Koffie bananenbrood met chocolade
Bananenbrood is een van mijn favoriete zoete baksels. En ook nog eens een heerlijk en voedzaam ontbijtje. Een plakje koffie bananenbrood met chocolade bij het ontbijt. Need I say more? Dit bananenbrood is overigens glutenvrij. Is glutenvrij voor jou geen issue? Dan kun je het amandelmeel ook vervangen door speltmeel.
In dit recept maak ik geen gebruik van toegevoegde suikers zoals kokosbloesemsuiker, honing of ahornsiroop. Door rijpe bananen en dadels te gebruiken is dit helemaal niet nodig. Wel zo fijn!
Eat less sugar, you’re sweet enough already!
Wat heb je nodig?
1 kopje espresso
4 rijpe bananen (houd 1 banaan apart om je bananenbrood ‘op te leuken’)
100 gr pure chocolade in stukjes (houd ongeveer 1/3 van de reep apart voor de topping)
100 gr (glutenvrij) havermeel*
100 gr amandelmeel
50 gr dadels
2 eieren
1 tl bakpoeder
snuf zout
cakevorm bekleed met bakpapier
*Havermeel maak je eenvoudig zelf van havermout. Hoe? Gewoon in je keukenmachine of blender! Dit geldt uiteraard ook voor amandelmeel. Amandelmeel is vrij prijzig (understatement) en door losse amandelen te gebruiken is dit glutenvrije bananenbrood een stuk voordeliger.
Zo ga je te werk
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Mix de dadels samen met de bananen in je keukenmachine tot een glad mengsel.
- Klop de eieren samen met het zout tot een luchtig mengsel.
- Mix het bananenmengsel met het eimengsel.
- Voeg hieraan de koffie en amandelmeel en havermeel toe. Meng nog even goed.
- Voeg nu de stukjes chocolade en bakpoeder toe. Roer je bananenbroodmengsel nog even door.
- Bekleed een cakeblik met bakpapier en giet het mengsel erin.
- Snijd een banaan in plakjes (of overdwars) en verdeel de plakjes over de bovenkant van je bananenbrood.
- Bak het bananenbrood in zo’n 40-45 minuten af. Het bananenbrood is klaar wanneer je er met een satéprikker in prikt en deze er schoon weer uitkomt.
- Laat het bananenbrood goed afkoelen.
- Smelt de overgebleven chocolade en giet dit over je bananenbrood.
Tip: Wordt het bananenbrood tijdens het bakken te donker aan de bovenkant? Dek het brood dan af met een stuk bakpapier.
Enjoy!
Ga jij dit koffie bananenbrood met chocolade maken? Laat het ons weten wat je ervan vond of show je creaties op social media met hashtag #eatpurelove. Vinden we leuk!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’
Hij is erg lekker!
Bedankt voor het recept
Wat goed om te horen Felicia! Dankjewel 😉
Liefs Mirjam
kun je de dadelsen chocolade er ook uit laten ? klopt het totale recept dan nog ?
Hoi! De chocolade kun je zeker weglaten. De dadels kun je proberen, het brood wordt dan wel minder zoet. Er staan nog meer recepten op de site. Als je zoekt op bananenbrood komen ze tevoorschijn 😉
Liefs Mirjam
Waar kan ik de esspreso kopen waar je naar verwijst?
Hoi Joya,
Deze is verkrijgbaar bij Albert Heijn.
Liefs Mirjam
Hoi Mirjam ik heb in geen 30 jaar meer koffie gedronken en ik hoorde dat espresso erg krachtig is, en dus heb ik voor dit recept gebrande gemalen koffie gekocht om het langzaam aan op te bouwen smaakt deze evengoed? Wat denk jij??
Hoi Mirjam,
Ik kijk er naar uit om dit recept te proberen, echter is me een ding niet duidelijk. Is het de bedoeling dat er een kopje koffie toegevoegd wordt? Gezette koffie zeg maar, het eind product van de koffie bonen. Of is het de bedoeling dat er gemalen koffie toegevoegd wordt?
Liefs,
Angélique
Hi Angelique,
Je zet een kopje espresso en voegt deze toe. Geniet ervan!
Liefs Mirjam
Hoi. Ga hem nu al voor de tweede keer maken. Hij is super lekker en gelukkig niet te zoet
Kun je ook 200g spelt- of tarwemeel gebruiken of moet er per se havermeel in?
Gemaakt met gedroogde abrikozen in plaats van dadels. Staat nu af te koelen
hai
moet de koffie koud toegevoegd worden?
en hoeveel ml is een kopje in dit recept
dank je wel
Vanmiddag de cake gebakken. Goed gelukt, smaak is heerlijk. Hij is alleen niet zo gerezen als de jouwe. Enig idee hoe dat komt?
Zalig recept!! Heb m nu voor de derde keer gemaakt en word er iedere keer blij van. 🙂
Ik heb dit bananenbrood nu tweemaal gemaakt, maar bij mij rijst hij niet en is ca. 5 cm hoog…wat doe ik verkeerd?
Ik had teveel rijpe bananen, dus deze bananencake gebakken. Boekweitmeel in plaats van havermeel gebruikt, wat pecannoten en geraspte sinaasappelschil toegevoegd. Resultaat: een superlekkere cake. Dank voor dit recept.