Inspirerend: sustainable minimalist Jelle Derckx over bewust leven en persoonlijke groei

sustainable minimalist

Mirjam Blanken

28 september 2018


Inspirerend: sustainable minimalist Jelle Derckx over bewust leven en persoonlijke groei

Laat ik beginnen met het feit dat het boek van sustainable minimalist Jelle op de deurmat plofte terwijl ik bezig was met een huiskamer make-over. Timing is everything toch? Gelukkig zat ik al in een flow dat er meer spullen uit het huis verdwenen dan dat er bij kwamen, 10 punten voor mijn ‘minimaliseer skills’! Daarnaast geldt voor mij: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Dat geeft mij dan weer de gave om middenin een writers block ineens een kast helemaal uit te gaan ruimen of rigoureus de bezem door mijn kledingkast te halen. Opruimen voelt goed! Maar nu wil het geval dat er toch een nuance zit tussen opruimen en minimaliseren. Jelle Derckx, duurzame blogger op Growthinkers en schrijver van het boek Verlangen naar minder kan zichzelf inmiddels een expert noemen op dit gebied.

sustainable minimalist

Verlangen naar minder

Herken je dit? Je kunt je niet volledig richten op dat wat wel belangrijk is in je leven omdat er te veel langskomt. Dingen die niet belangrijk zijn. Je wilt daarvan af. Je wilt een leven waarin je duidelijk hebt gekozen voor de essentie. Een leven met rust, focus, vrijheid en geluk.

Deze tekst op de omslag van Verlangen naar minder slaat de spijker op zijn minimalistische kop. Jelle neemt je in zijn boek mee in zijn zoektocht naar een bewust en duurzaam leven, hij deelt persoonlijke verhalen (van de strekking ‘ik kan het boek niet wegleggen en ga dus pas om 1 uur ’s nachts slapen verhalen’) en geeft down-to-earth tools zodat ook jij kunt ontdekken wat voor jou echt belangrijk is.

Door het hele boek stonden van die heerlijke eye-openers, soms als kleine reminder, als een soort van ‘o ja, dat was ik even kwijt en moet ik bewust blijven doen moment’ tot een waar ‘met je neus op de feiten moment’. Zo schrijft Jelle open over zijn relatie met zijn vader en doet hij een boekje open over zijn ervaringen in de liefde. Een dikke reminder voor mij om vooral mijn focus te houden op liefde, herinneringen maken, ervaringen delen en mezelf blijven ontwikkelen. Just live a simple life… En met dit voortschrijdend inzicht deed ik middenin de nacht het licht uit om vervolgens als een blok in slaap te vallen.

Down to earth ontspullen doe je zo

Simpel toch? Je gaat gewoon je hele huis door en gooit weg wat je niet meer nodig hebt. You wish! Zelfs ik, een die hard anti-hamsteraar en koningin van het opruimen valt het echte ontspullen nog best een beetje tegen. Tuurlijk, een doosje met keukenspullen die je nooit gebruikt of wat kleding op Marktplaats zetten is fijn, maar om echt ruimte te maken om je te richten op wat je echt belangrijk vindt, zul je wat gestructureerder te werk moeten gaan. Stel jezelf de volgende 7 vragen tijdens het opruimen:

 1.  Is dit belangrijk voor mij en helpt het mij bij mijn persoonlijke missie?
 2. Ga ik dit überhaupt ooit nog gebruiken?
 3. Heb ik dit echt nodig?
 4. Zou ik dit ding kopen als ik het nu in de winkel zag liggen?
 5. Bewaar ik dit omdat ik vind dat ik ervan moet houden?
 6. Is dit een ‘als-dan’ of ‘wat-als’?
 7. Heeft dit emotionele waarde of kan ik het ook digitaliseren?

En dus gaat de extra tv op de slaapkamer van onze YouTubende zoon de deur uit (what was I thinking?), zet ik op een vrije middag ruim 100 boeken op Bol.com en verkoop ik mijn tweede keukenmachine die ik had gehouden voor het geval de nieuwe kapot zou gaan (again: what was I thinking?). Wil jij ook aan de slag met ontspullen, maar dan net even wat gestructureerder? Jelle heeft op zijn blog The 100 thing summer challenge van Dave Bruno staan die je natuurlijk ook prima in de herfst kunt doen.

Niemand denkt aan het eind van zijn leven: had ik maar meer spullen gekocht.

Simple life, less stress

Dat je pas op pagina 89 van Verlangen naar minder bent, een lijstje tegenkomt hoe je met een eenvoudiger leven minder stress kunt hebben en je vervolgens het liefst Jelle even wilt Skypen om hier eens over te sparren. Dat had ik dus. Na een klein feestje der herkenning met me, myself and I besloot ik met name vaker ‘nee’ zeggen de komende tijd in the picture te zetten. Dit komt overigens voort uit mijn gave om nogal eens in tijdnood te komen doordat ik overenthousiast door het leven hobbel. En dat terwijl ik tijd met mezelf en mijn gezin eigenlijk veel waardevoller vind. Sweet reminder dus dit lijstje.

 • Wat is voor jou het allerbelangrijkste in je leven?
 • Evalueer al je verplichtingen.
 • Evalueer je tijd.
 • Leer vaker ‘nee’ zeggen.
 • Evalueer je afleidingen.
 • Ontspullen.
 • Begrens je koopgewoonten.
 • Breng tijd alleen door.
 • Maak je bureau zo leeg mogelijk.
 • Houd je inbox op 0.
 • Neem een kleiner huis.
 • Overweeg te leven zonder auto.
 • Filter advertenties.
 • Vind de kracht van genoeg.

Jongens, ik kan wel een boek schrijven over dit boek. Maar als ik jullie was zou ik het boek gewoon lekker zelf gaan lezen. Zeker wanneer je geïnteresseerd bent in persoonlijke groei, mindfulness, meer contact wilt maken met de mensen om je heen en duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan.

Choose to be happy!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This