Kletsen met Kyra de Vreeze: plantaardig eten, een nieuw boek en toekomstplannen

Kyra de Vreeze

Mirjam Blanken

12 juli 2017


Meet Kyra de Vreeze

Kyra de Vreeze (36) is natuurgeneeskundig therapeut, chef en foodfotograaf. Ze schrijft en fotografeert voor verschillende tijdschriften, ontwikkelt plantaardige recepten, werkt samen met bekende (inter)nationale food- en lifestyle-brands en blogt op www.kyraskitchen.com.

Kyra de Vreeze is een pionier op het gebied veganistisch eten. Ze maakt heerlijke, voedzame plantaardige gerechten. Meestal simpel, soms decadent, maar altijd met pure ingrediënten. Liefst van het seizoen. Haar nieuwe boek vegan. geeft volop groene inspiratie en staat vol prachtige foodfotografie. Met de favoriete ontbijtjes, lunchgerechten, snacks, avondmaaltijden en desserts uit Kyra’s Kitchen. Hoog tijd voor een kletspraatje met deze inspirerende vrouw dus!

Kyra de Vreeze

Over plantaardig eten, opvoeden en toekomstplannen…

Hi Kyra! Gefeliciteerd met je boek! Wat een mooi boek met heerlijke recepten en prachtige foto’s is het geworden. En om maar met de deur in huis te vallen: waarom is plantaardig eten volgens jou steeds populairder aan het worden? 
Dank je wel Mirjam! Ik denk dat steeds meer mensen, in deze drukke moderne tijd, weer terug in touch willen raken met dat wat eerlijk, puur en onbewerkt is. Het is een manier om onze band met de natuur te herstellen, wat we makkelijk kunnen verliezen wanneer we in een Westerse stad wonen. En door internet en (multi) media weten we veel meer. Informatie over ons voedsel, waar het vandaan komt, hoe het in elkaar zit,  en wat gezond zou zijn is vrij beschikbaar. Het maakt dat we bewustere en geïnformeerde keuzes maken. En de keuze voor plantaardig is vaak een bewuste keuze.
 
Hoe zou jij jouw eetstijl omschrijven? Persoonlijk vind ik labels plakken maar niets, maar ik ben erg benieuwd naar jouw plant based ideeën 🙂 

Ik noem mezelf nooit veganist, maar ook geen vegetariër. Ik eet voornamelijk plantaardig maar hou niet van dogmatisch en het in hokjes plaatsen. Mijn eetstijl is gebaseerd op liefde, aandacht en respect. Ik voed mezelf liefdevol en respectvol met dat waar ik behoefte aan heb. Ik eet pure kwaliteits ingredienten die met liefde en aandacht geproduceerd zijn. Dat wat ik eet heeft ook alles te maken met respect voor dier en natuur. Ik kies daarom voor lokaal en biologisch van kleine tuinders en telers. Ik zou, uit respect voor een dier, nooit vlees of vis eten.

Ik las dat jij op je zestiende de stap naar vegetarisch eten hebt gemaakt. Wat was voor jou de trigger om deze keuze te maken? Welke aanpassingen heb je sindsdien gemaakt? Want plantaardig(er) gaan eten is natuurlijk 1 ding, maar hier gezonde keuzes in maken is een tweede…
Klopt! Als het aan mij had geleden was ik op mijn derde al vegetarisch gaan eten maar mijn moeder vond dat nog wat lastig. Toen ik zelf kon koken ging ik officieel voor vega. Ik heb veel gekookt en geexperimenteerd. Ik bakte quiches met wit bloem en eiwit en quorn stukjes uit pak, dingen die ik nu nooit meer zo zou doen. Maargoed, ik was zestien en al doende leert men. Over de jaren heen ging ik van gemaks vega voedsel naar volwaardig en aandachtig. Ik zou nu bijvoorbeeld nooit meer wit bloem gebruiken maar kies voor (gekiemd) volkoren meel. De quiche die in VEGAN. staat is een goed voorbeeld! En ik zou nu nooit meer huismerk vega burgers kopen maar maak ze zelf van simpele en pure ingredienten.
Ik merk zelf dat het erg lastig is om manlief en zoonlief mijn idealen op te leggen. En eigenlijk wil ik dat ook helemaal niet. Naar mijn idee is voeding iets persoonlijks en ik ben dus misschien ook iets te laidback (kan dat?) Maar… ik ben wel degene die het meest in de keuken vertoefd en ik bepaal dus ook het meest wat er op tafel komt. Hoe ga jij hiermee om? Tips zijn meer dan welkom 😉

Mijn man eet graag vlees en ik eet plantaardig. We koken dus een pure plantaardige basis waar Yoshi om de dag wat vlees bij eet. We hebben besloten onze dochter zelf de keuze te laten waar ze behoefte aan heeft, wat passend voor haar is. Lou eet eens per week wat vlees, altijd van de biologisch (dynamische) slager. Ze houdt daarnaast enorm van kaas, boter en yoghurt. Ik zorg altijd dat ik de mooiste rauwmelkse biologische kazen en grasgevoerde boter en kefir in huis heb. Ons eetpatroon draait dus niet alleen om plantaardig maar vooral ook om respect voor ieders behoefte en alles om ons heen. Altijd kiezend voor de meest pure, ongeraffineerde, biologische en eerlijke producten. Mocht Lou tzt andere behoeftes en wensen hebben, bijvoorbeeld aangeven geen vlees meer te willen eten,  dan zullen we dat respecteren en supporten. Ik vind het belangrijk dat ze zelf leert eerlijke keuzes te maken.

Wat zijn jouw favorieten recepten?
Mijn persoonlijke favorieten zijn: het ananas-basilicumsap, de mangocustard, de moerbeibonbons, de pitapizza’s, de Beluga-linzensalade, de gevulde dadels, de rauwe curry en de Graceland ijstaart. Oh ja en de koffiesub-smoothie, de matcharoom en vergeet de hartige notencrackers niet! En laten we van die laatste het recept mogen delen.
What’s next? Heb je al plannen voor een volgend boek? Wat kunnen we de komende tijd van je verwachten?

Twee weken geleden ontving ik de sleutels van mijn eigen studio, die ik momenteel aan het renoveren en decoreren ben. Het wordt prachtig! Vanaf augustus ga ik daar (in opdracht van duurzame merken) fotograferen, recept ontwikkelen en schrijven. Daarnaast zal ik er eens per maand een workshop verzorgen. De workshops zijn inspiratie sessies op het gebied van health, food, fotografie of styling. Denk aan een workshop hoe je een voedzame plantaardige maaltijd bereid of workshops simpel gezond en seizoenskoken. Per keer is er plek voor 5 personen, zo is er individuele aandacht en ruimte voor persoonlijke vragen en wensen. Elke sessie wordt afgesloten met een gezamenlijke (zelfbereide) lunch aan een mooie lange tafel.

Titel: vegan.
Ondertitel: De favoriete recepten uit Kyra’s Kitchen
Auteur: Kyra de Vreeze
Prijs: € 17,99
Uitgever: Kosmos Uitgevers

Eat more plants!

Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

1 Reactie

  1. Kirsten

    De moerbei bonbons klinken wel heel erg leuk 😀

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This