Kruidenthee met gember en kurkuma

Kruidenthee met gember en kurkuma

Mirjam Blanken

4 oktober 2016


Kruidenthee met gember en kurkuma

I confess! Ik ben een theeleut. Ik slurp dagelijks behoorlijk wat bakjes thee naar binnen. Mijn favoriet? Groene thee met (het liefst een vers schijfje) citroen. In China drinken ze groene thee al ruim 5000 jaar en wordt het zelfs toegepast als geneeskrachtig middel, aangezien het boordevol polyfenolen (antioxidanten) zit. Kruidenthee is er in alle soorten en maten, zoals deze kruidenthee met gember en kurkuma, misschien beter bekend als geelwortel. 

Maar kruidenthee is eigenlijk helemaal geen thee. Thee is namelijk gemaakt van bladeren van de theeplant. Thee zoals kamillethee of muntthee zijn natuurlijk helemaal niet gemaakt van theebladeren, maar van kruiden, bloemen of specerijen. Kruidenthee is vaak een mix, zo ook dit recept voor anti-griep thee.

Houd je meer van latte? Dan is dit recept voor golden milk wel iets voor jou!

Kruidenthee met gember en kurkuma

Anti-griep kruidenthee met gember en kurkuma

Nu de griep de Nederlandse bevolking weer in zijn greep heeft is deze thee meer dan welkom. Het geeft je immuunsysteem een flinke boost, zodat nare virussen geen kans hebben. Bovendien ondersteunt deze kruidenthee de lever en werkt op deze manier ontgiftend. Niet voor niets maak ik bij de Ayurvedische heetwaterkuur ook gebruik van verse gember, kurkumapoeder en honing.

Gember

Gember wordt vaak geadviseerd bij (zwangerschaps)misselijkheid en reisziekte, maar deze wortel heeft nog veel meer gezondheidsvoordelen.

  • ondersteunt en stimuleert een gezonde spijsvertering
  • vermindert de symptomen van misselijkheid
  • ondersteunt bij maagproblemen, zoals maagzuur
  • pijnstillende werking
  • zuiverende werking
  • ontstekingsremmende werking

Kurkuma

Kurkuma kennen we als okerkleurig poeder. Dit poeder is afkomstig van de gedroogde wortelstok van de kurkumaplant, oftewel de Curcuma Longa. De wortels worden gemalen tot geelwortelpoeder. Geelwortel wordt al van oudsher gebruikt als onderdeel van de Indiase Ayurvedische geneeskunde. De bron van dit alles is terug te voeren naar het stofje curcumine.

Wil je nog meer lezen over geelwortel? Lees dan ook eventjes Kurkuma – de magische wortel.

  • sterke ontstekingsremmende werking
  • ondersteunt de lever
  • ondersteunt en stimuleert een gezonde spijsvertering
  • pijnstillende werking
  • zuiverende werking

Honing

De honing geeft een zoete, zachte smaak aan deze thee. Kurkuma en gember hebben een nogal uitgesproken smaak waar je van moet houden. Bovendien werkt de honing als natuurlijk antibioticum.

  • anti-bacteriele werking
  • pijnstillende werking (bijvoorbeeld bij keelpijn)
  • ondersteunt een gezonde spijsvertering

Wat heb je nodig?

250 ml kamillethee (zakje of vers)
1 snufje biologische kurkumapoeder (geelwortelpoeder)
1 snufje zwarte peper*
2 cm verse gember (geschild en in stukjes gesneden)
schijfje verse citroen
1 tl honing
optioneel: een scheutje amandelmelk

*de zwarte peper in dit recept zorgt ervoor dat de kurkuma (curcumine) een optimale werking heeft

Zo ga je te werk

  1. Tja, heel ingewikkeld kan ik het niet maken.
  2. Kook het water.
  3. Giet het in je lievelingsmok.
  4. Voeg de kamillethee, de kurkuma, de verse gember, zwarte peper en citroen toe.
  5. Is je thee genoeg afgekoeld om te kunnen drinken? Dan kun je de honing toevoegen. Op deze manier behoud je de goede werking van de honing.

Misschien vind je dit artikel ook wel interessant! Kurkuma voor een gezonde mond

Enjoy!

Wat is jouw favoriete kruidenthee en waarom? Laat het ons weten in de comments!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

9 Reacties

  1. Dat klinkt best heelijk, heb wel eens gemberthee gemaakt van alleen gemberwortel maar was er niet zo weg van. Ga deze versie eens proberen 🙂

  2. Klinkt heel lekker, alleen nog een tip over de honing. Tijdens mijn imker opleiding heb ik geleerd dat honing, die boven de 38° verwarmd wordt, al zijn goede eigenschappen verliest. De enzymen die zo gezond zijn, worden dan kapot gemaakt. Dus de honing er pas bij doen wanneer de thee bijna koud is.

  3. Dit receptje/drankje sla ik zeker op in mijn favorieten! Klinkt goed!

  4. Muntthee met gember!
    Een paar takjes verse munt, een paar schijfjes verse gember in een pot kokend water. Even laten trekken en dan drinken met honing of een drupje stevia. Heerlijk!

  5. Ik heb gehoord dat kurkuma in powder vorm nemen weinig nut heeft en alleen als wortel of tablet zin heeft.
    Is dit zo?

  6. Ik wil proberen om kijken voor me reumatoloog aan gewezen om dit te proberen

  7. Dat zou ik ook graag willen weten anders heeft de kurkuma in poedervorm hoe ik het nu maak niet voldoende effect.

  8. Het ‘probleem’ met poedervorm is dat de kracht afneemt naar mate het langer staat (ook relevant is of je het bijv. in de zonlicht bewaart). Als je potje dus al een tijdje staat, kun je altijd even wat kruiden in je hand doen en er goed aan ruiken. Kurkuma heeft wel een redelijk sterke geur, dus deze zou je nog goed moeten kunnen ruiken. Ik weet niet of dit dan betekent dat je dit kan compenseren door simpelweg meer poeder in de thee te gooien, maar ik betwijfel of dat de thee lekkerder maakt. Dan ben je misschien veiliger als je toch de wortel koopt bij de toko.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This