Je lijf houdt zichzelf voor de gek
Hartkloppingen, duizeligheid, tintelingen, wiebelbenen, een droge mond, overmatig zweten, benauwdheid… De symptomen van hyperventilatie zijn op zijn zachtst gezegd geen pretje te noemen. Stress staat met stip op 1 in het rijtje van de meest voorkomende oorzaken van hyperventilatie en paniekaanvallen. Bij een normale stressreactie gebeurt er het volgende: je hartslag gaat omhoog, je bloeddruk stijgt, je gaat sneller ademen, je gaat zweten en je bent alerter. Bovendien gaat de energie in je lichaam naar je spieren om of hard weg te rennen (flight) of te vechten (fight). Dit wordt veroorzaakt door de adrenaline die vrijkomt. Je lichaam bereid zich zo voor om zo goed mogelijk te kunnen reageren op de ‘gevaarlijke situatie’.
Dit fight-flight systeem is dus een prima systeem om te kunnen overleven. Alleen…ons lichaam kent het verschil niet tussen ‘schoonmoederstress’, ‘help ik sta oog in oog met een tijger stress’ en ‘te weinig tijd op mijn werk stress’. Het herkent simpelweg het fenomeen chronische stress niet. Hierdoor heb jij het gevoel dat je jezelf in een levensbedreigende situatie bevindt, terwijl er geen werkelijke reden voor is. Schrik je dusdanig van deze, vaak heftige lichamelijke reacties? Dan loop je de kans een aanval van hyperventilatie of zelfs een paniekaanval te krijgen.
Hyperventiliatie is niet het probleem, het is het gevolg van een te hoge basis spanning.
Eerste Hulp Bij Hyperventilatie
Hyperventilatie is dus simpelweg het gevolg van een te hoge basisspanning. Wanneer je je teveel laat leiden door deze signalen, kan er een angstgedachte ontstaan. Je lijf houdt je in feite voor de gek. Dit is op zich al bijzonder beangstigend, want je krijgt het gevoel dat je alle controle over je lichaam verliest. Maar wat er eigenlijk gebeurt is het volgende:
- Chronische stress zorgt voor een te hoge basis spanning.
- Vervolgens gaat je lichaam spanningsklachten geven: je ademhaling gaat omhoog, je spierspanning neemt toe, je hormonale huishouding raakt ontregeld, …
- Daarna krijg je klachten. Tot die tijd was het redelijk onbewust, maar de problemen beginnen te komen bij het bemerken van de klachten. Je voelt dat je hartslag hoger wordt, je krijgt het benauwd en je gaat zweten.
- Na het bemerken van die klachten ga je ze negatief interpreteren en bijvoorbeeld denken ‘als ik het maar niet in gezelschap krijg’ en dit creëert weer angst.
- Die angst verhoogt weer je basis spanning en zo kom je in een negatieve loop en dat is heel moeilijk om weer naar beneden te brengen.
Stap 1: Motiveren
Het eerste dat je moet doen is je distantiëren van de klachten. Dus stel dat het giert in je lijf, dan zeg je “ok, er zit een hoop spanning in mijn lijf. Wat kan mij het schelen, punt!”. Zet de boel in beweging, maar negeer de angst niet. Weet dat een paniekaanval vanzelf voorbij gaat en niet levensbedreigend is.
Stap 2: Omarmen
Vervolgens omarm je de angst. We hebben de neiging om van die angst weg te lopen, te bevriezen of er tegen te vechten, maar kijk de angst gewoon aan, omarm de angst. Glimlach er naar en zeg “ok, fijn dat je me wilt waarschuwen, kom maar op!” De lichamelijke reacties willen jou namelijk beschermen en zijn simpelweg een ‘natuurlijke reactie’. Wanneer je dit tegen gaat werken, worden de klachten alleen maar erger. Accepteer dat je basis spanning op dit moment waarschijnlijk veel te hoog is.
Stap 3: Energie
Geef de angst zelfs energie, zeg “give me more!” Geef het juist meer energie, want daar raakt je amygdala (deel van je hersenen) van in de war. Die denkt ‘he, ik moet toch vluchten of in de kramp schieten?’ Maar je maakt een tegenovergestelde beweging van een kramp, je gaat juist bewegen op dat moment.
Stap 4: Doen
De laatste stap is doen: in actie komen, aangaan, afleiden, oppakken waar je mee bezig was. Verzet je niet krampachtig tegen de angst, maar laat de angst niet de overhand krijgen.
Als je de eerste letters achter elkaar zet ontstaat niet voor niets het woord ‘moed’.
De Week Van De Werkstress
Burn-out de wereld uit, dat is de missie van het burn-out behandelprogramma wat psycholoog, ervaringsdeskundige en ondernemer Albert Sonnevelt in samenwerking met Schouten & Nelissen ontwikkelde. Dit burn-out behandelprogramma, genaamd Burn inn, inclusief wetenschappelijke onderbouwing en een multidisciplinaire diagnose wordt deze week, in de Week Van De Werkstress geïntroduceerd.
Hiermee staat Burn-inn voor de beste behandeling bij een burn-out. Zo wordt de diagnose veelal met een relatief eenvoudig onderzoek gedaan. Om tot een betrouwbare diagnose te komen, verricht Burn inn maandelijkse wetenschappelijke gevalideerde metingen. Op deze manier is er continue inzicht waar de deelnemer staat in zijn of haar herstelproces. En the best of all: op basis van deze gegeven wordt een behandeling op maat gecreëerd. Met aanvullend een multidisciplinaire diagnose en wetenschappelijke onderbouwing gaat Burn inn voor de permanente aanpak: burn-out de wereld uit!
Interview met Albert Sonnevelt: de expert op het gebied van burn-out
Health is wealth!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
0 reacties