Zo krijg jij meer tijd voor jezelf

Zo krijg jij voor meer tijd voor jezelf

Maria van den Heuvel

1 september 2016


Zo krijg jij meer tijd voor jezelf

Hoeveel tijd je lijkt te hebben ligt aan jouw persoonlijke ervaring. Zo kun je het gevoel hebben dat je zeeën van tijd hebt of je kunt het gevoel hebben dat je tijd tekort hebt. Het verschil tussen ontspanning en spanning. In onze westerse wereld lijkt het wel alsof je pas echt meedoet als je altijd druk bent, want we zijn allemaal altijd bezig. Of dat zo gezond is, is een tweede. Want daardoor vergeet je vaak te ontspannen. Hoe meer tijd je voor jezelf neemt, hoe meer tijd je overhoudt. Hoe zorg je voor meer ontspanning en tijd in je leven? Met deze tips gaat dat vast lukken. Zo krijg jij meer tijd voor jezelf!

Juist door de tijd te nemen, krijg je meer tijd voor jezelf.

Zo krijg jij voor meer tijd voor jezelf

Van doen naar zijn

Je bent altijd wel bezig met je werk, kinderen, het huishouden, sporten of afspraken met je vrienden. Vraag jezelf eens af hoeveel procent van je tijd ben je bezig met iets? Er zijn weinig momenten dat je niets doet. Zelfs als je ontspant ben je bezig: dan kijk je TV, je leest een boek of je sport. Hoe vaak doe je echt niets? Je ogen sluiten en de drukke wereld achter je laten helpt. Het zorgt ervoor dat je geest tot rust komt. Als je het niet gewend bent, kun je er eerst onrustig van worden. Dat is niet erg. Hoe vaker je het doet, hoe meer je hierin ontspant. Je merkt dat je meer tot jezelf komt en ontdekt wat echt belangrijk voor je is.

Vanuit je hoofd naar je lijf

Stress of het gevoel te weinig tijd te hebben wordt vooral veroorzaakt in onze gedachten. Het heeft niet eens zozeer te maken met wat we doen, maar door ons denken over ons doen. Teveel nadenken haalt je uit het nu en zorgt voor spanning. Door veel in je hoofd te zijn ben je automatisch minder in je lijf.

Het is belangrijk regelmatig de aandacht terug naar je lijf te brengen. Maak een lange wandeling, ga sporten, neem een bad of doe een meditatie. Dat helpt je weer terug te brengen bij je gevoel. Vaak merk je dan pas hoe moe je eigenlijk bent. Door teveel met je aandacht in je hoofd te zijn en maar door te gaan, mis je de subtiele signalen die je lijf afgeeft zoals hoofdpijn of een zeurende rug. Als je niet naar je lijf luistert, ga je over je grenzen heen en kan je last krijgen van je gezondheid. Bouw regelmatig rust momenten in voor jezelf.

Van hard werken naar effectief werken

Met een propvolle agenda, ben je geneigd sneller te werken om alles op tijd af te krijgen. Vaak ben je in zo’n situatie wel productief maar niet effectief. Je doet jezelf daarom geen plezier door hard door te werken ’s avonds en pauzes over te slaan. Je overvraagt jezelf en verliest je effectiviteit. De kans bestaat dat je je teveel richt in alles wat nu meteen af moet en minder oog hebt voor zaken die later geregeld moeten worden. Uiteindelijk loop je dan wel achter de feiten aan.

Begin de dag goed en vraag jezelf af wat je echt zelf wil afmaken die dag. Laat je niet afleiden door je email of het internet. Je merkt dat hoe meer regie je neemt over je werk hoe minder je gestoord wordt. Neem juist wel even een break. Check hoe je je voelt en hoe je zit op je stoel bijvoorbeeld: voel je je rustig, opgejaagd, vrolijk of boos? Neem elk signaal serieus. Want hoe jij je voelt is wel degelijk belangrijk. Je wil een goede prestatie neerzetten natuurlijk maar je wil ook op een goede manier voor jezelf zorgen. Vergeet dat laatste niet!

Even van de radar – ont-socializen

Wat heerlijk en verfrissend kan zijn is ont-socializen. Even de telefoon uit, social media uit, internet uit en misschien zelfs de TV en je I-pad uit. Aan het begin voelt dit vast onwennig. Je hebt het idee dat je wat mist en je kunt niet direct reageren op je whatsapp. De vraag is of je dat ook altijd wil. Vaak is het een inbreuk op de activiteit waar je op dat moment mee bezig bent en leidt het je af. Daarnaast is het heus niet nodig elke vijf minuten je socials te checken. Check welke momenten goed voor je voelen en welke niet.

Natuurlijk is social media fantastisch. Maar het kan ook prettig zijn af en toe even uit te tunen, al is het maar een uurtje of misschien voor jou juist een hele dag. Even opladen en toekomen aan die dingen die echt belangrijk voor je zijn en jou energie geven.

Liefs Maria
www.methode-eigen.nl

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Youtube | Bloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This