E-waste, urban mining en Closing the Loop: hoe duurzaam is jouw mobiele telefoon?

Mirjam Blanken

3 september 2018


E-waste, urban mining en Closing the Loop: hoe duurzaam is jouw mobiele telefoon?

Ik ben er dus zo eentje. Zo iemand die stiekem ieder jaar bij het uitkomen van de nieuwste iPhone het liefst het nieuwste exemplaar wil bemachtigen. Want: betere camera, nieuwe features, you name it. En aangezien ik mijn ‘oude’ exemplaar altijd een tweede leven geef, vond ik dat ik best duurzaam bezig was. Als een struisvogel stak ik mijn kop in het zand en verschoof zo het probleem van mijn gebruikte smartphone (die ooit bij het afval belandt) naar de volgende gebruiker. Met een beetje mazzel gunt gebruiker nummer twee het mobieltje zelfs een derde of vierde leven.

En vaak belanden oude smartphones ook in ontwikkelingslanden zoals Afrika. Zo gaat mijn oude smartphone helemaal lekker lang mee, maak ik bovendien iemand in Afrika blij en hoeven er ook nog eens minder smartphones geproduceerd te worden. Win-win toch? Helaas pindakaas! Je mobiel een tweede, derde en misschien wel vierde leven gunnen is natuurlijk heel fijn, maar uiteindelijk belandt jouw oude mobieltje toch echt bij het afval als zogeheten e-waste.

mobiele telefoon

Check hier mijn favoriete meditatie apps!

Elektronisch afval is een serieus probleem

En laat e-waste vandaag de dag nu net de snelst groeiende afvalstroom ter wereld zijn. Sterker nog, wereldwijd komt er jaarlijks zo’n 48 miljoen ton bij! Ter illustratie: dit is vergelijkbaar met het gewicht van 24 miljoen auto’s. Typisch gevalletje ‘ook als duurzame blogger leer je nog iedere dag’.

E-waste dump, oftewel elektronisch afval is in korte tijd een wereldwijd probleem geworden en dat is mede te danken aan onze wegwerpcultuur. Want niet alleen defecte elektrische apparaten worden weggegooid, ook ‘gedateerde’ smartphones belanden vroegtijdig op deze afvalberg. En dat terwijl je elektrische apparaten misschien nog kunt repareren of in het geval van smartphones prima kunt recyclen. Sterker nog, urban mining is hot and happening. Want wist jij dat er in jouw mobieltje waardevolle grondstoffen zoals goud, zilver en koper zitten die opnieuw gebruikt kunnen worden?

En guess what: die smartphones die in Afrika belanden? Die worden weliswaar optimaal gebruikt, maar belanden wanneer ze kapot zijn alsnog op die groeiende berg e-waste. Nu is urban mining en recyclen in Afrika net even wat minder populair (lees: dat doen niet, simpelweg omdat ze daar geen goede recycling infrastructuur hebben) en vervolgens belanden die smartphones dus alsnog op de vuilnisbelt.

T-Mobile & Closing the Loop

Om dit probleem te tackelen heeft T-Mobile samen met Closing the Loop een unieke samenwerking opgezet. Closing the Loop is een organisatie die inmiddels expert is op het gebied van het inzamelen en recyclen van kapotte telefoons in ontwikkelingslanden. En met Closing the Loop als partner in de strijd tegen de berg e-waste wordt het pas echt circulair. Closing the Loop ontwikkelde namelijk het One-To-One principe waarbij voor iedere refurbished telefoon die verkocht wordt, zij een oud mobieltje van de e-waste afvalberg redden. Inmiddels zijn er in Europa al 3 fabrieken waar deze oude mobieltjes gerecycled kunnen worden.

T-Mobile Recycle Deal

T-Mobile is trouwens de eerste telecomprovider die dit e-waste probleem actief aanpakt. Op deze manier hopen zij hun steentje bij te dragen aan een beter milieu, andere telecomaanbieders te inspireren en meer bewustwording te creëren. En zeg nou zelf? Je oude smartphone doneren aan iemand in Afrika is tof, maar ervoor zorgen dat je mobieltje aan het eind van rit gerecycled wordt is nog toffer!

Het idee achter deze deal is dat je kiest voor een abonnement, inclusief een nieuwe smartphone en de zogheten Recycle Deal. Geen gedoe met leasen, het toestel is 100% van jou. Aan het eind van de looptijd van je contract verkoop je jouw mobiel terug aan T-Mobile. T-Mobile biedt het toestel vervolgens aan voor hergebruik of recycling en Closing the Loop zorgt op haar beurt ervoor dat voor iedere Recycle Deal een toestel van de e-waste dump wordt gerecycled. En zo is de cirkel weer helemaal rond!

In het kader van een win-win-win situatie betaal je maandelijkse minder voor je abonnement. De waarde van je smartphone na afloop van je abonnement wordt vooraf vastgesteld en verrekend met je maandelijkse abonnementskosten. Op deze manier weet je zeker dat jouw telefoon niet als e-waste op de vuilnisbelt belandt. Nice to know: je hebt altijd de optie om je telefoon aan het eind van je abonnementsperiode te houden. Je betaalt dan de restwaarde van je telefoon terug aan T-Mobile.

mobiele telefoon

Wist je dat?

  • T-Mobile de eerste telecomaanbieder is die het e-waste probleem actief aanpakt?
  • slechts 16% van alle e-waste gerecycled wordt?
  • Jouw oude mobiele telefoon waardevolle grondstoffen, zoals goud, zilver en koper en rubber bevat?
  • Closing the Loop een oud mobieltje inzamelt voor iedere verkochte telefoon via de Recycle
    Deal van T-Mobile, om deze vervolgens te recyclen?
  • Er op deze manier al ruim 1.9 miljoen telefoons verzameld zijn?
  • Hierdoor minder nieuwe waardevolle grondstoffen nodig zijn?
  • Er op deze manier ook nieuwe banen worden gecreëerd in Afrikaanse landen?

Let’s go green!

Wat doe jij normaal gesproken met je oude mobiele telefoon? En wat vind je van het initiatief van T-Mobile om de Recycle Deal in het leven te roepen? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Let me know! 

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Dit artikel is geschreven in samenwerking met T-Mobile. Lees hier mijn disclaimer.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This