Hipster-kaasjes en KochArtin de Oostenrijkse Kitzbüheler Alpen
De Kitzbüheler Alpen zijn een regio in de Oostenrijkse provincie Tirol. Bij mij riep dat vooraf hoofdzakelijk beelden op van après ski-hutten, want het is een ontzettend populair wintersportgebied waar jaarlijks ook veel Nederlanders naartoe gaan om de latten onder te binden. Maar net als Vorarlberg – waar ik vooral actief bezig was – blijken ook de Kitzbuheler Alpen minstens zo fijn in de warmere maanden van het jaar. Ik deed het hier lekker rustig aan, nam wat kabelbaantjes, maakte korte wandelingen en at ontzettend veel lekkers! Trek jij toch liever je wandelschoenen (weer) aan? Keep on reading, want ook in dat geval heb ik een hele goede tip voor je.
En wil je een paar dagen vertoeven in Oostenrijk ? In samenwerking met Booking.com krijg je 25 euro korting retour wanneer je een accommodatie boven de 50 euro boekt via deze link. Enjoy!
KochArt in de bergen
KochArt staat voor een collectief aan restaurants in de Kitzbüheler Alpen dat zich inzet voor duurzaam, eerlijk eten. Op het menu vind je gerechten die bereid zijn met lokale en regionale producten van boeren uit de buurt. Dus mocht je denken dat je je in Oostenrijk alleen te goed kunt doen aan zware gerechten als worst, Spätzle en Kaiserschmarrn… Nope! De meest bijzondere plek waar ik kennismaakte met KochArt was de Angerer Alm op de berg Kitzbüheler Horn bij St Johann. Qua aankleding heeft deze bijzondere burghut die heerlijke ‘Oostenrijkse truttigheid’ die je overal tegenkomt, maar het eten is een heel ander verhaal.
De Angerer Alm wordt gerund door Annemarie Foidl, die ook presidente is van de Oostenrijkse sommeliervereniging. Een dame met klasse! Ze vertelt heel gepassioneerd over haar familiebedrijf, en met name over de wijnkelder van de Alm. Dit is de hoogst gelegen wijnkelder van de Kitzbüheler Alpen, en er liggen maar liefst 6.000 (!) wijnen opgeslagen. Het is leuk eerst met de kabelbaan de berg op te gaan en vervolgens tot ongeveer halverwege naar beneden te wandelen om jezelf te trakteren op een welverdiende lunch bij de Angerer Alm. Denk: talloze kaasjes, verschillende vleeswaren, vers gebakken brood: yum! Je proeft en voelt aan alles dat er met enorm veel liefde voor goede producten gewerkt wordt.
Kamer met bedstee
Bij mooi weer is het terras de fijnste plek, maar ook met slecht weer is die Alm een must. Het knisperende haardvuur maakt het gebrek aan uitzicht door mist en laaghangende wolken meer dan goed. Zelf had ik er helaas geen tijd voor, maar ik wil je Annemarie haar persoonlijke tip voor een regenachtige dag toch niet onthouden: neem een boek mee, nestel je op één van de banken of een stoel bij de haard en laat de dag lekker aan je voorbij glijden. Ultiem relaxen, als je het mij vraagt.
Je kunt hier ook overnachten. Wil je dat, vraag dan naar een kamer met bedstee. Heel erg kneuterig, heel erg romantisch, heel erg te gek. Als je zin hebt om weer in beweging te komen, heb je drie opties. Je loopt naar beneden, je neemt de kabelbaan, óf je racet de berg af in een zogenaamde mountain cart. Mij niet gezien, maar ongetwijfeld een spannende ervaring voor durfallen en snelheidsduivels.
Franse kaasjes van de Milchbuben
Franse kaasjes in Oostenrijk, pardon? Jup. En héle lekkere, kan ik je zeggen. Ergens halverwege de Penningberg bij het dorp Hopfgarten runnen de broers Markus en Thomas Ehammer een kaasmakerij op het boerenbedrijf van hun ouders. Dat is heel erg hipster in de bergen, en vooral heel erg leuk. Onder de naam Milchbuben (‘melkjongens’) maken ze biologische camembert in verschillende smaken, zoals walnoot, chili en pistache. Daarnaast produceren ze ook andere melkproducten, waaronder yoghurt met sinaasappel. Die yoghurt zou zomaar eens de lekkerste kunnen zijn die ik ooit geproefd heb.
Alle ingrediënten zijn biologisch en ook de verpakkingen zijn verantwoord. Geen plastic dus, maar recyclebaar papier en karton. Naast duurzaam ook mooi, want één van de zussen Ehamer is vormgeefster. Het kan zomaar zijn dat je de kaasjes van de Milchbuben tegenkomt in één van de restaurants in de regio, maar wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan kun je iedere zaterdagochtend tussen 8 en 12 terecht in het winkeltje op de boerderij. Je moet er wel een eindje de berg voor op, maar dat ben je in no time vergeten als je de kaas eenmaal proeft. Beloofd!
Ready, set, go!
Het moge duidelijk zijn: ik heb me vooral bezig gehouden met eten in de Kitzbüheler Alpen. Maar als ik iets langer had kunnen blijven, had ik graag nog een paar hikes gemaakt. Een absolute aanrader in dit gebied is de KAT Walk. KAT staat voor Kitzbüheler Alpen Trail, een meerdaagse wandeling door de bergen. Onderweg maak je kennis met de tradities, cultuur en culinaire specialiteiten van de regio.
Er zijn twee versies: de Kompakt en de Alpin XXL. De eerste is 76 kilometer lang, maakt vaker gebruik van kabelbanen en kun je zien als de light versie van de Alpin XXL. De Kitzbüheler Horn, de berg waarop je de Angerer Alm vindt, maakt deel uit van beide routes. Je kunt natuurlijk zelf (delen) van de route lopen en zelf je overnachtingen regelen, maar handiger is het om een pakket inclusief accommodaties te boeken. Je bagage wordt dan namelijk steeds naar de volgende plek vervoert. Loopt toch wat prettiger, zonder al die kilo’s op je rug…
Gimme more actie in Oostenrijk
Is de KAT Walk je te intensief of wil je liever hiken in een andere provincue van Oostenrijk. Dan zijn de bergen in Vorarlberg misschien wel helemaal jouw ding. Al zou ik zeggen: waarom kiezen? Have fun in de bergen!
Go places!
Liefs Sanne Eva
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
0 reacties