Kurkuma – de magische wortel

kurkuma

Mirjam Blanken

1 oktober 2016


Kurkuma kennen we als okerkleurig poeder. Dit poeder is afkomstig van de gedroogde wortelstok van de kurkumaplant, oftewel de curcuma longa. Deze sierplant heeft mooie witte, roze of paarse bloemen en is afkomstig uit India en Pakistan. De wortels worden gemalen tot geelwortelpoeder.

Geelwortel is ook te koop in natuurvoedingswinkels. De werkzame stof curcumine is ook bekend onder de plantaardige gele kleurstof, oftewel E100. Deze gemalen geelwortel wordt gebruikt in kerriepoeder en geeft de mooie heldere gele kleur aan dit specerij. In mijn Ayurvedische heetwaterkuur neemt kurkuma samen met gember een belangrijke plaats in. Maar wat is er nu eigenlijk zo speciaal aan geelwortel?

Curcumine

Geelwortel wordt al van oudsher gebruikt als onderdeel van de Indiase Ayurvedische geneeskunde. De bron van dit alles is terug te voeren naar het stofje curcumine. De stof is een antioxidant en heeft een ontstekingsremmende, bloedzuiverende werking. Het zou zelfs mogelijk metastaseremmend werken.

Interessant? Dan is dit artikel misschien ook iets voor jou! Kurkuma voor een gezonde mond

Wat zijn antioxidanten eigenlijk?

In dit geval is kurkuma een natuurlijke antioxidant die in staat is om vrije radicalen onschadelijk te maken. Vrije radicalen kunnen schade aanrichten in ons lichaam. Ze beschadigen gezonde cellen, kunnen eiwitten en enzymen vernietigen. Ook kunnen ze splitsingen veroorzaken in het DNA en daarmee genetische boodschappen aantasten. Op natuurlijke wijze worden ze gevormd bij ontstekingsreacties, bijvoorbeeld een keelontsteking.

Vrije radicalen

Ook ontstaan er vrije radicalen bij het vrijmaken van energie, de celdeling en ontgifting. Mensen die veel energie verbruiken, zoals bijvoorbeeld sporters, zullen dus per definitie meer vrije radicalen aanmaken Je zou kunnen zeggen dat vrije radicalen een normaal bijproduct zijn van onze stofwisseling. Van buitenaf kun je denken aan bijvoorbeeld synthetische additieven in ons voedsel en luchtvervuiling.

De gezondheidsvoordelen van curcumine

Antioxidanten zijn stoffen in onze voeding zoals vitamine C, vitamine E, zink, selenium, maar het zijn ook stoffen die voorkomen in bijvoorbeeld groene thee, rode wijn en gember. Er bestaan ook synthetische antioxidanten. Niet elke antioxidant heeft dezelfde werking. Wat is nu de precieze werking van curcumine?

  • De Ayurveda schreef vroeger al kurkuma met warme melk voor vanwege de bloedzuiverende werking
  • Kurkuma heeft een ontstekingsremmend effect
  • Kurkuma heeft een ondersteunende werking bij spijsverteringsklachten
  • Het kruid stimuleert de spijsvertering, waaronder de uitscheiding van galsappen (vetvertering)
  • De reinigende werking van kurkuma zou een positief effect hebben bij het bestrijden van psoriasis (ervan uitgaande dat een van de oorzaken van deze huidaandoening de opeenhoping van afvalstoffen is)
  • Geelwortel ondersteunt het lichaam bij leverontgifting
  • Tevens heeft kurkuma een leverbeschermende werking
  • Ook bij onderzoek naar Alzheimer boekt kurkuma goede resultaten

Beetje grieperig?

Kurkuma werkt ontstekingsremmend en het heeft antimicrobiële en immuunstimulerende eigenschappen. Als je last hebt van een griepje of verkoudheid dan kun je baat hebben bij het ontstekingsremmende en anti-bacteriële effect van kurkuma. Probeer dan deze kruidenthee met gember en kurkuma of golden milk als anti-griep drankjes!

Health is wealth!


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

5 Reacties

  1. Waar verwerk je kurkuma vaak in dan?

  2. Kurkuma is meestal onderdeel van kerriepoeder. De smaak van geelwortel is enigszins bitter met een lichte grondsmaak. Je kunt kurkuma verwerken in sausjes of soepen, op diverse vleessoorten en in curry’s. Het wordt vaak toegevoegd om kleur te geven aan gerechten, bijvoorbeeld om de rijst geel te kleuren.

  3. Interessant artikel.

  4. Hi Mirjam! Ik las op Weet Wat Je Dieet dat het ook belangrijk is om peper te combineren met kurkuma. Ik hoopte vooral wat meer kurkuma te eten om een kleine push te geven om af te vallen. Heb je hier nog advies voor?

  5. Hoi Maaike,
    Dat klopt! Tips om af te vallen vind ik maatwerk. Ineens veel kurkuma gaan nuttigen en verder niets veranderen (voor zover dat nodig is) is natuurlijk niet handig. Ik zou lekker een dagelijkse (verse) gemberthee met kurkuma nemen. Verder slik ik ook geregeld sylibum-curcumine van Bonusan (maar andere merken hebben het ook) om mijn lever te ondersteunen. Er zijn ook holistische gewichtsconsulentes trouwens, kan ook een goede tip zijn!
    Liefs Mirjam

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This