Kleding van hennep: het bestaat!
Een aantal maanden geleden heb ik besloten om voortaan eerlijke kleding te kopen. Eerlijke kleding betekent voor mij kleding die onder goede arbeidsomstandigheden is gemaakt van duurzame en diervriendelijke materialen. Door mijn voornemen eerlijke kleding te gaan dragen, ging een nieuwe wereld voor mij open. Behalve allerlei nieuwe merken, ontdekte ik ook verschillende soorten duurzame textiel soorten. Een voorbeeld hiervan is hennep. Ik wist al wel dat je veel kunt doen met hennep, zoals roken, maar kleding maken, dat had ik nog niet bedacht. Reden genoeg voor mij om te onderzoeken waarom textiel van hennep duurzaam is en hoe het textiel wordt gemaakt. Kleding van hennep: het bestaat echt!
Hennep is toch wiet?
Bij de meeste mensen is hennep bekend als softdrug. Wat de meeste mensen niet weten is dat er ruim 41 verschillende soorten hennep bestaan. De meeste hennepplanten zijn niet geschikt voor de productie van softdrugs. De plant moet dan minimaal 2% van de psycho-actieve stof THC bevatten. Dit percentage wordt normaal gesproken alleen behaald door hennep op een speciale manier te telen.
De meeste hennepplanten bevatten daarom niet meer 0,2% THC en zullen dus nooit door het leven gaan als drug! Gelukkig maar, want je kan met hennep veel mooie producten maken dus oproken is zonde!
Een kleine geschiedenisles
Wist je dat hennep al duizenden wordt gebruikt om verschillende producten mee te maken? Touw, papier, isolatiemateriaal, canvasdoeken, kleding, het werd voor van alles gebruikt. In 1937 werd het echter in veel landen verboden om hennep te verbouwen, doordat het werd geassocieerd met drugsgebruik. Hennep werd daarom vervangen door de synthetische vezel nylon. Zo verloor hennep haar populariteit.
Gelukkig maakt hennep sinds de jaren ’90 weer een comeback. Het verbouwen van commerciële hennep is in de meeste landen inmiddels weer toegestaan. Met de groei aan populariteit van duurzame kleding, groeit de populariteit van hennep als textiel ook steeds meer en meer.
Hennepteelt
Net als bamboe is hennep van zichzelf een duurzame plant. Hennep heeft weinig water nodig en groeit snel. Nadat hennep is geplant is het al na 3 á 4 maanden oogst klaar. Hierdoor kan het in sommige gebieden een aantal keer per jaar worden geoogst.
Verder heeft hennep geen kunstmest en maar weinig andere pesticiden nodig om gezond te kunnen groeien. Dit komt doordat de plant van nature een antibacteriële werking heeft, waardoor het niet wordt aangevallen door insecten, bacteriën en schimmels. Dit maakt dat het verbouwen van hennep minder belastend is voor het milieu.
De wortels van de hennepplant zijn verder erg lang, wat het geschikt maakt om op verschillende soorten bodems te groeien en tevens bodemerosie tegengaat.
Van hennep tot textiel
Zowel het traditionele als het moderne verwerkingsproces van hennep is helaas minder duurzaam te noemen. Voor de traditionele verwerking van hennep naar textiel is veel water nodig. Bij deze verwerkingsmethode wordt de hennep vochtig gemaakt en laat men de natte hennep rotten op het land zodat het zacht wordt. Na verloop van tijd is de hennep zacht en kunnen de vezels makkelijk los getrokken worden, waarna bewerking mogelijk is.
Bij de moderne verwerkingstechniek worden de vezels losgeweekt in een chemisch bad met enzymen. Hierdoor ontstaat een “pap” waarvan garen gesponnen worden. Van deze garen kan vervolgens stof worden geweven. Als de chemicaliën die worden gebruikt voor het verwerkingsproces, in de natuur terecht komen, dan kan dit schadelijk zijn voor mens, natuur en dier. Gelukkig is men hard bezig met de ontwikkelingen om dit proces te verduurzamen.
Voordelen van kleding van hennep
De hennepvezel is zeer sterk. Hierdoor slijt kleding van hennep minder snel. Andere voordelen van hennep zijn dat het zacht en licht aanvoelt, niet snel kreukt en vocht opneemt. Deze laatste eigenschap gecombineerd met de natuurlijke antibacteriële werking van hennep, maakt dat je minder snel last hebt van vieze geurtjes in de kleding.
Waar kopen?
Ben je door dit artikel nieuwsgierig geworden naar kleding van hennep? Mooi zo! Er zijn al verschillende merken die kleding maken van hennep. Een bekende gebruiker is het jassenmerk Hoodlamb. Verder kun je ook hennepkleding vinden bij de merken als Kings of Indigo, Uprise en Nomads Hempwear.
Heb jij al kleding van hennep in je kast hangen?
Liefs Hailey
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Youtube | Bloglovin’