Je lichaam ondersteunen in de herfst


Je lichaam ondersteunen in de herfst

Boswandelingen, appeltaart, oranje en pompoen associeer ik met de herfst. Ik vind dit een heerlijk en  gezellig seizoen. De verandering van zomer naar herfst is in de natuur duidelijk te zien. Op de grond liggen bladeren met de mooiste kleuren.  Deze bladeren vallen van de bomen omdat ze uitdrogen: de sapstroom trekt zich terug en het blad verdroogt. Dit terugtrekken van energie is ook duidelijk zichtbaar aan het aantal zonne-uren op een dag. Deze neemt af, het wordt ’s avonds eerder donker en ’s ochtends later licht. Je lichaam ondersteunen in de herfst is een goed idee! Maar hoe?

Je lichaam ondersteunen in de herfst

Pas je voeding en leefstijl aan

Het terugtrekken van sappen wat in de natuur plaats vindt, gebeurt ook in het lichaam. Je huid kan droger aanvoelen, je kunt last hebben van verstopping, je onderrug zeurt een beetje en/of je gewrichten kraken meer dan anders. Om tegenwicht te bieden aan deze droogte en zo klachten te voorkomen kun je je lichaam in de herfst ondersteunen. Dit doe je door je voeding en leefstijl aan te passen op het seizoen.

Hoe je dit doet lees je in de Autumn foodmood guide die ik heb geschreven.

Wat ik je in ieder geval aanraad is om juist nu droge producten te vermijden: dus geen crackers, gedroogde vruchten (tenzij je ze even welt) en rijstwafels. Deze zijn droog en bevatten lucht, de herfst heeft deze elementen al in zich en je wilt juist balans brengen.

Kies nu juist voor smerende voeding:  soep, aardende groenten (zoals pompoen en pastinaak) en havermout pap. Hierbij alvast een gezond diner recept voor een heerlijke quinoa salade van Lisette Kreischer. Tip: kook ’s avonds iets meer en gebruik het restje voor de lunch. Enjoy!

Interview met Lisette Kreischer

Wat heb je nodig?

75g quinoa
2 el shoyu
2tl sinaasappelsap
½ el ahornsiroop
olijfolie
1 koolraapje
1 rode ui
25 gr pecannoten
15 gr gedroogde cranberry’s (even laten wellen in heet water)
zeezout en versgemalen peper
1 tl geraspte nootmuskaat
1 el verse fijngehakte peterselie

Zo ga je te werk

  1. Kook de quinoa volgens de gebruiksaanwijzing.
  2. Schil het koolraapje en snijd in vierkante blokjes.
  3. Breng een laagje water met een scheutje olijfolie aan de kook.
  4. Voeg hier de blokjes koolrabi aan toe en stoof met het deksel half op de pan in ongeveer acht minuten gaar.
  5. Pel en snipper de rode ui.
  6. Verhit een laagje olie in de koekenpan en fruit hierin het uitje.
  7. Voeg vervolgens de pecannoten en cranberry’s toe en roerbak zachtjes door op halfhoog vuur.
  8. Blus dit af met het sap van de sinaasappel en een scheutje shoyu.
  9. Meng de quinoa met de koolrabi en het uit-notenmengsel.
  10. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper en maak af met de nootmuskaat en peterselie.

Enjoy!

Liefs Hanneke

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *