Friday favorites #63

Friday Favorites

Mirjam Blanken

6 oktober 2017


Friday favorites #63

Goedemorgen! Met het onstuimige weer van de afgelopen dagen is het meteen duidelijk dat de zomer voorbij is. Om het leed wat te verzachten schreef ik deze week een artikel met 3 tips voor een herfst detox. Dit seizoen is namelijk bij uitstek de tijd van loslaten, tot rust komen en goed voor jezelf zorgen. Hoe je dat doet? Dat lees je in deze Friday Favorites. En naast heerlijke recepten voor onder andere pompoen brownies, glutenvrije wafels en smoothie bowls, vind je in deze Friday Favorites ook 5 receptjes om zelf gezichtsmaskertjes te maken. Zelfs manlief moest er aan geloven en werd ingezet als testkees. Het chocolade masker is bij deze dus ook geschikt voor de gevoelige mannenhuid. En tot slot ging ik op pad met Alpro om soja te oogsten, gewoon in Nederland! Ik zette alle ins and outs over deze duurzame soja op een rijtje. Enjoy!

De 5 lekkerste eetbare gezichtsmaskertjes maak je zo!

Friday favorites #63

Je bent niet alleen wat je eet, maar ook wat je smeert! Veel huidklachten komen inderdaad van binnenuit. Denk maar eens aan een niet goed functionerende lever of darm. Maar dat neemt niet weg dat naast voeding die rijk is aan antioxidanten, vitamines, mineralen en goede vetten, beweging en ontspanning, jouw huid wel degelijk baat heeft bij natuurlijke huidverzorgingsproducten. Over schadelijke stoffen in huidverzorgingen lees je trouwens hier meer. Want je bent wel degelijk ook wat je smeert.

Wist je bijvoorbeeld dat zo’n 60% van wat je op je huid smeert, in je lichaam komt? Mijn motto is dan ook: smeer niets op je huid wat niet eetbaar is. Nu is dat zelfs met natuurlijke huidverzorging een uitdaging, vandaar dat ik de wereld van eetbare gezichtsmaskertjes dook. Mijn favoriete maskertje? Op dit moment het kalmerende havermout masker. Maar het chocolade masker is ook een aanrader hoor. En wat denk je van een pompoen maskertje met honing?

De 5 receptjes vind je hier!

Herfst detox: met deze 3 tips ga je gezond en happy de winter in!

Friday favorites #63

Ik houd van de herfst! Sterker nog: ik denk dat de herfst mijn favoriete seizoen is. Tenzij de regen met bakken uit de hemel komt en ik een afspraak buiten de deur heb. Just saying. En juist al die afspraken buiten de deur, die beperk ik nu tot een minimum. Want de herfst is voor mij de ideale periode om mezelf wat meer terug trekken, goed voor mezelf te zorgen en even op adem te komen. Sinds mijn overstap naar het fulltime bloggerschap zit ik weliswaar in heerlijke mallemolen, maar nu is het toch echt tijd om bewust wat gas terug te nemen. Tijd voor me, myself and I! En als er een ding is waar ik op zijn zachtst gezegd moeite mee heb, dan is dat loslaten. En laat de herfst nu bij uitstek de tijd van loslaten en bezinning zijn. Hoog tijd dus om mijn 3 beste tips voor een herfst detox met jullie te delen. Want lief zijn voor jezelf, dat kan op verschillende manieren!

Het hele artikel lees je hier!

Recept van de week

Friday favorites #63

Pompoen is altijd een goed idee! En aangezien het herfst is en dus pompoen seizoen, kun je helemaal niet meer om pompoenen heen. Naast heel erg lekker, is pompoen ook nog eens gezond. Zo staat pompoen onder andere samen met zoete aardappel, wortel, boerenkool en spinazie in de top 10 wat betreft de hoeveelheid vitamine A per 100 gram. Bovendien heeft pompoen een zachte en neutrale smaak waardoor het een perfect ‘verstop’ groente is. Deze oranje wafels met pompoen zijn dus ook nog eens helemaal kidsproof en dat is wel zo handig bij lastige eters.

Pompoen is sowieso lekker veelzijdig: naast de welbekende pompoensoep, fabriceerde ik eerder pompoentaart, pumpkin spice latte en brownies met pompoen. En ben je vegan? Dan kun je de eieren in dit recept vervangen door een mengsel van gebroken lijnzaad en water. In dit recept kun je 2 eetlepels gebroken lijnzaad mengen met 6 eetlepels warm water. Laat dit even staan en mix het mengsel vervolgens in je blender. Werkt prima!

Het recept vind je hier!

Voor deze 7 smoothie bowls duik je meteen de keuken in!

Friday favorites #63

Zoals jullie weten ben ik een groot voorstander van het kauwen van smoothies. Een smoothie kauwen? Yes! Kauwen is namelijk niet alleen bedoeld om je voedsel te verkleinen zodat je het door kunt slikken, maar heeft een belangrijke functie bij de spijsvertering. Deze smoothie bowls zijn hiervoor perfect!

Je kent het vast wel: je ruikt de geur van versgebakken appeltaart, je ziet op tv een reclame van chocolade en alleen de gedacht aan je lievelingsmaaltje laat het water in je mond lopen. Deze aanmaak van speeksel is dus een hele nuttige reactie. Speeksel bevat namelijk spijsverteringsenzymen waardoor koolhydraten al deels afgebroken worden tijdens het kauwen. Door te kauwen meng je namelijk speeksel met voeding. Het speeksel dat geproduceerd wordt door voedsel goed te kauwen bevat stoffen die tanden en kiezen beschermen. We noemen dit gestimuleerd speeksel en het heeft een neutraliserend effect op de zuren uit groente maar voornamelijk fruit. En groenten en fruit, die vind je zeker in deze smoothie bowls. Enjoy!

De recepten vind je hier!

Blog van de week

Friday favorites #63

Het labelen van mijn voedingspatroon, daar doe ik niet meer aan. Ondanks dat ik de afgelopen jaren een flinke verschuiving heb gemaakt naar een meer plantaardig eetpatroon, wil ik mezelf niet bestempelen als flextariër of vegetariër. Nog los van het feit dat er een hele rits varianten bestaan in de laatste categorie. Mijn punt? Wat mij betreft is meer plantaardig eten hoe dan ook een must. Niet alleen voor onze eigen gezondheid, maar vooral voor onze planeet.

Nu wil het geval dat ik met soja eigenlijk altijd een haat-liefde verhouding heb gehad. Want ondanks dat de sojaboon een eiwithoudend product met een hoge biologische waarde* en een rijke bron is van het ‘brain food’ lecithine, zorgt de teelt van soja op haar beurt ook voor een behoorlijke milieubelasting. Tel daarbij op dat er voor de teelt van soja veel tropische regenwouden gekapt worden en de meeste soja genetisch gemodificeerd is. Denk je goed bezig te zijn met je meer plantaardige voedingspatroon, loop je weer tegen de milieubelasting van soja op…

Maar wist je dat sojabonen ook gewoon in Nederland verbouwd kunnen worden? En dit op een duurzame en milieuvriendelijke manier? Duurzame sojabonen van Nederlandse bodem, geproduceerd door Alpro. Het kan dus wel!

Het hele artikel lees je hier!

Easy Peasy: verse pureersoepen van Albert Heijn

Friday favorites #63

Jullie zagen het gemak van deze nieuwe verse pureersoepen van Albert Heijn al voorkomen in mijn Instastories afgelopen week. Groente even bakken, water en specerijenmix erbij en even laten pruttelen. Vervolgens nog even mixen in de blender et voila: een kidsproof pompoensoepje boordevol groenten! Gemak dient de mens toch?

Glutenvrije chocolade pompoen brownies

Friday favorites #63

Ik ga door mijn pompoen fase heen hoor! Want naast de welbekende pompoensoep zijn er nog tal van recepten te bedenken met pompoen in de hoofdrol. Wat denk je van deze chocolade pompoen brownies? Naast heel erg lekker zijn deze brownies ook nog eens glutenvrij, zuivelvrij en lactosevrij. En ben je vegan? Dan kun je de eieren in dit recept vervangen door een vegetarisch ei te maken. Dit ‘fake ei’ maak je eenvoudig door lijnzaad met water te mengen. In dit geval kun je dus 2 eetlepels gebroken lijnzaad mengen met 6 eetlepels warm water. Laat dit even staan en mix het mengsel vervolgens in je blender. Werkt prima!

Het recept vind je hier!

Enjoy your weekend!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This