Zwanger? Dan heeft jouw gebit ook wat TLC nodig!

Zwanger? Dan heeft jouw gebit ook wat TLC nodig!

Yvonne Kort

2 maart 2017


Ieder kind kost een tand

Ben jij bekend met de standaard lichamelijke klachten tijdens de zwangerschap?  De meeste kwalen zoals ochtend misselijkheid en soms overgeven komen vaak aan het begin van de zwangerschap voor. Obstipatie door een verminderde darmactiviteit kan juist in een later stadium voor een hoop ongemak zorgen. Maar wist je dat er ook in je mond veranderingen optreden als je zwanger bent?

In het verleden werd er vaak gezegd “ieder kind kost een tand”. Dat is gelukkig niet waar, maar tijdens de zwangerschap ben je wel vatbaarder voor problemen in de mond. De kans op gaatjes, tandvleesontstekingen en tanderosie nemen toe tijdens de zwangerschap.

Zwanger? Dan heeft jouw gebit ook wat TLC nodig!

Mogelijke oorzaken

Er verandert een hoop als je zwanger bent. De problemen in de mond kunnen dan ook verschillende oorzaken hebben.

  • De kans op cariës, ofwel gaatjes in tanden en kiezen kan worden veroorzaakt door een verandering in het eetpatroon. Vooral een hogere zoet en suiker inname tasten het tandglazuur aan. Daarnaast ontstaan gaatjes sneller als je vaker op een dat iets eet.
  • Een slechtere mondhygiëne komt vaak voort uit misselijkheid (in de ochtend) en vermoeidheid in de avond
  • Misselijkheid en overgeven hebben ook direct invloed op het tandglazuur. Maagzuur dat in de mond terecht komt maakt het tandglazuur zwakker
  • De enorme progesteron- en oestrogeen concentraties tijdens het tweede trimester van de zwangerschap zorgen ervoor dat het mondslijmvlies makkelijker doordringbaar wordt voor schadelijke stoffen. Het tandvlees wordt roder, zwelt wat op en bloed makkelijker
  • Onder invloed van oestrogeen verandert de bacteriële flora in de mond. Dit heeft een grotere kans op tandvleesontstekingen tot gevolg

Zwanger? Dan heeft jouw gebit ook wat TLC nodig!

Om ook tijdens de zwangerschap je mond gezond te houden is het belangrijk om je gebit dagelijks te reinigen met een tandenborstel. Vergeet ook de ruimten tussenin niet. Eet voldoende groenten en wat fruit, maar zorg ook voor genoeg gezonde vetten. Denk hierbij aan olijfolie, kokosolie, noten, avocado en vis. Tijdens je zwangerschap is het slim om je mondhygiënist een bezoekje te brengen.

Health is wealth!

Liefs Yvonne
www.oergezondemond.nl

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This