Het recept voor romige kaassaus zonder kaas!
Kaassaus maken zonder kaas, dat kan dus gewoon! Tijdens mijn trip naar IJsland heb ik, in het kader van doe eens gek, mezelf verwend met typisch IJslandse Skyr. Dit is een soort magere kwark, gemaakt van melk. Na een paar dagen merkte ik al dat producten van koemelk en Mirjam toch niet zo lekker samen gaan. Lesson learned! Overigens wel voor de zoveelste keer. Ach, in ieder geval heb ik wel genoten van mijn ’toetjes’. Kaas is iets wat ik overigens makkelijk kan laten staan en eigenlijk ook niet mis. Maar toen het vegan kookboek Oh she glows op de deurmat plofte en ik het recept voor spicy nacho’s met kaassaus zonder kaas zag, begon ik toch te watertanden. Vegan recepten zijn sowieso een uitkomst wanneer je zuivelvrij wilt of noodgedwongen moet eten. Naast mijn allergie voor zuivel, zet ik trouwens ook grote vraagtekens bij de bio-industrie. Deze vegan kaassaus is ook nog eens diervriendelijk. Wat mij betreft een win-win situatie!
Wat heb je nodig?
voor 250 ml
40 gr geweekte en ongebrande cashewnoten
190 gr geschilde aardappelen, in blokjes*
50 gr wortels, in blokjes*
2-3 eetlepels edelgist, naar smaak
2 el geraffineerde kokosolie of een andere neutraal smakende olie, zoals druivenpitolie
2 el water
1 1/2 tl versgeperste citroensap
1/2 tl fijn zeezout, of naar smaak
1 middelgrote teen knoflook
1/2 tl witte wijnazijn, naar smaak
Sriracha of een andere hete saus
*Het is belangrijk de aardappelen en wortels klein te snijden (in blokjes van ongeveer 1 cm) voor je ze afweegt. Ik raad je aan ze echt af te wegen om de verhouding precies goed te krijgen.
Zo ga je te werk
- Week de cashewnoten minstens 1 uur in een kom water; een hele nacht is ook goed.
- Giet ze af en spoel ze schoon.
- Doe de aardappelen en wortels in een middelgrote pan en voeg zoveel water toe tot ze onderstaan. Breng op hoog vuur aan de kook, draai het vuur lager en kook ze, onbedekt, in 10-15 minuten gaar. Giet ze af. Je kunt ze ook gaar stomen.
- Doe de cashewnoten, aardappelen en wortels in een blender, voeg de edelgist, kokosolie, het water, citroensap, 1/2 theelepel zout, de knoflook en azijn toe en roer ze tot een gladde saus.
- Als de saus te dik is, voeg dan nog een beetje water of olie toe. Proef de saus eventjes en voeg zo nodig meer Sriracha en wat meer zout toe.
- In een luchtdichte doos in de koelkast blijft de saus 1 week goed.
Enjoy!
Duik jij de keuken in om deze kaassaus zonder kaas te maken? Ik ben benieuwd wat je ervan vond! Laat gerust een reactie achter onder deze blog. Vind ik leuk!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
Heb deze saus net gemaakt en zal het laten proeven aan de geweldige chefkok op mijn school (MBO horeca). Vind het zelf eerlijk gezegd (plantaardig) vet lekker. Maar heb al zo’n poos kaas ‘moeten’ missen dat ik misschien snel blij ben. Wordt vervolgd.