De zwerfhonden van Sri Lanka (en hoe jij ze kunt helpen)


De zwerfhonden van Sri Lanka (en hoe jij ze kunt helpen)

Een eindeloze kustlijn bezaaid met palmbomen, weelderig groene bergen, kleurrijke steden en dorpjes en het lekkerste eten dat je je maar voor kunt stellen: Sri Lanka is mooi, heel mooi. Niet voor niets keek ik, samen met mijn lief, al maanden uit naar onze trip naar dit eiland in de Indische Oceaan. Ik zocht de leukste appartementjes en hotels uit om te slapen, we maakten globaal een planning van wat we wilden doen en zien, kortom: aan voorpret geen gebrek.

Maar er was ook een kant van Sri Lanka waarvan ik niet wist hoe ik me daar op voor moest bereiden. Het land heeft namelijk een enorm aantal zwerfhonden en zwerfkatten…

zwerfhonden van Sri Lanka

Langs de weg, op het strand en in de bergen

De meeste bloggers en reisjournalisten beschrijven vooral de schoonheid van het land, maar bij een enkeling las ik ook hoeveel dierenleed ze zagen in de ‘Parel van de Indische Oceaan’. En nu, net terug uit Sri Lanka, is dat ook één van de indrukken die mij altijd bij zal blijven. We hadden amper een voet buiten het vliegveld gezet, of de eerste zwerfkatjes liepen al voor onze voeten. Niet veel later dienden ook de eerste honden zich aan.

En zo zou dat de rest van onze reis door Sri Lanka blijven. Langs de weg, op het strand, in de bergen: overal zagen we zwervertjes. Sommige zagen er redelijk goed uit, andere juist verre van. Ik zag schurftige vachten, ingevallen buikjes, ontbrekende poten en staarten… Volgens Animal SOS leven er zo’n 3 miljoen dieren op straat in Sri Lanka. Veel daarvan zijn ondervoed, ziek en gewond.

Er zijn verschillende organisaties die deze dieren opvangen en proberen ze te laten adopteren en er zijn programma’s om ze te laten steriliseren en vaccineren, maar omdat de overheid te weinig doet, is het een druppel op de gloeiende plaat.

Onweerstaanbare smekende ogen

Ik weet natuurlijk best dat je moet oppassen met zwerfdieren en dat je ze uit voorzorg beter niet kunt aaien, maar daarmee ging ik op dag één de mist al in. Tot mijn verbazing waren de dieren over het algemeen erg aanhankelijk. Zie dan maar eens zo’n paar smekende ogen te negeren…

Toen ik in een Facebookgroep voor backpackers in Sri Lanka een bericht van Esmée zag, kon ik dan ook niet anders dan reageren. Esmée vond in Jaffna een pup op straat. Zonder moeder, broertjes of zusjes, hongerig en in slechte gezondheid. Heldin Esmée trok zich niets aan van al die mensen die zeggen dat er voor elke hond die je helpt nog honderd anderen zijn. Ze bracht de pup – die de naam Lanka kreeg – naar de dierenarts.

zwerfhonden van Sri Lanka

Vervolgens belde ze zowat heel Sri Lanka af op zoek naar opvang. Die vond ze uiteindelijk bij Indira, die al haar tijd en geld steekt in het opvangen van honden en katten. Op een groot stuk land en in een gebouw met buitenverblijf naast haar huis leven momenteel meer dan 60 honden en katten. Ze krijgt daarbij hulp van één andere local en een dierenarts die veel behandelingen kosteloos doet.

Indira leeft van donaties, maar die zijn helaas bij lange na niet toereikend. Haar inzet en belangeloosheid is inspirerend. In tegenstelling tot veel andere instellingen vraagt Indira bijvoorbeeld geen duizenden euro’s als je een dier wilt adopteren, alleen een klein maandelijks bedrag voor voeding en een vliegticket.

Let’s bring Lanka home!

Een vliegticket? YES! Hoe dol Esmée inmiddels ook is op Lanka, ze studeert nog en kan haar dus geen thuis bieden. Maar wij kunnen dat wél.

Lanka mag, als alles goed gaat, rond februari naar Nederland. Ze is dan 7 maanden oud. Eerder mag ze het land niet verlaten, in verband met vaccinaties en dergelijke. Wij kunnen niet wachten haar te verwelkomen, maar zover is het dus nog niet.

Samen met Esmée zijn we al hard bezig het geld bij elkaar te krijgen voor Lanka’s vliegticket, maar we willen ook graag meer betekenen voor Indira en alle honden en katten die zij een liefdevol thuis geeft. Iedere cent gaat naar Indira zodat zij in de toekomst kan blijven doen wat ze doet zonder zich dagelijks zorgen te hoeven maken.

Wil jij meehelpen aan een betere toekomst voor Lanka en de andere dieren die Indira opvangt? Dan kun je hier een donatie doen. Alle beetjes helpen en iedere euro is meer dan welkom. 

Do small things with great love!

Liefs Sanne Eva

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *