Hondenbezitter en duurzaam doen? Zo verklein je de ecologische pootafdruk van jouw viervoeter

duurzaam huisdier tip

Mirjam Blanken

9 maart 2022


Ben jij bewust bezig met duurzaamheid en groen doen? En wil je duurzamere keuzes maken bij het verzorgen van jouw hond? Goed nieuws! De switch maken naar een duurzame leefstijl voor jouw hond is namelijk easy peasy. Met stip op 1 staat kiezen voor duurzaam hondenvoer. But there’s more! Heb je bijvoorbeeld weleens nagedacht over een vega(n) dieet voor je hond? En tegenwoordig kun je voor alles wat je hond nodig heeft ook voor een duurzamer en milieuvriendelijker alternatief gaan natuurlijk.

Hoe zit het eigenlijk met de ecologische pootafdruk van jouw hond? De impact van jouw trouwe viervoeter is hoogstwaarschijnlijk groter dan je in eerste instantie zou denken. De ecologische pootafdruk die onze huisdieren in een jaar achterlaten zou je volgens Zwitserse onderzoekers kunnen vergelijken met het aantal gereden kilometers in een SUV. Wat bleek? Een middelgrote hond laat jaarlijks net zo’n grote ecologische footprint achter als een SUV die van Groningen naar Marrakech rijdt.

Duurzaam hondenvoer

Honden eten meestal vlees en dit is één van de redenen dat hondenvoer een grotere negatieve impact heeft op het klimaat. Hoe meer vlees, hoe belastender voor het milieu geldt dus ook voor hondenvoer. Tel daarbij op dat maar liefst 35% van onze huisdieren te dik is doordat ze te veel eten krijgen. Naast dat een te dikke hond niet gezond is, is het dus ook slecht voor het milieu.

Wanneer je hondenvoer uitkiest zijn er verschillende duurzame keuzes die je kunt maken.

  • Keurmerk – Diervoeding kan keurmerken bevatten. Zo maakt Yarrah voor haar voer uitsluitend gebruik van biologische producten, vlees met een Beter Leven keurmerk en vis met een MSC-keurmerk. Door te letten op keurmerken van diervoeding kun je een bewustere keuze maken. Yarrah’s diervoeding is daarnaast ook proefdiervrij.
  • Verpakkingen – Ook de verpakking van de diervoeding heeft invloed. Het is lastig om een goed alternatief te vinden voor plastic verpakkingen, want je wilt jouw zak met hondenvoer ook zo lang mogelijk vers houden.
  • Type vlees dat gebruikt wordt – Voor diervoer kan zowel bijproductvlees als spiervlees gebruikt worden. Spiervlees wordt ook door mensen gegeten, bijproductvlees is restvlees dat overblijft en minder geschikt is voor menselijke consumptie. Yarrah gebruikt dit vlees voor haar voeding, zodat er geen extra dieren geslacht hoeven worden en al het vlees optimaal benut wordt.
  • Brok of blik – Er zit een verschil tussen brok- en blikvoer. Over het algemeen worden brokken als duurzamer gezien dan blikvoer omdat brokken langer houdbaar zijn en omdat de productie van natvoer een grotere milieu-impact heeft dan droogvoer. Droogvoer voor honden en katten is minder belastend voor het milieu dan natvoer. Brokjes blijven bovendien langer goed, natvoer uit blikjes of zakjes bederft eerder en gooi je dus sneller weg.

Voor honden biedt Yarrah ook vegetarische voeding. Deze complete voeding bevat alle voedingsstoffen die een hond nodig heeft en is al sinds 1995 op de markt. Het voer is destijds ontwikkeld voor honden die moeite hebben met dierlijke eiwitten. Tegenwoordig wordt het ook gebruikt door hondeneigenaren die hun hond (soms als flexitariër) op een duurzamere manier willen voeren. 

Duurzame huisdierspullen

Gevalletje ‘been there, done that’. Bij het verwelkomen van nieuwe viervoeters hebben we namelijk nogal de neiging om los te gaan op spullen voor onze nieuwe huisgenoot. Een hondenmand, een bench, speeltjes, voerbakken, een hondenriem. In het kader van ‘bezint eer ge begint’ hieronder wat tips.

  • Ten eerste: koop niet te veel spullen. Heb je echt drie verschillende hondenriemen nodig of is eentje ook genoeg?
  • Eén van de meest duurzame opties is tweedehands spullen te kopen. Wanneer je deze goed schoonmaakt, kun je ze nog prima een tweede leven geven.
  • Ga je liever voor nieuwe spulletjes? Kies dan voor spullen en speeltjes van natuurlijke en/of gerecyclede materialen.

De impact van afval

Spoiler alert voor hondenbaasjes to be: die poepzakjes vind je straks in iedere jaszak terug, want de deur uit zonder is er niet meer bij. In plaats van de plastic variant kun je in dit geval beter kiezen voor de biologisch afbreekbare zakjes. That’s it.

Natuurlijke verzorging

Nog een inkoppertje, maar wel eentje om even bij stil te staan. Want door het gebruik van natuurlijke en biologische verzorgingsproducten blijft niet alleen de natuurlijke balans van de hondenhuid intact, maar deze producten zijn ook onschadelijk voor het milieu en vaak niet getest op dieren. En wist je dat er ook natuurlijke alternatieven zijn om je hond te beschermen tegen teken en vlooien?

Home is where my dog is!


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This