Hele geroosterde bloemkool uit de oven
Afgelopen zondag at ik bij een van de leukste restaurants van Groningen. Bij Het Concerthuis kun je niet alleen heerlijk borrelen (lees: heel veel Gin Tonics), maar ook vegetarisch en vegan eten is hier helemaal niet ingewikkeld. Op de menukaart vind je gerechtjes als geroosterde spruitensalade, Indiaas gebakken rijst en Tjap Tjoy. Maar ook een Indiaas gekruide bloemkool met een yoghurt-knoflook dip. Bij Het Concerthuis wordt deze gefrituurd met een deeglaagje. Jammerdepammer voor mij, want dit betekent helaas ook gluten. Maar als gefrituurde bloemkool kan, dan kan een hele geroosterde bloemkool uit de oven toch ook?
Bloemkool is zo veelzijdig! Heb je deze Indiase bloemkool soep al gespot op de website?
Wat heb je nodig?
voor 4 personen
1 biologische middelgrote bloemkool
voor de marinade
2 teentjes uitgeperste knoflook
3 uitjes, gesnipperd
5 el olijfolie
1 el garam masala
1/2 tl chilipoeder
1/4 tl kurkuma
peper en zout
50 ml kokosmelk
ovenschaal of braadslede
Zo ga je te werk
- Verwarm de oven vast voor op 175 graden.
- Snijd het bladgroen van de bloemkool af. Schraap grijze of bruine vlekjes weg. Verwijder ook zoveel mogelijk stam, maar zorg dat de bloemkool wel heel blijft en rechtop kan staan.
- Stoom of kook de bloemkool vast 10 tot 15 minuutjes voor.
- Fruit de uitjes samen met de knoflook met een scheutje olie in een koekenpan.
- Voeg de garam masala, kurkuma en chilipoeder toe en bak even mee.
- Schenk nu de kokosmelk en de rest van olijfolie erbij en breng de marinade op smaak met wat peper en zout.
- Zet de voorgekookte bloemkool in de ingevette ovenschaal en giet de marinade over de bloemkool.
- Laat dit even een kwartiertje staan. Wrijf de bloemkool tussendoor nog even een keertje extra in met de marinade.
- Rooster de bloemkool vervolgens in ongeveer 40-45 minuten gaar. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de grootte van jouw bloemkool. Ik had een biologische bloemkool en deze zijn over het algemeen iets kleiner.
- Als de bovenkant van de bloemkool lichtbruin is (en droog) dan kun je ervan uitgaan dat jouw geroosterde bloemkool klaar is. Wil je het zeker weten? Als je met een sateprikker gemakkelijk in de geroosterde bloemkool kunt prikken is hij gaar.
Enjoy!
Duik jij de keuken in om dit recept te maken? Laat je creaties zien op social media met #eatpurelove of tag @eatpurelove.
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
0 reacties