Hier moet je op letten wanneer je een koekenpan gaat kopen

koekenpan

Mirjam Blanken

25 november 2020


In menig keuken in Nederland worden dagelijks koekenpannen gebruikt. Door dit intensieve gebruik kunnen de pannen op den duur slijten. Zo laat het materiaal op de bodem van de pan mogelijk steeds verder los. Is dit bij jou ook het geval? Ga dan op zoek naar nieuwe koekenpannen. Wij vertellen je in deze tekst waar je op moet letten wanneer je een nieuwe koekenpan koopt.

Is de pan geschikt voor jouw warmtebron?

Vroeger werd er in de huishoudens in Nederland vaak op gas gekookt. We zien tegenwoordig steeds minder gaskookstellen terug. Veel mensen hebben de laatste jaren de overstap gemaakt naar elektrisch koken. Ben jij op zoek naar nieuwe koekenpannen? Dan is dit iets om rekening mee te houden. Niet alle koekenpannen zijn namelijk geschikt voor iedere warmtebron. Kook jij op inductie? Dan moet jouw koekenpan over een speciale bodem beschikken. Als dit niet het geval is, kun jij de pan niet gebruiken op de kookplaat. Kijk daarom altijd goed of de pan geschikt is voor de warmtebron in jouw huis alvorens je tot aankoop overgaat.

Verschillende soorten antiaanbaklagen

Een veelgemaakte fout bij de zoektocht naar een nieuwe koekenpan is dat mensen alleen naar de warmtebron kijken. Wanneer jij een nieuwe pan zoekt, is er meer waar je op moet letten. Kijk bijvoorbeeld ook naar de antiaanbaklaag van de koekenpan. Koekenpannen hebben tegenwoordig verschillende soorten antiaanbaklagen. Zo kennen we bijvoorbeeld de Teflon-laag. Etenswaren bakken bij deze laag niet aan, maar Teflon is niet krasbestendig. Hierdoor beschadigt de laag snel als jij een spatel gebruikt. Daarom kiezen veel mensen voor een koekenpan met een Thermolon-laag. Eten bakt niet aan met deze laag en daarnaast is Thermolon krasbestendig. Hierdoor is een koekenpan met Thermolon-laag wel duurder dan een pan met Teflon-laag.

Afmetingen van de pan

Net als andere soorten pannen zijn koekenpannen ook verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Voordat jij begint aan jouw zoektocht, raden wij je aan om jezelf af te vragen hoe groot de pan moet zijn. Kijk hiervoor naar de samenstelling van jouw gezin. Ben je alleen? Dan is een pan met een diameter tot 20 centimeter vaak voldoende. Als het om een pan voor vier of meer personen gaat, kijk je naar pannen met een minimale diameter van 30 centimeter. Twijfel je welke afmeting geschikt is? Koop dan koekenpannen in verschillende afmetingen. Zodoende heb je altijd een geschikte pan in huis om iedere maaltijd te bereiden.

De prijs

Ben jij op zoek naar nieuwe koekenpannen? Dan valt het je al snel op dat de prijzen van deze pannen nogal uiteenlopen. Sommige van deze pannen zijn behoorlijk aan de prijs. Daarom is het logisch dat jij hier ook naar kijkt. Toch raden wij jou aan om je hier niet te veel op te focussen. Een goedkope koekenpan is mooi meegenomen, maar dit is niet altijd de beste keuze. Deze pannen zijn meestal gemaakt van minder goede materialen. Hierdoor is de kans groot dat je binnenkort weer op zoek moet naar nieuwe koekenpannen. Daarom is het soms beter om wat meer geld uit te geven aan een koekenpan. Je koopt in dat geval een koekenpan van hoogwaardige kwaliteit, waardoor je deze minder snel aan vervanging toe is.

Enjoy cooking!

Liefs Mirjam


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This