Groen doen: 11 simpele tips voor een duurzame thuiswerkplek

tips voor een duurzame thuiswerkplek

Mirjam Blanken

14 mei 2021


Thuiswerken is here to stay! Nu is jezelf na het ontbijt vanuit de keuken naar je thuiskantoor verplaatsen natuurlijk op zich al lekker duurzaam. Maar vergis je niet, ook thuiswerken kost letterlijk (en figuurlijk) veel energie. Maar waar begin je dan? Wist je bijvoorbeeld dat al dat online werken behoorlijk wat energie verbruikt? En met een groene meubelzoekmachine kun je jouw thuiswerkplek inrichten met duurzaam meubilair. But there’s more! Want ook papierloos werken, gebruik maken van energiezuinige verlichting en zorgen voor dat je ook in je home office afval scheidt. Kortom, de keuze is reuze! En dat is fijn, want zo kun je vandaag nog aan de slag met een van de 11 simpele tips voor een duurzame thuiswerkplek. Let’s go green!

Leer jezelf energiebesparende gewoontes aan

Inkoppertje natuurlijk, want stiekem weten we allemaal wel dat een warmetruiendag best wat vaker mag dan eens per jaar. Overal waar de thermostaat omlaag gaat, wordt per graadje lager zo’n 6% energie en uitstoot bespaard. En als je toch bezig bent: kijk dan ook eens kritisch naar de ruimtes in huis waar de verwarming onnodig aan het loeien is.

Zorg dat jouw thuiskantoor een plek is in huis met veel natuurlijk daglicht. Hierdoor heb je niet alleen minder kunstlicht nodig, maar het is ook nog eens beter voor jouw bioritme, humeur en energie. Goed voor jou en het milieu dus! Heb je een plek met weinig daglicht? Dan kun je ervoor kiezen de muren in een lichte kleur te schilderen of een grote spiegel op te hangen die het effect van een raam nabootst. of Alle beetjes helpen!

Daarnaast is het handig om oude gloeilampen of spaarlampen te vervangen door led-lampen. Led lampen zijn op dit moment namelijk de meest duurzame manier van verlichting. Ze gaan wel 20 jaar mee, verbruiken 85% minder energie dan gloeilampen en zijn bovendien beter voor het milieu.

Wist je dat veel apparaten in huis nog steeds stroom verbruiken, zelfs als je denkt dat je deze hebt uitgezet? Hier heb je natuurlijk niets aan, vandaar de term sluipverbruik. We kennen allemaal het rode stand-by knopje op de televisie wel. Om dit sluipverbruik tegen te gaan, kun je elektrisch apparaten direct van de stroom afhalen wanneer je ze niet gebruikt. Zelfs uitgeschakelde apparaten zoals een laptop blijft stroom aftappen wanneer de oplader nog in het stopcontact zit. Sluit dus niet alleen je laptop af, maar haal ook de oplader uit het stopcontact.

  • Draai de verwarming een tandje lager. Heb je het koud? Dan trek je gewoon je dikste trui aan.
  • Vervang je gloeilampen en spaarlampen door led lampen. Zo kies je voor de meest duurzame verlichting die er is.
  • Kijk goed welke apparaten je eigenlijk uit kunt zetten. Haal ongebruikte stekkers van bijvoorbeeld telefoonopladers uit het stopcontact en beperk op deze manier sluipverbruik.
  • Zet tijdens je pauze jouw laptop in sluimerstand of schakel deze uit. Aan het eind van de dag zet je jouw laptop natuurlijk lekker uit en haal je de stekker uit het stopcontact.

Recyclen, papierloos werken en dataverbruik

Wist je dat we in Nederland per persoon jaarlijks bijna 500 kilo afval produceren? Om jouw duurzame thuiswerkplek ook daadwerkelijk duurzaam te laten zijn is het van belang om afval te scheiden en te recyclen. Toegeven: in mijn werkkamer staat een prullenbak en daar verzamelde ik tot voor kort eigenlijk alle soorten afval in. Zonde natuurlijk, want juist door afval goed te sorteren maak je recyclen easy peasy. Een afvalsorteersysteem zoals op kantoor is dus ook handig voor jouw duurzame home office.

Papierloos werken is makkelijker dan ooit. De uitwisbare duurzame notitieboekjes vliegen om je oren op het wereld wijde web. Bye bye papierverspilling! Check voordat je gaat printen even of documenten ook digitaal verzonden kunnen worden. En mocht je onverhoopt toch moeten printen, koop dan duurzaam printpapier gemaakt van bijvoorbeeld bamboe.

Je staat er misschien niet bij stil. Maar nu we massaal in the cloud werken is ons dataverbruik ook behoorlijk toegenomen. Deze data wordt opgeslagen in datacenters. En je raadt het al: deze verbruiken heel veel energie en stoten veel CO2 uit. Je kunt je dataverbruik gelukkig op verschillende manieren beperken. Ga eens online vergaderen zonder beeld. Hiermee bespaar je bij Zoom zo’n 90% en bij Teams 75% aan data.

  • Gebruik een uitwisbaar notitieboek. Punt. Wil je toch old school notities maken? Zorg er dan in ieder geval voor dat je iedere bladzijde volledige benut. Just saying.
  • Weleens gedacht aan printpapier van bamboe? Een stuk milieuvriendelijker!
  • Beperk je dataverbruik door online te vergaderen zonder beeld, gooi bestanden die je niet meer nodig hebt weg en leeg de prullenbak van je computer. Luister je graag muziek tijdens je werkdag? Download jouw favoriete playlist zodat je offline kunt luisteren.
tips voor een duurzame thuiswerkplek

Gewoon doen: ergonomisch en groen!

Heb je als thuiswerker een compleet ingericht kantoor aan huis nodig? Het antwoord is nope. Maar creëer wel ergens in huis een rustige plek voor jezelf en investeer in een goed verstelbaar bureau en een bureaustoel met goede rug- en armleuning. Een goede houding tijdens jouw thuiswerkdag is namelijk nogal belangrijk om rug-, nek- en schouderklachten te voorkomen.

Kiezen voor tweedehands kantoormeubilair is een duurzame en goedkopere keuze. Een fijne tip die ik tegenkwam is om ook eens een kijkje te nemen op Furnn.nl. Dit is een meubelvergelijkingsplatform waarbij je eenvoudig op duurzaamheid kunt filteren. Voor elk verkocht meubel planten ze trouwens ook een boom. Alle beetjes helpen tenslotte.

  • Kies voor meubels die gemaakt zijn van duurzame, natuurlijke materialen en lang meegaan.
  • De groenste keuze is kiezen voor tweedehands kantoormeubilair.
  • Kies voor een groene meubelzoekmachine.

Green up your office!

Zet luchtzuiverende planten op je werkplek en profiteer van alle gezondheidsvoordelen van dat groen op je werkplek. Verschillende onderzoeken tonen namelijk aan dat planten de lucht kunnen zuiveren. Maar hoe doen deze (werk)kamerplanten dat nou eigenlijk? Luchtzuiverende planten kunnen via hun bladeren en stam de schadelijke stoffen uit de lucht opnemen en neutraliseren. Ook hebben de planten het vermogen om CO2 uit de lucht om te zetten in zuurstof. Dit verhoogt de luchtvochtigheid in de ruimte en dat heeft weer een positief effect op de gezondheid. En in het kader van duurzaam doen: overweeg eens om een plant te adopteren. Een tweedehands plant, dat is pas duurzaam!

Dit zijn de10 beste luchtzuiverende planten!

Let’s go green!

Liefs Mirjam


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This