebt minder behoefte aan mensen om je heen.
- Daarnaast heb je last van eetbuien waarbij je grijpt naar comfort food zoals snoep, snacks, chips en chocolade.
1. Go with the flow…
Deze tip staat natuurlijk niet voor niets bovenaan. Accepteren dat je een winterdip hebt, inclusief alle ongemakken die hierbij komen kijken, zorgt ervoor dat je jezelf al snel (ietsiepietsie) beter voelt. In plaats van negatieve gevoelens en frustratie toe te voegen aan het lijstje met winter blues symptomen, is het een beter idee om je tempo aan te passen. Ben je niet vooruit te branden? Gun jezelf dan simpelweg meer tijd en go with the flow. Door al je activiteiten bewust in een lager tempo uit te voeren beweeg je als het ware mee met het ritme van je winterdip. Luister naar je lichaam, pak je rust en vraag niet teveel van jezelf. Bewust gas terug nemen maakt je winterdip echt minder intens.
Kijk daarnaast ook kritisch naar de dingen die moeten gebeuren. Schrap alle taken die niet perse noodzakelijk zijn en waar je weinig plezier aan beleeft. Op deze manier houd je tijd over voor een welverdiende break. Ga tijdens deze pauze iets doen wat je leuk vindt, zet je telefoon uit en geef deze ontspannende activiteit al je aandacht. Wedden dat je hierna vol frisse moed weer verder kunt?
2. Let’s go outside
I know… niet iedere dag in de winter is even aantrekkelijk om naar buiten te gaan. Maar ondanks de kou, de wind, de regen, de sneeuw of zelfs de hagel is het toch belangrijk dat je dagelijks een frisse neus haalt. Dat wordt dus of buienradar installeren of een goede outdoor outfit aanschaffen. Te weinig daglicht is namelijk een belangrijke oorzaak van jouw winterdip. En overdag buiten een wandeling maken geeft nog altijd meer licht dan het kunstlicht binnen. Zelfs bij bewolkt weer.
En dan is daar ook nog de veelbesproken vitamine D. Er zijn namelijk aanwijzingen dat voldoende vitamine D een rol speelt bij het voorkomen van een winterdip. En wist je dat wanneer je eigen schaduw langer is dan jezelf bent, jouw lichaam minimaal vitamine D zal aanmaken? Dit betekent dat een gemiddelde Nederlander van oktober tot half april nauwelijks vitamine D kan aanmaken. Tel hier nog eens bij op dat vitamine D in de huid onder invloed van zonlicht wordt aangemaakt. Tijdens de koude wintermaanden is onze huid ook nog eens bedekt met een laag kleren. Om gezond de winter door te komen, zul je tijdens de zomermaanden dus voldoende buiten moeten zijn. Vitamine D wordt namelijk opgeslagen in de lever. Maar omdat wij zo ontzettend veel binnen zitten is het maar de vraag of dit gelukt is.
Met de code eatpurelove krijg je 10% korting op de hoogwaardige supplementen van Vitakruid.
3. Doe jezelf een daglichtlamp cadeau
Daglicht is van grote invloed op je gezondheid, net als gezonde voeding en bewegen. Het gebrek aan daglicht is wellicht de belangrijkste oorzaak van een winterdip. Hierdoor raakt je biologische klok ontregeld. Dit mechanisme, dat ook wel bioritme wordt genoemd, stuurt het natuurlijke dag en nacht ritme aan. Een ontregelde biologische klok zorgt ervoor dat een aantal processen in je lichaam niet goed verlopen.
- Normaal gesproken wordt de productie van melatonine zodra je wakker wordt gestopt. De reden? Het is licht! Tijdens de donkere wintermaanden stopt de productie van dit slaaphormoon bij veel van ons niet, doordat het nog donker is. Dit is de reden dat je vermoeid opstaat en dat deze vermoeidheid gedurende de dag aanhoudt.
- Normaal gesproken maak je ’s ochtend onder invloed van daglicht cortisol aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je wakker wordt (en ook blijft). Deze wisselwerking tussen melatonine en cortisol is dus bij mensen met een winterdip ontregeld.
- Maar ook stofjes zoals serotonine, noradrenaline en dopamine hebben te lijden onder de aanmaak van melatonine overdag. Het ontbreken van deze stofjes is van invloed op je humeur, je eetlust en je concentratie.
Door lichttherapie toe te passen stopt jouw lichaam op het juiste moment met het aanmaken van het slaaphormoon melatonine. Door ’s ochtends vroeg een half uurtje gebruik te maken van een zogeheten daglichtlamp krijgt jouw lichaam een duidelijk signaal dat de dag begonnen is. Een daglichtlamp bootst het oppeppende effect van daglicht op een zonnige dag na. Het apparaat stimuleert speciale receptoren in je ogen en wekt hiermee de natuurlijke reactie van het lichaam op zonlicht na. Dit resulteert in meer energie, een goed slaappatroon en een beter humeur.
4. Beweeg iedere dag!
Verander je tijdens de winterperiode in een ware couch potato? Bedenk je dan dat in beweging blijven juist nu een must is. Naast wat vaker de trap nemen, een blokje om in je pauze en de fiets pakken voor de dagelijks boodschapjes is het ook belangrijk om wat intensiever te bewegen. Kies een sport of activiteit waarbij je hartslag omhoog gaat. Dit kan een rondje hardlopen, een potje voetballen met je kids of een heuse workout zijn, maar ook los gaan op jouw favoriete dansplaat telt als intensief bewegen.
Een half uurtje per dag sporten of intensief bewegen is al voldoende om jouw humeur een flinke oppepper te geven. Als beloning voor dit half uurtje zweten maakt je lichaam namelijk endorfine aan. En dit stofje wordt niets voor niets het gelukshormoon genoemd. Het zorgt namelijk voor een lekker gevoel! Weetje van de dag: je maakt endorfines ook aan na een orgasme. Just saying…
5. Wees lief voor jezelf
Heb je het even moeilijk? Dan is lief zijn voor jezelf, oftewel zelfcompassie een belangrijke factor. Mensen waar je van houdt help je tenslotte ook met lieve woorden, een dikke knuffel of een lief cadeautje. Liefdevol en begripvol naar jezelf kijken, jezelf kunnen troosten en moed inspreken is echter helemaal nog niet zo makkelijk. Hierbij wat tips!
- Schrijf op wat je behoeftes zijn. Denk aan een warm bad, een complimentje, een dikke knuffel of misschien wel een avondje dansen. Pik er een behoefte uit en zorg dat die behoefte vervuld wordt.
- En een ‘pyjama dagje’ is natuurlijk heerlijk, maar als dit een trend wordt, dan is het handig om eens een goed gesprek met jezelf te hebben. Stel jezelf kritische vragen en probeer deze ook te beantwoorden. Hierdoor leer je meteen om meer naar je gevoel te luisteren.
- Naast lief zijn voor jezelf, is het ook belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. Gezond eten en jezelf goed verzorgen is ook belangrijk om fit en energiek te blijven.
- Hang jouw favoriete positieve spreuk op een plek waar je dagelijks voorbij loopt. Gewoon, als reminder!
Vind je het moeilijk om negatieve gedachten los te laten, of tijd te nemen voor jezelf? Mediteren kun je leren!
6. Doe dingen met aandacht
Aandacht maakt alles mooier! En naast je tempo verlagen, is dit dus ook een belangrijke factor. Verdeel de door jouw gekozen taken in behapbare stukken en laat je gedachten niet afdwalen. Heb je als taak mailtjes beantwoorden? Markeer deze dan voordat je ze uitgebreid gaat lezen in volgorde van belangrijkheid. Laat je niet afleiden door binnenkomende mailtjes, meldingen van Facebook en leg je telefoon buiten handbereik. Beantwoord de belangrijkste mailtjes eerst en werk zo het lijstje af. Door je op 1 ding tegelijk te focussen creëer je rust en krijg je een beter overzicht. Hierdoor kun je beter omgaan met stress, simpelweg omdat je het overzicht niet meteen verliest. Iets afmaken geeft een goed gevoel en dat is iets wat je nu wel kunt gebruiken.
7. Wees dankbaar
Mensen die dankbaar zijn met wat ze hebben zijn stressbestendiger en staan positiever in het leven. Het bijhouden van een dankbaarheidsboekje is een goede manier om de positieve kracht van dankbaarheid vast te leggen. En je raadt het al. In dit boekje schrijf je iedere dag op waar je die dag dankbaar voor was. Dit kunnen verschillende dingen zijn. Van knuffelen met de hond, een onverwacht verrassingsbezoekje van je moeder tot dankbaar zijn voor het huis waar je in woont of de maaltijd die je die avond gegeten hebt. Écht gelukkig zijn ben je namelijk pas als je dankbaar kunt zijn voor de dingen die je wel hebt en dit geeft een flinke dosis innerlijke rust.
8. Wees geen kluizenaar
Wist je dat mensen sneller herstellen na een stressvolle periode wanneer ze herinnerd worden aan warme vriendschappen en fijne relaties? Wanneer je last hebt van een winterdip ben je geneigd om jezelf terug te trekken en alleen maar bezig te zijn met jezelf. En je raadt het al: daar ga je jezelf niet beter van voelen. Het uitblijven van social contact kan de symptomen van jouw winterdip alleen maar erger maken.
Wanneer je liever op de bank blijft liggen zwelgen in zelfmedelijden is het wellicht een goed moment om jezelf juist onder de mensen te begeven. Want door jouw kluizenaarsgedrag worden die donkere dagen alleen maar langer en eenzamer. Sterker nog: zelfs mensen zonder winterdip zouden hier somber van worden. Verleg je focus eens op andere mensen en hun behoeftes. Echt contact maken met andere mensen zal je goed doen.
9. Zorg voor een positieve mindset
Het tegenovergestelde van dankbaar zijn is klagen. En laten de meeste mensen met een winterdip nu juist in dit laatste heel goed zijn. Nu zijn wij mensen sowieso snel geneigd om vooral de negatieve dingen in ons leven te benoemen. Jezelf richten op de positieve dingen die dit seizoen met zich meebrengt kan jou helpen. Wat denk je van de gezelligheid rondom de feestdagen, (letterlijk) uitwaaien op het strand of samen met je lief dineren bij kaarslicht? Door jezelf bewust te richten op positieve gebeurtenissen train je jezelf als het ware om open te staan voor positiviteit.
- Accepteer je sombere bui als iets dat er gewoon bij hoort.
- En zeg tegen jezelf dat er genoeg dingen zijn waar je wel invloed op uit kunt oefenen.
- Wees jezelf er van bewust dat deze gevoelens van tijdelijke aard zijn. Na regen komt zonneschijn!
- Schrijf dagelijks in je dankbaarheidsboekje.
- Accepteer de aanwezigheid van negatieve gedachtes, maar laat deze gedachtes ook weer voorbij gaan.
- Be positive en focus op de mooie dingen van dit seizoen.
Enjoy the winter!
0 reacties