Het Banting dieet

Het Banting dieet

Mirjam Blanken

9 maart 2016


Het Banting dieet

In de Van Dale wordt een dieet omschreven als leefregel wat eten en drinken betreft, bijvoorbeeld op medische gronden of om af te vallen. Crashdiëten om in korte tijd gewicht te verliezen zijn bij de meeste mensen wel bekend. Deze zijn niet gezond. Om de simpele reden dat je op deze manier vaak belangrijke voedingsstoffen gaat missen doordat je vaak heel weinig en eenzijdig eet. Bij het banting dieet wordt koolhydraatarm gegeten en deze koolhydraten komen voornamelijk uit groenten en fruit. Eten zoals de natuur het bedoeld heeft, daar gaat het bij volgens dit dieet om. Lezen jullie mee?

Het Banting dieet

Eten wij wel menseneten?

  • Het Banting dieet is een dieet geïnspireerd door wat onze voorouders aten. Je kunt je namelijk afvragen of het moderne voedsel dat wij eten en drinken wel geschikt is voor ons. De eerste mensen leefden 200.000 jaar geleden. Deze jager-verzamelaars aten voornamelijk vruchten en groenten.
  • Het is ‘pas’ 12.000 jaar geleden zijn dat we gewassen zijn gaan verbouwen. Tijdens deze landbouwrevolutie was er geen noodzaak meer om rond te trekken om zo op zoek te gaan naar voedsel. Alle energie werd gestoken in het bouwen van nederzettingen, het verbouwen van gewassen, het aanleggen van een voorraad eten en voortplanting. Uit deze landbouwrevolutie ontstond ook de beschaving. Niets mis met deze vooruitgang zou je denken.
  • Tegelijkertijd veranderde hierdoor ook onze manier van eten. Ons eten bestond nu voornamelijk uit koolhydraten in de vorm van granen en graanproducten. In onze huidige samenleving kunnen we deze granen zo makkelijk bewerken dat ons eetpatroon de verschuiving heeft gemaakt naar het eten van voornamelijk geraffineerde koolhydraten.

Mensen eten pas de laatste 100 jaar geraffineerde koolhydraten. Dat is nog niet 1% van de tijd dat we op aarde zijn.

  • Tel bij deze verschuiving ook nog eens op dat weinig vet in de jaren ’50 de standaard werd en genetisch gemanipuleerd voedsel zijn intrede deed en ons ‘menseneten’ ook nog eens beïnvloedde. Vandaag de dag zien we producten waar met koeienletters ‘zonder kunstmatige suikers’ op staat en vervolgens vol zit met kunstmatige zoetstoffen. Snappen jullie nog wat je kunt eten voor een gezond gewicht en goede gezondheid?

The story behind Banting

William Banting , een Londense begrafenisondernemer, klopte in 1862 aan bij zijn arts, William Harvey. Hij was zo zwaarlijvig geworden en wilde dit gewicht ook weer kwijtraken. William Harvey besloot zijn patiënt een zogenaamd LCHF-dieet (low-carb, high-fat) te laten volgen. Hij beperkte de hoeveelheid koolhydraten die Banting mocht eten. Maar dat niet alleen. Zijn maaltijd frequentie ging omlaag naar 4 bescheiden maaltijden per dag op basis van groenten, fruit, vlees en brood, melk, bier, suiker, aardappelen.  Boter moest worden vermeden. Van boter dacht men namelijk toentertijd dat dit zetmeel bevatte.

Banting verloor behoorlijk wat gewicht en bracht een boek uit. Niet veel later kwamen er allerlei varianten op het Banting-dieet op de markt. Sommige met meer eiwitten, andere juist met meer vetten. Ondanks deze verschillen was er wel een gemene deler; allemaal waren ze het er over eens dat de hoeveelheid koolhydraten beperkt moest worden.

Insulineresistentie

In onze huidige samenleving eten we behoorlijk wat koolhydraten. Vaak wel 5-6 keer per dag. Dit begint al bij het ontbijt met een boterhammetje, vervolgens eten we een koekje bij de koffie. Krap 2 uur later gaan we wederom aan de bammetjes. Tijdens onze 4-uurs dip hebben we behoefte aan wat lekkers en eten we een granenbiscuit. Wanneer we ’s avonds ons bord opscheppen ligt hier vaak een royaal portie pasta, rijst of aardappelen op ons bord. En die late night snack? Een bakje chips eet zo lekker weg al zappend voor de televisie.

Natuurlijk is bovenstaande een uitvergroot voorbeeld, maar je zult er versteld van staan hoeveel geraffineerde koolhydraten je eet in 24 uur. Let’s face it: haal jij het merendeel van je koolhydraten uit groenten en fruit? Of juist uit ontbijtgranen, brood, pasta of een ‘gezonde’ koek?

Doordat we al zo lang zo vaak koolhydraten eten is er sprake van een ware opmars van het fenomeen insulineresistentie. Simpel gezegd gebeurt er het volgende.

  1. Als er glucose je lichaam binnenkomt maakt je alvleesklier het hormoon insuline aan.
  2. Insuline zorgt ervoor dat de suikermoleculen uit je bloedbaan weggewerkt worden en naar de lichaamscellen getransporteerd worden. Je bloedsuikerspiegel daalt nu weer.
  3. Bij de cellen aangekomen zorgt de glucose voor het aanmaken van energie in de cellen.
  4. Maar als er steeds weer opnieuw veel aanvoer van glucose is en alle voorraden zitten vol dan sluiten de cellen op een gegeven moment hun ‘deuren’. Dit heeft verschillende gevolgen.
  5. Een teveel aan insuline wordt door het lichaam opgeslagen als vet en kan dus van invloed zijn op je gewicht.
  6. Ook is het van invloed op je energiehuishouding. Wanneer de glucose niet goed meer in je cellen kan komen doordat ze insuline ongevoelig zijn geworden heb je een probleem met het aanmaken van energie. Iemand met insulineresistentie heeft dan ook voortduren trek en kan maar moeilijk een maaltijd overslaan.

Hoe groter onze insulineresistentie wordt, hoe vatbaarder we worden voor obesitas, diabetes, hoge bloeddruk en hart-en vaatziekten.

Hoe stabiel is jouw bloedsuikerspiegel?

In het kort…

  1. Eet voldoende gezonde vetten. Vet verzadigt, geeft smaak aan je eten en is goed voor je gezondheid. Denk aan roomboter, olijfolie en kokosvet, maar in het Banting dieet worden ook uitgesmolten dierlijke vetten gebruikt.
  2. Eat your veggies! Groenten zijn een waardevolle bron van vitaminen, mineralen en bio-actieve stoffen. Probeer bij iedere maaltijd iets groens te eten en varieer.
  3. Zorg voor 3-4 eetmomenten per dag (afhankelijk van je gezondheid en leefstijl). Dit betekent dat je je tussendoortjes voortaan laat staan. Op deze manier zet je een goede stap in de richting van het oplossen van insulineresistentie. In het begin zul je snakken naar een tussendoortje, maar al na een paar dagen koolhydraatarm eten is deze ‘hang naar zoetigheid’ stukken minder of zelfs helemaal verdwenen. Zorg er wel voor dat je goede volwaardige maaltijden nuttigt.
  4. Eet niet te veel, maar ook niet te weinig! Eet zoveel dat je een voldaan gevoel hebt. Goed kauwen en langzamer eten helpt hierbij.
  5. Ga niet helemaal los op eiwitten. Een essentieel onderdeel van banting is het vergroten van de vetconsumptie en het terugdringen van je koolhydraatinname. Qua eiwitten kun uitgaan van zo’n 80-90 gram vlees of vis per maaltijd.
  6. Ga etiketten lezen! De zogenaamde sluipsuikers vind je ook in ‘gezonde’ producten en kant-en-klaar maaltijden. Gebruik liever helemaal geen pakjes en zakjes of voorverpakt voedsel.

De optelsom van een gezond leven

Met alleen ‘echt eten’ zet je natuurlijk al behoorlijk wat stappen de goede richting in. Maar als je vervolgens met veel stress door het leven gaat, is dit niet gezond. Heel de dag achter je laptop op kantoor zitten en nauwelijks bewegen is ook niet gezond. Het gaat dus om een combinatie van voeding, beweging en ontspanning.

Meer lezen over het Banting dieet?

Health is wealth!

Eet ik volgens het Banting dieet? Nope! Toen ik hoorde over het Banting dieet zag ik zeker wat overeenkomsten met mijn eetpatroon, maar er zijn zeker wel verschillen te ontdekken. Simpelweg zou je kunnen zeggen: eet gevarieerd, eet meer planten, eet niet te veel (en te vaak) en geef je lichaam voeding met de goede energie en voedingsstoffen. 

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Disclaimer: Deze gegevens zijn uitsluitend bedoeld ter algemene informatie. Wanneer je aan de slag gaat met een dieet of verandering in leefstijl en/of voedingspatroon, is het aan te raden een arts of voedingsdeskundige te raadplegen.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

1 Reactie

  1. Fijn artikel heb je geschreven. Ik ben zelf net begonnen met Banting (met hulp van Louisette van bantingnederland.nl), maar niet vanwege het verliezen van gewicht. Vooral omdat ik hoorde dat je er scherper door zou worden met minder dips.

    Ben nu een paar dagen bezig met het drastisch terugbrengen van koolhydraten in mijn voeding. Ik maakt gebruik van ‘de Bantinglijsten’ en het kookboek. Ik moet zeggen dat het me goed bevalt. Brood en aardappelen vond ik toch al niet zo lekker.

    Maar dat stukje chocola bij de thee moeten missen, daar moet ik nog wel even aan missen.

    Het kookboek dat ik kocht (iets anders dan je hierboven vermeld, maar wel van dezelfde schrijver) bevat heerlijke gerechten dus ik kook me suf 😉

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This