Aan mijn lieve, knappe, mooie dochter…

Mirjam Blanken

7 oktober 2017


Aan mijn lieve, knappe, mooie dochter…

Lieve Kimmieflimmie, 21 jaar… Time flies! En zoals ieder jaar dook ik de avond voor je verjaardag weer de fotoboeken in. Okay en een stuk digitaal. Thank God voor iPhones, digitale camera’s en iCloud. Op zondagnacht, 21 jaar geleden zag jij het tl-licht van het ziekenhuis na een, ik mag achteraf wel zeggen, easy peasy bevalling. Je besloot met je eerste hap lucht maar meteen helemaal aan te gaan en te laten weten dat je er nu toch echt was. En weet je knappie, je bent nooit meer uit gegaan. Van een nieuwsgierige baby, die helemaal niet wilde slapen, veranderde je in een eigenwijze dreumes die nooit kroop, maar nog voor haar eerste verjaardag besloot te gaan lopen. Praten deed je vanaf dag 1 volgens mij en als schoolgaand kind omringde je je met (vooral) vriendjes en vriendinnetjes. Je zwemdiploma haalde je in een record tempo. En ondanks dat je een vroege leerling was, vloog je ook door je middelbare school periode. En altijd met een drive waar een gemiddelde Keniaanse hardloper jaloers op is…

Aan mijn lieve, knappe, mooie dochter

I will hold your hand and watch the world spin madly around this life we’re in.
Everything goes quiet, when it’s you I’m with…

The first day of the rest of my life

En wat een reis hebben wij samen achter de rug. Ik weet nog goed dat opa mij de dag van jouw geboorte, terwijl ik je in je wiegje legde vroeg hoe het nu voelde voor mij om mama te zijn. Na een nachtje doorhalen, wat natuurlijk moet kunnen op je zestiende, was ik vooral overwelmed. Want ik kan je vertellen: het maakt echt niets, nada, noppes uit of je 16, 25, 38 of 43 bent als je je eerste kind krijgt. Alle moederinstincten en moedergevoelens gaan aan. Om nog maar te zwijgen over de hormonen die door je lijf gieren. Ik weet nog goed dat je die avond naast mij in slaap viel in bed en ik naar je keek. Je was simpelweg perfect! Maar wat ik toen nog niet wist, is dat ik samen met jou en door jou een volwassen vrouw zou worden. En weet je Kim, als ik er net als gisteravond bij stilsta hoe wij de afgelopen 21 jaar samen geflikt hebben, dan knap ik dus echt uit mijn vel van trots. Ik hoop dat je het leven met 2 handen blijft grijpen. It’s yours to have babe!

Aan mijn lieve, knappe, mooie dochter...

Back to school

First things first… want volwassen worden dat doe je niet in een paar dagen. Na 6 weken uitbuiken (thank the world voor mijn Australian trainingsbroek) en cocoonen was het moment daar: back to school. En man wat was dat heftig. In 6 weken tijd was er zoveel veranderd en tegelijkertijd ook weer niet. Ik stapte letterlijk ’s ochtends om half 9 in een compleet andere wereld, waar ik als tiener natuurlijk eigenlijk ook thuishoorde. Maar stiekem voelde ik me een vreemde eend in de bijt. De grote klap kwam toen mijn beste vriendin er ‘vandoor ging’ met jouw vader. Wat gunde ik jou een happy family met alles erop en eraan. Maar toch, die 6 jaren voordat Erwin in beeld kwam koester ik met heel mijn hart. Want wat was je een heerlijke baby! Met je felblauwe ogen trok je flink de aandacht. Ik weet nog goed dat een oudere vrouw ooit zei: “Met zulke blauwe ogen krijgt hij later vast veel meisjes”. Naast die mooie blauwe ogen, was je namelijk nogal lang kaal… Maar wat betreft aandacht heeft die oude wijze vrouw toch gelijk gekregen.

Aan mijn lieve, knappe, mooie dochter...

Let’s move!

D-day! Na ruim 2 jaar bij je lieve opa en oma gewoond te hebben, was het tijd voor ons eigen stekkie in Sommelsdijk. Ik zie je nog sjouwen met je peutermatrasje. Wat was je enthousiast! En dat is eigenlijk zoals je nog steeds bent. Vol in het moment, vol in het leven en nog steeds even hands on als er dingen moeten gebeuren. Inmiddels was ik klaar met de middelbare school en ondanks mijn harde werken vertrok ik zonder HAVO-diploma. Vol goede moed besloot ik het onderwijs in te gaan. De perfecte combi diende zich aan. Ik ging 1 dag in de week naar school en 2 dagen stage lopen. Na 3 jaar rondde ik deze opleiding af en ging ik voor het betere werk: ik ging juf worden! En dat werd ik, op mijn oude, vertrouwde basisschool waar jij inmiddels de kleuterklas onveilig maakte. Deze periode als alleenstaande moeder was op zijn zachtst gezegd intens en mijn dagen waren gevuld met werken, leren en moeder zijn. Opa en oma hebben de eerste jaren flink bijgesprongen, zodat dit allemaal haalbaar was. Want wat was het aanpoten…

Expand the family

En toen was daar Erwin, de tweede liefde van mijn leven… In een split second (lees: 3 maanden) was het beklonken en we vertrokken richting Zaltbommel. Nooit heb je geklaagd en met dezelfde ‘Kim power’ hielp je mee met verhuizen en klussen. En gezinsuitbreiding liet ook niet lang op zich wachten. In 2005 werd je broertje Ben geboren. Je werd grote zus! Een rol die tot op de dag van vandaag prima bij je past overigens. Ik wist niet dat Ben zijn mondhoeken zover omhoog konden, tot het moment dat hij jou in het vizier kreeg. All you need is love toch?

Puberty hits home

Waar je terrible two keurig had overgeslagen (op standaard weglopen in de HEMA na) maakte je dit tijdens je tienerjaren meer dan goed. Dat ene (hoop ik) foute vriendje en ietwat gekke beslissing nummer 386 is je vergeven. Jouw tienerjaren stonden ook in het teken van struggles. Struggles met leraren, je moeder, het avondeten, de vakantiebestemmingen en het leven. Maar ook de real deal kwam boven tafel. Levensvragen waar een kind van 14 zich natuurlijk helemaal niet mee bezig hoort te houden, maar die onlosmakelijk verbonden zijn met de situatie waar wij ons in bevonden. Je hebt je er kranig doorheen geslagen… Maar wat had en heb ik soms nog steeds met je te doen. Ik had het je zo anders gegund. Ik hoop dat ik je heb geleerd dat de mensen die er toe doen dichtbij jou zijn. Letterlijk en figuurlijk.

And I always liked that about me.
That I know what I am fighting for and for this I’d go to war.
Weapon in mind is my minds skin.
Swaddled around the only body part that should matter, my heart. 

Terrified if I let go, I also lose myself…
And I don’t want to be somebody else.

Of she goes

Remember this song? Deze zong je al mee toen je 4 jaar was. Dat zal vast iets te maken hebben met mijn muziekkeuze en het feit dat ik dit nummer standaard op repeat afspeelde. Maar toen je begon aan je studie in Nijmegen en krap 3 maanden later je eigen stekkie had gevonden, popje dit nummer weer omhoog. Het leek nog maar zo kort geleden dat ik mijn eerste stappen zette naar ‘het alleen doen’. En stiekem was dat natuurlijk ook zo. Nu, bijna 3 jaar later, blijkt maar weer dat alles altijd op zijn pootjes terecht komt. Je hebt je plek gevonden, hebt leuke mensen om je heen en boont je eigen dopjes wel. Ik had niets anders verwacht. Behalve dan dat irritante (weliswaar halve) empty nest syndroom, wat ik even niet zag aankomen.

Aan mijn lieve, knappe, mooie dochter...

If this is true, I thought then, what will I think.
Will I stay, but rather I would get away.
I’m scared that I won’t find a thing.
And afraid that I turn out to be alone.

But I…
I have to learn, have to try, have to trust, I have to cry.
Have to see, have to know, that I can be myself.
And if I could, I would stay.

It’s your life now live it
Don’t shy away
Put all of you in it
I’ll be waiting here for you

Take a breath you need it
All the way
Take this fire now feel it
Hear me say
It’s your time believe it
I’ll be waiting here for you

7 levenslessen van big mama

Zoals mijn vader mij wijze lessen probeerde te leren, wil ik jou vandaag, op je verjaardag ook wat mama wijsheid meegeven. Hoe ouder hoe wijzer is trouwens bullshit hoor. Dat is al meteen les 1. Sterker nog, ik blijf er al voormalig juf bij dat kinderen vaak slimmer zijn dan grote mensen. Just saying…

1. Don’t grow up, it’s a trap!

Natuurlijk is het wel handig als je je rekeningen op tijd betaald, op tijd op je werk verschijnt en een fietsband kunt verwisselen. Maar voor de rest is volwassen zijn een illusie hoor. Het is volgens mij iets wat zure oude mensen hebben bedacht die niet goed tegen kinderlijk enthousiasme en vrolijkheid kunnen. Blijf naar het leven kijken als een kind, blijf je verwonderen, wees vrolijk, wees verdrietig en heb een open blik. Ik beloof je, dat maakt het allemaal net een tandje leuker.

2. Be kind

Stom natuurlijk, maar aardig en lief zijn is dus echt een dingetje voor veel mensen. Dat wil niet zeggen dat mensen maar over je heen mogen walsen en al jouw liefde voor lief mogen nemen. Maar ik geloof heilig in de kracht van wederkerigheid: what goes around comes around. Noem het karma. And remember: everybody has a reason why they act like they act. Ook stomme mensen…

3. Live life to the fullest!

Betekent niet dat je 24/7 uit vliegtuigen hoeft te springen, jezelf 3 slagen in de rondte hoeft te werken en alle feestjes hoeft af te lopen. Ook met een dag Netflixen en lamballen kom je een heel eind. En hoe suf dit ook klinkt, time flies, dus geniet van iedere dag.

4. Travel the world!

Okay, je eerste verre reis naar Thailand was niet echt succesvol, maar reizen naar een land met enge bacteriën is dan ook geen must. Reizen is daadwerkelijk een van die dingen waar je geld aan uit geeft, maar wel rijker van thuis komt. Reizen maakt je open minded, zet je met 2 voeten op de grond en de herinneringen zijn priceless. Dat gezegd hebbende: zullen we een tripje New York plannen?

5. Do what you like most

Doe dingen waar je blij van wordt. Punt.

6. Let love rule

De liefde! Daar heb ik ook nog wel wat over te zeggen. Je bent het namelijk zo waard om een leven vol liefde te vinden. En in the end maakt het niet uit of je een man met 6 tenen vindt of overmatige lichaamsbeharing. Liefde is blind en gelukkig zijn er trimmers. Zonder gekheid: don’t settle for anything less en ga ervoor. Wees na 10 jaar nog over the moon als hij thuiskomt uit zijn werk (of vice versa), dan weet je zeker dat je de liefde van je leven gevonden hebt.

7 Blijf jezelf

Leuk die tips! Maar de ultieme tip is toch een afgezaagde… Jezelf blijven hoort eigenlijk met stip op 1 te staan, maar dan waren de andere tips zo overbodig, vandaar. En jezelf zijn, dat is me toch een partijtje ingewikkeld kan ik je vertellen. Maar iets zegt me dat dit bij jou wel goed zit!

Pain throws your heart to the ground
Love turns the whole thing around
No, it won’t all go the way, it should
But I know the heart of life is good

I know it’s good…

En keep dreaming big!

Liefs mama

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

1 Reactie

  1. Maud - Maudgeniet.nl

    Wat ontzettend mooi geschreven! En wat mag je trots zijn op jezelf en je gezin!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This