Je gaat naar je werk en onderweg begin je al te piekeren over alles wat je vandaag af moet hebben. Rijd je weer naar huis, dan weet je dat je het morgen nóg drukker hebt, omdat er zoals gewoonlijk vandaag zaken tussendoor kwamen. ’s Avonds in je bed lig je te piekeren, totdat je eindelijk oververmoeid in slaap valt. Werkstress, dat is iets heel normaals.
Je kunt best een korte tijd extra belast worden. Gebeurt dit echter structureel, voor langere tijd, dan liggen overspanning, burn-out en psychische klachten op de loer. Het voorkomen van continue werkstress is een zaak tussen jou en je werkgever. Het helpt al heel wat als je thuis echt kunt bijtanken. Werkstress is veel beter te verdragen als je balans in je leven hebt. Dit kan bijvoorbeeld in een hygge interieur.
Waar komt hygge vandaan?
Hygge komt uit Denemarken en volgens de Denen is het woord onvertaalbaar. Wij Nederlanders denken aan een knusse vorm van gezelligheid die heel rustgevend werkt. Het begrip hygge stamt af van het Oud-Noorse woord ‘hyggja’. Het is misschien leuk om te weten dat ‘hyggja’ ook verwant is aan het Engelse ‘to hug’.
Zullen we hygge dan maar aanduiden als een knusse gezelligheid die je als het ware omhelst? Een gezelligheid waarin jij je geliefd en gekoesterd weet? In zo’n omgeving tank je gemakkelijk bij en ervaar je harmonie. Daar moet je dan wel wat voor doen.
Waar moet een hygge inrichting aan voldoen?
Een interieur dat je met recht hygge mag noemen, bouwt voort op de tradities van de Deense, of eigenlijk Scandinavische manier van inrichten. Denk aan ruimte, klare lijnen, functionaliteit en rust. Als je jouw inrichting helemaal hygge wilt maken, werk je het beste met warme en natuurlijke kleuren die van zichzelf helderheid geven, vooral op de donkere dagen. Beige, crème en lichtbruin zijn mooie basiskleuren.
Als in Scandinavië de winter aanbreekt, wil je immers van elk straaltje zonlicht kunnen genieten. Hout is hét basismateriaal in veel hygge interieurs. We hebben het dan wel over licht getinte houtsoorten, zoals grenen, es, populier en berken. Wil je leuke meubelstukken en accessoires in je huis, denk dan vooral aan natuurlijke materialen zoals sisal, schapenwol, maar ook leer, linnen en natuursteen.
Eigenlijk heeft hygge ook veel weg van het Zweedse lagom. Voor de rest ben je helemaal vrij om je huis in te richten, zolang jij je er maar optimaal in thuis voelt. Sfeerverlichting, kaarsen, mooie kamerplanten, je kunt het zo gek niet bedenken of jij weet het wel tot een rustgevend geheel te combineren.
Doe-het-zelven op de hygge manier
Als je aan hygge, gezelligheid en natuurlijke materialen denkt, hoeft je natuurlijk niet alles te kopen. Wat is er nu rustgevender dan zelf creatief aan de slag gaan? Een gezellig boekenrekje bij je keuken, voor je favoriete kookboeken? Of zelf een mand vlechten waar je magazines in bewaart? Misschien heb je wel een oud kastje dat je helemaal zelf kunt opschuren, in de beits zetten en vervolgens versieren met mooie decoraties van natuurlijke materialen als sierstenen en schelpen.
Heb je veel kleine voorwerpen die je graag wilt uitstallen? Maak een eigen rek waarin ze allemaal passen en bevestig dit aan je muur met schroeven of montagekit. Hygge en kaarslicht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maak eigen waxinelichtjes door schelpen met kaarsvet te vullen of zoek in het dichtstbijzijnde bos eens naar mooie takken die je schuurt, beitst en vervolgens tezamen verwerkt tot een eigen natuurlijk ogende kandelaar.
Goed eten, het liefst met geliefden en vrienden, hoort ook bij een hygge lifestyle. Reserveer wat ruimte voor je eigen kruidentuin. Gebruik aardewerken potjes die je uiteraard een mooie verflaag geeft met subtiele decoraties.
Past hygge bij jou?
Je wilt meer balans in je leven. Je vindt het geen probleem als je het soms te druk hebt, als het maar nooit meer te lang te druk is. In een hygge interieur, die je voor een deel zelf ontwerpt en maakt, gaat dat zeker lukken!
0 reacties