Hittegolf? De 7 beste gezondheidsadviezen en tips op een rijtje

hittegolf

Mirjam Blanken

30 juli 2020


Hittegolf? De 7 beste gezondheidsadviezen en tips op een rijtje

Klagen over de warmte is een no go, want waarom staat er wel een vakantie naar een tropisch oord op de planning? Toch is het logisch dat niet iedereen blij wordt van tropische temperaturen. Sterker nog: het RIVM heeft vanwege de hittegolf niet voor niets het Nationaal Hitteplan aangekondigd.

Met dit protocol roept het gezondheidsinstituut op om extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. Ik heb de 7 beste gezondheidsadviezen en tips op een rijtje gezet. Want eerlijk is eerlijk, zelfs als je niet tot de risicogroep behoort kan de aanhoudende warmte voor ongemak en problemen zorgen.

Zomer 2020Zomer 2020

1. Drink voldoende water (en herken uitdrogingsverschijnselen)

Inkoppertje wellicht, maar wat veel mensen niet weten is dat wanneer je dorst hebt, je eigenlijk al een beetje uitgedroogd bent. Zorg dus dat je (zeker als je onderweg bent) altijd een flesje water bij je hebt. Het grootste deel van ons lichaam bestaat namelijk uit vocht en water is dan ook van essentieel belang om goed te kunnen functioneren.

Naast dorst zijn er nog meer signalen die aangeven dat je een tekort aan water hebt. Wees alert op uitdrogingsverschijnselen zoals een droge mond, concentratieverlies, hoofdpijn, duizeligheid, spierpijn, krampen en misselijkheid.

Hoeveel water moet je nu eigenlijk drinken per dag?

2. Draag dunne, luchtige kleding van natuurlijke materialen

Vergeet strakke kleding en kleding gemaakt van polyester. Draag tijdens deze warme dagen liever dunne, luchtige kleding gemaakt die goed ‘ademt’ van bijvoorbeeld katoen, lyocell (tencel) of linnen. De kleur van je kleding is trouwens ook van invloed. Donkere kleding absorbeert meer licht en warmte dan lichte kleuren. Kies als het even kan voor sandalen of instappers en vermijd sokken.

3. Zoek verkoeling

De ventilator aan, een natte handdoek in je nek, een lauwwarme douche en je voeten in een teiltje water geven verkoeling. Heb je nog steeds last van de hitte? Je kunt investeren in een goede, duurzame airco. Of een goedkopere optie: ga op zoek naar een plek waar je (meer) verkoeling kunt vinden zoals het winkelcentrum of de bioscoop.

4. Zorg voor voldoende ventilatie in huis

Je huis hermetisch afsluiten lijkt een goed plan, maar dat is het niet. Door ’s avonds, ’s nachts en ’s ochtends de boel lekker tegen elkaar open te etten laat je koele, frisse lucht binnen. Overdag kun je dan alle deuren en ramen sluiten en je gordijnen en jaloezieën sluiten om je huis zo lang mogelijk koel te houden.

Een ander trucje is de ventilator op die tijdstippen op een strategische plek te zetten. Het principe van een ventilator is namelijk simpel. Dit apparaat zuigt lucht op en blaast deze er vervolgens aan de voorkant weer uit. Dit betekent dat je twee dingen kunt doen:

  • Zet je slaapkamerraam open en zet een grote ventilator in de deuropening. In dit geval blaast de ventilator juist de overloop in en trekt hij als het ware de warme lucht uit de slaapkamer.
  • Optie twee is de ventilator juist neer te zetten bij het open raam, zodat de koele lucht van buiten richting het bed wordt geblazen.

Goed slapen met warm weer? Met deze tips ben je zo in dromenland!

5. Beperk inspanningen en blijf uit de zon

Wist je dat mensen in warme landen een lager geondheidsrisico hebben? Dit komt waarschijnlijk doordat hun lichaam zich heeft aangepast aan het warme klimaat. Dit is meteen een goed excuus om de komende dagen lekker kalm aan te doen. Wil je toch graag buiten sporten? Doe dit dan ’s ochtends vroeg of juist ’s avonds als het wat afgekoeld is.

10 gouden tips voor hardlopen in de hitte

Het RIVM waarschuwt overigens dat de komende dagen de uv-straling van de zon hoog is. Onbeschermd de zon in, is nu geen goed idee. Ontkom je er niet aan dat je de zon in moet? Smeer je dan iedere 2 uur in en bescherm je huid, gezicht en ogen door het dragen van een pet, een zonnebril en luchtige kleding met lange mouwen.

6. Heb je een chronische ziekte?

Als je een chronische ziekte, zoals bijvoorbeeld diabetes hebt, dan moet je extra alert zijn bij extreem warm weer. Tropische temperaturen kunnen namelijk je bloedsuikerspiegel ontregelen. Insuline werkt sneller bij warmte en hierdoor kan je bloedsuikerspiegel sneller dalen en een warmte-hypo ligt dan op de loer.

Bovendien bleek afgelopen week uit onderzoek van het Rode Kruis dat zo’n 80% van de ouderen die medicijnen gebruiken, zich niet bewust is van de invloed van de hitte op de werking van hun medicatie. Het gaat dan om medicatie die gebruikt wordt bij hart- en vaatziekten, luchtwegaandoeningen, psychiatrische ziekten en zoals eerder gezegd diabetes.

Tel daarbij op dat bij oudere mensen de temperatuurregulatie minder goed werkt, het dorstgevoel afneemt en ook hart en longen minder goed werkt en je snapt waarom het verstandig is om deze dagen rustig aan te doen.

7. Let op elkaar

Naast ouderen en (chronisch) zieke mensen, zijn ook kinderen en zwangere vrouwen een kwetsbare doelgroep tijdens langdurige hitte. Check dus even bij je oudere buurman en zorg dat je kroost in ieder geval voldoende drinkt.

Health is wealth!

Liefs Mirjam


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This