Hoe duurzaam is jouw spijkerbroek?
Dat spijkerbroeken niet in de categorie duurzaam vallen, dat weten de meeste mensen dus niet. Een jeans wordt gemaakt van katoen. En om katoen te laten groeien, worden deze katoenplanten wekelijks bespoten met verschillende bestrijdingsmiddelen. En nadat de katoenbollen zijn geoogst, wordt de grond weer bewerkt met mest om zo de grond weer klaar te maken voor de volgende teelt. De chemische stoffen die hiervoor gebruikt worden, komen vervolgens in het grondwater terecht waardoor de bodem en het water vervuild worden. Tel daar nog bij op dat de katoenboeren dus wekelijks worden blootgesteld aan deze chemicaliën en het vervuilende plaatje is compleet.
Maar hier blijft het niet bij
Helaas… Want naast bestrijdingsmiddelen is er voor de productie van katoen ook veel water nodig. Zo is er voor de productie van 1 kilo katoen ruim 10.000 liter water nodig. Omgerekend is dat meer dan 7000 liter water per spijkerbroek. Al het water dat hiervoor nodig is, komt uit omliggende rivieren, meren en ondergrondse waterreserves. Het gevolg hiervan is dat er watertekorten ontstaan, waar de lokale bevolking last van heeft.
Om de spijkerbroek zijn populaire blauwe kleur te geven, moet katoen worden gebleekt en geverfd. Dat bleken en verven geen milieuvriendelijke processen zijn, spreekt voor zich. Om ervoor te zorgen dat de verf zich bindt aan het katoen, moet dit worden bewerkt met de schadelijke stof genaamd formaldehyde. Nadat de stof is geverfd en gebleekt, wordt er vervolgens een chemische fixeerlaag aangebracht op de stof, om ervoor te zorgen dat deze er langer mooi uit blijft zien.
Je leest het, een duurzame jeans is lang niet zo van zelfsprekend. Maar wel voor MUD Jeans! MUD Jeans is hét duurzame jeans merk van Nederland. De collectie is gemaakt van gerecycled én biologisch katoen. En hoe leuk is dit? Bij MUD Jeans kun je jouw jeans leasen!
About Mud Jeans
Op 23 jarige leeftijd verhuisde Bert van Son naar China voor een baan in de textielindustrie. Daar zag hij de consequenties van fast fashion op fabrieksarbeiders. De druk om zo snel mogelijk zo veel mogelijk te produceren leidt tot gezond- en veiligheidsrisico’s. Hij wist dat er een alternatieve manier moest zijn. Want wat zou er gebeuren als we allemaal onze eigen rommel opruimen? Deze simpele gedachte is het begin van de MUD manier van denken. MUD Jeans is dan ook het enige merk dat volledig volgens de principes van de circulaire economie werkt.
Het leuke is dat veel van onze leasers mensen zijn met een passie voor de wereld. En altijd een verrassend verhaal te vertellen hebben. MUD is ook niet zomaar een guilt-free denim brand. Maar een community voor like-minded people die de circulaire economie ondersteunen.
Lease a jeans…
In 2013 introduceerde founder Bert van Son Lease A Jeans. Een innovatieve manier van guilt-free consumeren. En helemaal volgens de principes van de circulaire economie. Want waarom zou je een jeans bezitten? Met Lease A Jeans draag je altijd nieuwe, up-to-date jeans zonder ze te bezitten. Jij draagt jouw spijkerbroek en na een jaar, of, wanneer je jeans helemaal versleten is, stuur je deze retour naar MUD Jeans en jij switcht naar een nieuwe jeans. MUD Jeans recycled vervolgens jouw oude spijkerbroek en maakt er nieuwe kledingstukken van. Recyclen bespaart immers water, afval en nieuwe grondstoffen. Je least al een jeans voor 7,50 euro per maand.
Of laat je oude jeans recyclen!
Model uit de mode, wil je weer eens wat nieuws of valt jouw goedkope jeans toch in de categorie ‘goedkoop is duurkoop’? Dan kun je jouw oude jeans ook laten upcyclen! Het uitgangspunt van deze ontwerpen is recycling.
- De stoffen die MUD Jeans gebruikt bevatten ten minste 98% katoen en ze gebruiken geen leer voor de labels maar printen de logo’s.
- Op alle breisels maakt MUD Jeans gebruik van knopen die gemaakt zijn van gerecycled katoen.
- Ze gebruiken geen polyester zakken in onze verpakkingen en hangtags zijn gemaakt van gerecycled papier. We hergebruiken de stoffen en maken ze weer bruikbaar.
- Versleten jeans worden verzonden naar fabrieken in Spanje of Italië. Hier worden de jeans ‘vervezeld’ (uit elkaar getrokken tot kleinst mogelijke vorm) en vermengd met nieuw biologisch katoen. Een nieuwe gesponnen garen met gerecycled denim erin is hiermee geboren!
Green is the new black!
Ik woon inmiddels in mijn duurzame MUD Jeans! En jij? Heb jij al duurzame spijkerbroeken in je kast liggen?
Liefs Mirjam
Geweldig merk! Thanks voor het uitgebreide artikel 🙂
Goedendag, zijn er al inleverpunten voor oude jeans ? Ik heb een kapot spijkerjack bijvoorbeeld. M vr gr Jan Kornegoor.