Heel jezelf in 5 stappen met Pranayama

Heel jezelf in 5 stappen met Pranayama

Mirjam Blanken

3 juni 2016


Heel jezelf in 5 stappen met Pranayama

De eerste paar jaren van mijn yoga-beoefening was ik toch een beetje teleurgesteld. Ik was er ergens van overtuigd dat yoga toch wel een soort superpowers met zich mee zou brengen, en dat ik me nooit meer vermoeid of gedeprimeerd zou voelen. Ik deed veel asanas, ademhalingstechnieken en meditatie, maar het voelde alsof er iets miste. Iedere dag, tegen het einde van de middag, voelde ik me zo vermoeid dat ik een powernap moest inlassen. Natuurlijk was ik druk met lesgeven, studeren en mijn sadhana (dagelijkse yoga routine). Maar zou ik niet in staat moeten zijn om dit alles te doen zonder zo moe te zijn?

Heel jezelf in 5 stappen met Pranayama

Wat ik leerde van pranayama

Gelukkig sprak ik met iemand die adviseerde meer pranayama te doen. Ik moet eerlijk zijn: Ik voelde nogal een weerstand tegen het idee. “Precies wat ik nodig heb!” dacht ik. “Nog meer verplichtingen.” Ik dacht heel eerlijk gezegd dat het allemaal wat te veel zou worden. Maar, wat bleek: het was precies wat ik nodig had…

Na een week begon ik al verschil te merken. Ik was minder vermoeid en ik kreeg veel meer werk gedaan. Ik kon iedere ochtend yoga doen, daarna werken tot de middag, mijn hond uitlaten en dan weer aan het werk zonder dat ik aan het einde van de dag compleet energieloos op de bank lag. Ik begon eindelijk die yoga-superpowers te herkennen!

Wat ik leerde door pranayama te bestuderen is dit: Je hebt oneindig veel energie, focus en wilskracht in je, maar je moet het zelf verzamelen en controleren.

Je hoeft je echt niet rot te voelen iedere keer dat er iets vervelends gebeurd! Je kunt werken aan je weerbaarheid tegen stress, moeilijkheden en negatieve energie. En pranayama is een hele handige tool daarvoor.

Vandaag wil ik je leren hoe ook jij de voordelen van pranayama kunt ervaren.

Wat is pranayama?

Pranayama is controle uitoefenen op jouw energie, maar wordt helaas vaak verkeerd begrepen als controle over ademhaling. De ademhalingstechnieken zijn er zeker een groot onderdeel van, maar het is jammer dat zoveel mensen het daarbij laten. Pranayama wordt veel waardevoller als je het gaat zien voor wat het echt is: een manier om al jouw energieën puur en stromend te houden.

En dan bedoel ik niet alleen fysieke energie. Prana betekent ‘ levensenergie’ (zoals Chi), en deze energie is super belangrijk voor je gezondheid.

Net zoals water stroomt deze energie door je lichaam om je te reinigen en waardevolle energiedeeltjes naar de juiste plekken te brengen.

Om dit iets visueler te maken staat hieronder een kaart van de chakras (energiecentra) en de drie grootste nadis (energiekanalen).

Heel jezelf in 5 stappen met Pranayama

Een bijna oneindig aantal kleine nadis vormen de vertakkingen van de drie grote nadis. Dit zijn de wegen waar jouw prana op reist om energie te verdelen in je lichaam.

Door negatieve gedachten, omgevingsfactoren en oude ervaringen wordt deze energie vervuilt of stopt het met stromen. Pranayama oefeningen zijn bedoeld om de energie te zuiveren en de “wegen” weer schoon te maken. Doe je dit niet, dan raak je vermoeid, gedeprimeerd of heb je continu het idee dat dingen “gewoon niet willen”.

Pranayama oefening

Wil je ook beginnen met het opruimen van jouw energiebanen? Dan heb ik hieronder een simpele pranayama oefening voor je:

Stap #1: Vind een rustige ruimte

Ga naar een kamer waar je even rustig kunt zitten of staan. Pranayama gaat vooral over innerlijk focus, dus het is belangrijk dat je niet gestoord wordt door telefoons, kinderen, vrienden of huisdieren. Vind je het lastig om zo’n plek te vinden? Sluit jezelf dan een kwartier op in de badkamer.

Stap #2: Creëer een beetje ruimte om te bewegen

Hoewel ademhalingsoefeningen niet zoveel ruimte innemen, hebben de overige oefeningen uit de pranayama wel wat ruimte nodig. Zorg ervoor dat je in ieder geval je armen in iedere richting uit kunt strekken zonder dat je iets raakt. Misschien is het ook prettig als het mogelijk is om je benen te strekken en dat je een beetje heen en weer kunt lopen. Verplaats gewoon een aantal dingen die in de weg staan, en je bent klaar om te starten.

Stap #3: Doe je favoriete asana

Ik stel voor dat je een yogahouding uitzoekt die gemakkelijk een aantal minuten vol kunt houden. Vanuit deze asana ga je namelijk de pranayama oefening doen. Hieronder staan nog een aantal voorbeelden, maar voel je vrij om jouw eigen favoriet te kiezen. 

Heel jezelf in 5 stappen met Pranayama

Stap #4: Breng je aandacht naar het lichaamsdeel dat je wilt helen over verbeteren

Deze stap is veruit de belangrijkste stap in deze oefening. Al je aandacht moet volledig naar het lichaamsdeel gaan dat je wilt helen. Dit is namelijk hoe de energie opschoont: je brengt er positieve energie heen en vervolgens laat je de ongewenste energie verdwijnen door goed uit te ademen. 

Wanneer je één lichaamsdeel gehad hebt, kun je door naar het volgende. Zo kun je jouw hele lichaam stap voor stap reinigen en uitbalanceren.

Onthoud: zelfs als je niet direct verschil merkt, werkt het toch. Niet iedereen is direct helemaal ingetuned op de fijnere energiestromen waardoor het soms lijkt alsof je maar ‘ wat doet’ . Toch hebben deze oefeningen altijd effect, zolang je het maar met een positieve houding uitvoert.

Stap #5: Creëer een serie asanas die alle lichaamsdelen langsgaan

Ons lichaam is meer dan een optelsom van alle lichaamsdelen. Voor het beste resultaat bij pranayamaoefeningen is het daarom ook van belang om een serie asanas achter elkaar te pakken om zo ieder lichaamsdeel aandacht te geven.

Veel (yoga-)docenten en guru’s hebben van dit soort ‘kant-en-klaar’-vinyasas (serie yogahoudingen) gemaakt. Maar het is niet verplicht om een serie van een ander te gebruiken. Je kunt ook je eigen lera(a)r(es) zijn!

Tips

  • Je hoeft geen urenlange pranayama-sessie te houden om resultaat te zien. 10 of 15 minuten per dag moet voldoende zijn.
  • Ga gewoon naar een rustige ruimte, begin met de eerste asana, breng je aandacht naar het lichaamsdeel dat je wilt helen, gebruik je ademhaling om ongewenste energie los te laten en ga vervolgens door naar het volgende lichaamsdeel.
  • Wanneer je klaar bent met de serie asanas kun je nog een momentje nemen om een intentie voor de dag te zetten. Zo maak je een geweldige start met de dag.
  • Iedere ochtend, voordat je bezig gaat met alle wereldse zaken, kun je de tijd nemen om de oude energie van gisteren even op te ruimen. Begin je ochtenden fris en krachtig, en die energie zal de hele dag bij je blijven.

Namaste!

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This